2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Akik a reklámderbin sikeresek voltak

szerk. 2004. március 03. 15:02, utolsó frissítés: 14:31

Többek között Marx és Jézus is megmérkőzött egymással a dobogós helyekért a Transindex által szervezett #b#reklám-derbi#/b#n. Figyelem, eredményhirdetés következik!

Az alkotásokat, vagyis a reklámcsíkokat február 28.-áig vártuk, a határidő lejártáig összesen 12 pályamunka érkezett. A beküldött reklámbanner hirdethetett bármit, amit a monitorpixel megtűr, a szerkesztőség semmilyen megkötést nem határozott meg. Sőt, akár ellenreklám-reklám is lehetett a pályamű. Tekintsük át a beérkezetteket:


S.J. – Ben


Már az sem mindennapos ötlet, hogy egy plébánia banneren reklámoztatja magát. Ráadásul a szlogen is sajátosan invitál templomba bennünket: látogass meg, mert megéri. A marosvásárhelyi Szent Miklós plébánia pixelkutyusa boldogan ugrándozik a neon-zöld háttérben. Az ifjúságot megszólító reklám alapján el tudjuk képzelni, hogy a helyszínén szintén ugrál a maga valóságában egy hasonló négylábú.
Kiss Botond – Fogjál el!

Beépített becsapós játékot tartalmaz a legjobbvicc.hu honlap reklámja. A flash-ben megkomponált banner utasításai szerint egy piros golyót kell elkapni. A játék kimenetele – természetesen – reménytelen. Viszont a sikertelen próbálkozások között elég egy mellékattintás, és máris az erőpróbálón beharangozott oldalon találjuk magunkat.


Bywater – Griffománia

Kis ázsiai pofa dugja a fejét a képbe, és furcsamód az örök veszteseket, magyarán lúzereket szólítja meg. Japánunk(?) szerint a hosszú életnek két titka van: legyél lúzer és griffomániás. Mindezt ékes keleti nyelven adja a tudtunkra, még szerencse, hogy a banner szerzője magyarul is feliratozta a bölcsességet. Légy büszke rá! – teszi végül hozzá a kellemesen animált reklám.
Egy újabb griffománia banneren “telefonon keresztül” tolmácsolják a mondanivalót. A graffiti stílben megkomponált banner reklám szerint a lúzer egyén úgy viszonyul a többiekhez, mint az apróval működő telefonkészülék a kártyáshoz. Falfirkász betűtípussal ismét büszkeségre szólítanak fel - a kettő kapcsolatára valószínűleg a honlapon derül fény.
Józsa Péter – Jesus saves

Metafizikai minimál jellemezi ezt a reklámbannert. Jézus lélekmentési akcióját látjuk Microsoft Word-ben szimulálni. Jesus saves – írja be, és nyomja meg valaki a mentést jelképező kis flopi ikont. Az utolsó kockákon az ég is felborul: ez még a vég vagy már a mennyország?
Virág Kinga – Mérkőzés

Eredeti módon fejezte ki társadalmi érzékenységét a következő banner szerzője. A múltból inspirálódott helyzetbe mai arcokat ültetett. Két közéleti személyiség fitogtatja egy box-meccsen egymás előtt az öklét miközben lassan becsúszik az aggódást megjelenítő felirat: A mérkőzést így elveszíthetjük!
Pintér Zsolt – Pest

Társadalmi célú hirdetésünk következik. A flash formátumú banneren statisztikai pontosságúnak ható számadatok követik egymást – a város idilli látképeibe ágyazva – a Budapesten élő erdélyiek létszámáról: ezen a villamoson 6 erdélyi utazik, a Szabadsághídon naponta 820 erdélyi megy át, Pest ezen részén 49 ezer erdélyi él. Budapest lesz Erdély fővárosa? – fogalmazza meg félelmeit a kivándorlás elleni kampány alkotója.
Horvát Zsolt – Marx

Reklám-parafrazálással operált ezen banner készítője, amely a meglepetés-effektusra alapoz. Egy unalomig ismert tárgy, jelen esetben a Mars csoki csomagolása, elveszíti korábbi, megszokott feliratát. A Mars csoki helyett a reklám végén Marx csokival találjuk szemben magunkat, ami új értelmet kölcsönöz a korábbi jelzős szerkezetnek, miszerint „magvas töltet édeskés bevonattal”.
Sütő Zsolt – Transz Diéta

Sütő Zsolt művészibb oldalárról ragadta meg a kiírás témáját. Beküldött bannerein a képek helyett a szövegre helyeződik a hangsúly. A reklámot költészetté (nincsen is más csak tenger a sivatag), avagy álreklámmá (Transzdiéta vizuál kollektíva, Csak tiszta forrásból. A Kárpátia tévé műsorán), illetve szatírává (macskahurka? székely medveszalámi?) lépteti elő.


A beküldött reklám-bannereket az általuk népszerűsített internetes oldaltól függetlenül értékeltük. A díjnyertes pályamunkák a következők:

I. díj: Pintér Zsolt – Pest (300 dolláros bannerkampány)
II. díj: Horvát Zsolt – Marx (200 dolláros bannerkampány)
III. díj: Józsa Péter – Jesus saves (100 dolláros bannerkampány)

Különdíjban részesül még S.J. Ben című bannere, az ő díja egy 50 dolláros reklámkampány. Gratulálunk a nyerteseknek, mindenkinek köszönjük a részvételt!

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS