2019. június 24. hétfőIván
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megterveztük az évedet, elő a határidőnaplókkal!

G. L. 2014. január 08. 16:46, utolsó frissítés: 18:07

Szép évünk lesz, ezt már most tudjuk, és nem csak azért, mert egy csomó évfordulónk van idén. Lesz három választás, egy focivébé, illetve rengeteg film- és lemezbemutató.


Például áprilisban megünnepelhetjük, hogy 500 év történt a Dózsa György-féle parasztfelkelés, és július 28-án emlékezhetünk meg arra, hogy 100 évvel ezelőtt az Osztrák–Magyar Monarchia hadat üzent Szerbiának. És mindez kismiska amellett, hogy április 27-én II. János Pál pápát és XXIII. János pápát is szentté avatják.

ESEMÉNYEK:

Lesz három választásunk: egy Európa Parlamenti május 25-én, egy államelnöki valamikor november végén vagy december elején, illetve egy csomó – eddig 43 ezerről tudunk – romániai magyar állampolgárnak valamikor április, május környékén pedig országgyűlési.

Egyértelműen a brazíliai labdarúgó világbajnokság lesz az év sporteseménye: az legalább már most biztos, hogy június 12. és július 13. között elég sokat fogunk éjszakázni az 5-6 órás időeltolódás miatt. A focivébé után következik rögtön fontossági sorrendben a XXII. Téli Olimpiai Játékok, ami valószínűleg nem csak a kiváló sporteseményektől, hanem az Oroszország elleni tiltakozó megmozdulásoktól is hangos lehet. Február 7-23. között mindenképp Szocsin lesz a világ szeme, s a miénk is.
Itthon idén is lesz TIFF, amiről még semmit sem tudni, de megbízunk Chirilovban. És valószínűleg az Interferenciák színházi fesztivál is hozza a tőle elvárható sorban állást a jegypénztárnál. A szervezők korábban úgy nyilatkoztak, hogy a szent és a profán színházi viszonya lehet a témája az idei színházi szemlének. Előbbit május 30. és június 6. között szervezik meg, míg az utóbbi valószínűleg november 27. és december 7. között lesz.

A menetrendszerű városnapok közül a két kedvencünket, az április 26. és május 4. között sorra kerülő Szent György Napokat, és az augusztus 18–24. között várható Kolozsvári Magyar Napokat ajánljuk a program előzetes ismerete nélkül is. A fesztiválok közül most nem nagyon akarunk választani, mert elég sok a fehér folt, a tavalyiak alapján viszont az szinte biztos, hogy az Electric Castle-t nem fogjuk kihagyni.

Ígértek még Pulzart összművészeti fesztivált, és március végén pedig Reflex színházi fesztiválnak is lennie kellene, de ezekről egyelőre semmit nem lehet tudni.


FILMEK:

Január 3-án volt a romániai bemutatója, de még mindig fut a mozikban Steve McQueen legújabb, sok Oscarra esélyes filmje, a 12 Years a Slave, amitől eddig szinte minden kritikus elalélt.Január 17-én mutatják be a hazai mozikban Lars von Tier nagyon várt, de az első kritikák szerint annyira nem átütő filmjét, a Nymphomaniac: Volume I.-t, illetve április 18-án jön a Nymphomaniac: Volume II.Február 7-én kerül a mozikba Amerikában George Clooney The Monuments Men c. filmje, s ha nem is számítunk mindent elsöprő filmélményre, azért Clooney elég jó rendező ahhoz, hogy második világháborús műkincsmentési sztoriját többek között Matt Damonnal és Cate Blanchettel a főszerepben jól megcsinálja.De izgalmas mozinak ígérkezik Wes Anderson egészen elképesztő színészgárdájú (Ralph Fiennes, Jude Law, Léa Seydoux, Tilda Swinton, Bill Murray, Owen Wilson) The Grand Budapest Hotel c. munkája, amelyet március 7-én vetítenek először Amerikában.Szintén várjuk a Wachowski testvérek Jupiter Ascending c. grandiózus sci-fijét is, amelynek július 25-én lesz a bemutatója, illetve Darren Aronofsky Noéját is, amelyet március 28-án mutatnak be.

S abban is szinte biztosak vagyunk, hogy Christopher Nolan november 7-én bemutatásra kerülő Interstellar c. filmjében sem fogunk csalódni.


Persze idén sem maradunk nagy kasszasikert ígérő szuperhősök, mutánsok és hobbitok nélkül: április 4-én lesz a Captain America: The Winter Soldier bemutatója.Május 2-án jön a The Amazing Spider-Man 2; május 23-án az X-Men: Days of Future Past; augusztus 4-én a Guardians of the Galaxy; október 3-án pedig a Dracula Untold, amelyet már csak az érintettség okán is meg kell néznünk. November 21-én vetítik először a The Hunger Games: Mockingjay első részét, míg december közepén a The Hobbit: There and Back Againt.
A magyar filmrendezők munkái közül Hajdu Szabolcs egy afrikai futballista történetéről szóló modern westernjét, a Délibábot várjuk a legjobban. De állítólag Mundruczó Kornélnak is elkészül az új filmje. Új, román filmekről egyelőre nem nagyon hallani, de reméljük idén jelentkeznek valami izgalmassal.

ZENE:

Tony Bennett és Lady Gaga jazzes, swinges duettalbuma egyértelműen az év egyik zenei csemegéje. Korábban Bennett azt nyilatkozta, hogy január elejére várható, de úgy tűnik, csak az év második felében fog megjelenni.Februárra várható Beck új lemeze, míg márciusban számíthatunk Damon Albarn soult és a folkot ötvöző szólóalbumára, áprilisban pedig a U2 jön az újdonsággal.
Kíváncsian várjuk, hogy Adele meg tudja-e ismételni második albuma, a 21 elképesztő sikerét, illetve az év végére az is kiderül, hogy ment Lana del Reynek a dalszerzés.Korábban azt nyilatkozta, hogy előző albumának a sikere után gondjai akadtak vele. Pharrell Williams a Happy c. dalának 24 órás interaktív videoklipjével jól felvezette az évet, így igen csak csodálkoznánk, ha nem jelentkezne idén saját albummal, amelyen természetesen a már említett szám is helyet kapna.És kíváncsian várjuk Frank Ocean új hangzást ígérő albumát nyárra.
De a híresztelések szerint a Coldplay, a Metallica, a AC/DC, a Guns N' Roses, a Judas Priest, az Iron Maiden és a Red Hot Chili Peppers is készül 2014-re. Nyolc év után pedig ismét új lemezzel jelentkezhet a Tool. Michael Jackson és Johnny Cash pedig posztumusz jelentkezik lemezzel (próbálnák meg másképp).

S ha minden igaz, lesz még The Foo Fighters-, fun.-, Bruce Springsteen- (ez már ki is szivárgott), Blondie-, No Doubt-album is, s akinek ez sem elég, böngészhet egy ennél sokkal hosszabb listát is.


DIVAT:

Ha ezek után még bárkinek is marad energiája a divatra, akkor idén jöhet a kockás és a csíkos, a bő fazon, illetve az egyszerű fekete vagy fehér is. Bár utóbbinak nem kifejezetten örülünk, mert konkrétan alig vártuk, hogy kiritkíthassuk a szekrényünkből a fekete cuccokat.Állítólag jöhetnek a bő szárú nadrágok, de egyébként minden - a téli pulóverektől kezdve egészen a nyárias szoknyákig - darabra jellemző lesz a lezserség, a bővebb szabás, a több lazaság, illetve előtérbe kerülhetnek a nőies formák hímzéssel és csipkével. Színekben a fehér és a fekete mellett a harmonikus pasztellek lesznek jellemzőek, persze attól még belefér egy-egy harsány kék, zöld vagy narancs.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS