2020. január 19. vasárnapSára, Márió
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Előnyös is lehet az otthontanulás, de zsenik nem leszünk tőle

kérdezett: Gál László 2014. január 15. 09:51, utolsó frissítés: 09:56

Romániában még nem legális az otthontanulás, de vannak kiskapuk, és a kettős állampolgárság ezen is könnyíthet. Curcubet Gabrielt, a Homeschooling Románia Egyesület alapítóját kérdeztük a lehetőségről.


Az elmúlt héten járta be a közösségi oldalakat a Collective Evolution cikke, amelyik a 13 éves amerikai Logan Laplante videóját mutatja be, amint az otthoni oktatás előnyeiről beszél. A Székelyudvarhelyen élő Curcubet Gabrielt, a Homeschooling Románia Egyesület alapítóját kérdeztük az otthontanulás előnyeiről és a mozgalom romániai helyzetéről.
Ön személyesen miért tartja fontosnak az otthontanulás lehetőségét?

- A legfontosabb szempont nyilván a személyre szabott oktatás. És nem csak mi gondoljuk így, hanem magyarországi egyetemi professzor is állította már, hogy ez a legjobb oktatási forma. Emellett persze vannak további előnyei is, olyan anyagokat lehet megtanulni, oly módon és olyan alternatív eszközöket használva, amiről egy-egy iskolában nem is álmodnak.Ha jól tudom, akkor Romániában csak abban az esetben lehetséges az otthoni oktatás, ha a gyermek egészségügyi okok miatt nem járhat iskolába.

- A hazai törvényben az otthoni oktatás jelenleg csak olyan formában szerepel, hogyha a gyerek nem tud bemenni az iskolába, akkor elmegy hozzá az oktató, hogy otthon készítse fel. Akik annak idején szabályozták az otthoni oktatást, úgy képzelték, hogy feltétlen egy tanár kell tanítson, mert arra a szülő semmiféleképpen nem képes.

Ugyanakkor Romániában a szülőknek joguk van ahhoz, hogy bármelyik iskolába beírathassák a gyereküket, vagyis be tudja íratni akár az Egyesült Államokba, akár Magyarországra is. Ilyen értelemben pedig teljesen legális az otthoni oktatás, amit mi Romániában végzünk. Másrészt viszont, ebben az estben a megszerzett diplomákat honosítási eljárás során el kell fogadtatni.

Mekkora nálunk az otthoni oktatás iránt érdeklődés?

- Nyilván ezt az is meghatározza, hogy mit szeretne a szülő. Ha azt akarja, hogy a gyereke ne zavarja, foglalkozzanak inkább mások vele, és ez idő alatt ő nyugodtan pénzt keressen, vagy nincs más lehetősége, csak ez, akkor ilyen értelemben nem érdekli majd az otthoni oktatás.

Általában azokat érdekli, akik tudják, hogy szeretnének a gyerekükkel foglalkozni, és szeretnék neki ezen a téren a legjobbat adni. Viszont kevés az ilyen szülő. Romániában több száz családról beszélhetünk, akik otthon oktatják a gyereküket, vagy komolyan szimpatizálnak azzal a gondolattal, hogyha a gyerekük elég nagy lesz, otthon fogják tanítani.Van olyan szülő, aki mondjuk csak óvodáskorban vagy csak elemiben szeretné otthon tanítani a gyerekét? Szintenként változik a viszonyulásuk? Lehetséges a váltás?

- Igen, lehetséges. A legtöbb szülő az elején úgy képzeli el, hogy menet közben majd váltani fog, mert azt gondolja, hogy a középiskolában már biztos nem fogja tudni tanítani a gyerekét. Már csak azért sem, mert a romániai, a tanár által vezetett tanügyi rendszerben és a romániai tankönyvekben gondolkodik.

Viszont, ha már magyarországi tankönyveket használunk, nem is beszélve az amerikai tankönyvekről, nagyon leegyszerűsödik az oktatási folyamat. A gyermekeknek olyan eszközök állanak a rendelkezésére, amivel jól tudnak haladni. Ezért van az, hogy bár a szülők az elején azt mondják, elemiben otthon tanítom, de majd ötödiktől nem, végül rájönnek, hogy utána is működőképes az otthoni tanítás.

A személyre szabott oktatás legnagyobb előnye, hogy a gyermek a maga sebességével tud haladni. Könnyen átveszi az anyagokat, nem unja a tanulást, tudja, hogy ez a feladata, és egyszerűen elvégzi. Megtanul tanulni, tankönyvet használni, ismereteket elsajátítani, amiket az iskolában folyamatosan a tanárhoz kötnek.

Az iskolában állandóan az történik, hogy hétről-hétre veszik át az anyagot, tehát a gyermek soha nem láthatja a végét, nem tud szintetizálni, nem tud összképben gondolkodni, mindig függ valakitől, aki őt tovább vezeti. Az otthonoktatásban például egy hónap alatt át lehet venni a teljes történelmet, összképben láthatja az egészet, vonatkoztatási pontokat talál, teljesen más lesz a gondolkodása, mint a közoktatásban felnövő gyerekeknek.

Említette korábban, hogy Romániából más országokba is be lehet íratni a gyereket. Világviszonylatban hogyan működik az otthontanulás? Milyen lehetőségei vannak pl. egy romániai magyar szülőnek?

- A módszer az angolszász országokban terjedt el a leginkább, ahol amúgy is hagyománya van annak, hogy foglalkozni kell a gyermekkel. Ott a szülők felelősségteljesebbek. Egészen más a mentalitásuk a munkával és a felnőtt korral kapcsolatban is. Tudják, hogy küzdeni kell az életért, és nem várnak arra, hogy majd az állam megoldja. Így nyilván találni nagyon jó angolszász anyagokat, amelyeknek a használatát bátran ajánlom a romániai magyar szülőknek is, nyugodtan tanulhatnak azokból.

Másrészt Magyarországon már létezik a magántanulói státusz. És ilyen alapon, hogyha a romániai szülő talál egy olyan magyarországi iskolát, ahová az igazgató befogadja a gyereket, és felmentést ad a rendszeres bejárás alól, tehát magántanulói státussal rendelkezhet, akkor a romániai magyar szülőnek ez nagyon egyszerű.

Tulajdonképpen a magyar állampolgárság kedvezményes megszerzése kitűnő lehetőség arra, hogy a romániai magyar szülők könnyebben beírathassák a gyereküket a magyarországi iskolába, és a magántanulói státus megszerzése után, nyugodtan taníthassák őket otthon.

De akkor Magyarországon kell érettségizzen a diák, és azt a diplomát kell utólag Romániában elismertetni?

- Az is elképzelhető, hogy visszajöjjön Romániába érettségizni, bár nem tartom valószínűnek. Akik látják az otthonoktatás előnyeit, és közben a diplomaszerzési információknak is utánanéznek, azok tudják, hogy létezik nemzetközi érettségi, és annak az eredményeit nagyon sok felsőfokú oktatási intézményben elfogadják.

Másrészről egy amerikai iskolában tanuló gyermek nem kell feltétlenül ott is érettségizzen. Elegendő, ha olyan iskolába íratják be a szülők a gyereküket, ahol megkapják a general education diplomát (GED), vagy a high school diplomát, és azon kívül bármelyik erre szakosodott oktatási központban leteheti a szakteszteket, amelyekkel már mehet egyetemre. Nyilván ezeket Romániában vagy Magyarországon el is kell ismertetni.

Románia és Magyarország között azért egyszerűbb, mert kötöttek egy államközi egyezményt, hogy automatikusan elfogadják egymás diplomáit.

A személyre szabott oktatás nem jár azzal, hogy valami lényeges kimarad az oktatásból? Ebben az esetben is van egy kerettanterv, amit követni kell? Van egy norma, amit be kell tartania a gyereknek?

- Általában a romániai szülőknek azt tanácsoljuk, hogy egy olyan iskolát keressenek a gyereküknek, ahol vagy a román vagy a magyar kerettanterv alapján tanulhatnak, vagy egy amerikai iskolának a saját tanterve alapján haladjanak. Ez segíti őket abban is, hogy egy irányt adjanak az otthoni tanulásnak, illetve a követelmények felismerésében.

Nyilván az Egyesült Államokban vannak olyan otthonoktató családok is, akik egyáltalán nem használnak ilyen jellegű kerettantervet, mert a törvény sem követeli meg. Van egy minimális követelmény, amit teljesíteni kell, de nyilván nekik nem ez a céljuk, mert ha egy család nekiáll otthon tanítani a gyerekét, nem azért teszi, hogy a minimumot adja. Persze ugyanúgy lehetnek gyengébbek vagy jobbak egyes tantárgyakból a gyermekek, de éppen az a cél, hogy felfedezzük, miben jók, és arra helyezzük a hangsúlyt. Persze úgy, hogy a többi tárggyal is halad előre. Viszont abban, amiben jó, az nagyon nagy hangsúlyt kap, hogy felnőttként jó szakemberekké váljanak.illusztráció: Kamira via Shutterstock

Ilyenkor nem áll fenn a veszélye annak, hogy nem tanítanak meg nekik valami fontosat? Nekem például az evolúciós elmélet jutott eszembe biológiából...

- Én annak idején nagy evolucionista voltam, de miután keresztény lettem, rájöttem, hogy milyen sok hiányossággal küzd az evolúciós elmélet. De ahányszor a gyermekeimet a kreacionizmusról tanítom, mindig azt is elmondom, hogy mit tanít az evolucionista elmélet. Nyilván, ahogyan annak idején mi is tanultuk a marxsita vagy leninista filozófiát, ami nem azt jelentette, hogy a hívei is voltunk, de kellett ismerni őket.

Egyébként azt gondolom, akik kreacionista elméletet tanítanak a gyerekeiknek, azok sokkal inkább hangsúlyt helyeznek arra is, hogy a gyermekek megértsék az evolucionista elméletet is, és annak fényében tudják a kritikus tudományos gondolkodásukat fejleszteni, mint fordítva. Én az iskolában azt láttam, hogy a diákoknak elmondanak dolgokat, amiket ők meg kell tanuljanak, és pont úgy kérik is tőlük vissza. A kritikus gondolkodás pedig nem sokat fejlődhet. Persze ezt is tanára válogatja...

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy mi valami tökéletesről beszélünk. A szülők is folyamatosan tanulnak, folyamatosan fejlődnek, és a gyermekeiket úgy igyekeznek nevelni, hogy lássák, mivel kell megküzdeniük. Többek között ez által készül fel a gyermek a valós életre, hogy küzdeni kell a dolgokért, és nem készen várni azokat. Az iskolában pont ezt nem kapják meg, mert a tanárok hiába hangoztatják, hogy küzdeni és dolgozni, de a gyermek nem érzékeli, hogy miről is van szó, mert kézhez kap mindent.

De ha a szülő pl. nem ért a matematikához, akkor hogyan tudja azt megtanítani?

- Mi bátorítjuk a szülőket, hogy amennyiben lehetséges, kapcsolódjanak be olyan csoportokba, vagy vegyék fel a kapcsolatot olyan családokkal, akik már otthon oktatnak. A tapasztalatcsere nagyon sokat jelent, és az együtt dolgozás nagyon szép eredményeket hozhat. Szeretnénk arra bátorítani őket, hogy ne önző szülőké váljanak, hanem dolgozzanak együtt, ha valaki nem ért annyira a matematikához, akkor kérjen segítséget attól, aki jó matekes. Így közösen pedig szép eredményeket lehet elérni.

Nem fejlődik vissza a gyerek szociális készsége azzal, hogy nem jár iskolába?

- Az iskola nem ad reális képet az életről, mert egykorú személyeket hoz össze, az osztályban nagyjából mindenki egyidős, esetleg egy-két osztállyal feljebb vagy lejjebb kerülhetnek kapcsolatba másokkal. A valós életben azonban azt tapasztalhatjuk – például a munkahelyen –, hogy különböző korú emberekkel kell interaktív kapcsolatba kerülni, és nem velünk azonos korúakkal.

Az otthoni tanítás nem azt jelenti, hogy a gyermek be van zárva, nem mozdulhat ki a szobájából, hanem azt, hogy részt vesz a mindennapi tevékenységekben, ismerősökkel és barátokkal tartja a kapcsolatot, sportol, és mindenféle rendezvényekre jár. Folyamatosan kapcsolatban van fiatalokkal és idősekkel egyaránt, és azokkal tanul meg kapcsolatot teremteni. Éppen úgy, ahogy a szüleinél is látja.

Például a székelyudvarhelyi kulturális rendezvényeken az én gyerekeimmel egyidőseket alig-alig látni. Nem vesznek részt olyan eseményeken, ahol más korúak is vannak, hogy azokkal felnőtt módjára beszélgessenek. A gyermekeim viszont megtanulták, hogyan kell kommunikálni, beszélgetni vagy ügyeket intézni. Azt tapasztalom, hogy az iskolában tanulók nem tudnak kapcsolatokat kialakítani az eltérő korcsoportba tartozó emberekkel.

Anyagilag megéri otthon tanítani a gyereket?

- Nem tudom, hogy az állami oktatásban mennyibe kerül az taníttatás, de azok elbeszélése szerint, akik már kivették a gyereküket ebből a rendszerből, anyagilag sokkal inkább megéri az otthoni oktatás. Még akkor is lényegesen olcsóbb, ha évente 2-3 alkalommal ki kell menni Magyarországra vizsgázni, vagy 200-1000 dollár közötti összeget kell kifizetni egy évre.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS