• Megosztás:
    •  Életmód RSS
    •  Elküldöm e-mailben
    •  Kinyomtatom
    • Utolsó frissítés: 15:34 GMT +2, 2004. február 26.

Gozner Gertrud
KELL ENNÉL TÖBB?
Bolti házicsokikat teszteltünk


Milyen követelményeknek kell megfeleljen egy ízletes házicsoki? A fogyasztóvédelmiek példájára mi is bevizsgáltuk őket, hogy aztán rájöjjünk: a nagy többség bizony nem kisgyermek gyomrába való.


HIRDETÉS

Extra

Ahogy hozzáértünk, nyomban megsérült a külső borítása, tehát gyengéd bánásmódot igényel. A csomagoláson – a gyerekeket elcsábítandó – vicces kis állatok láthatók. Sajnos amit belül találunk, nem kisgyermek kezébe való.

Extra


Már az első harapásnál furcsa grimaszt vág a szánk: ez a termék bizony savanyú. A stb. nevű, a csomagoláson feltüntetett összetevő talán a tartósításhoz használt citromsavat takarja. A második harapásra sem tisztul ki az ízvilág, plusz a torkon enyhe égető érzés jelentkezik, ezért jobbnak látjuk gyorsan visszavonulni.


Bébis

Minimál, a kommunista csomagolástechnikát idéző külső (ami egyébként nagyon jellemző a hazai házicsoki-iparra). Nájlonzacsi, alatta – a csokiba nyomva – egy kis papírfecni a felirattal, és a primitív design mestereinek kézjegyét őrző csecsemő rajzával.

Bébi


A korábbinál kissé masszívabb struktúrával állunk szemben, az enyhe savanyú alapíz itt is megfigyelhető, amely fokozatosan átvált a gyenge minőségű, cukrozott kakaó keltette émelyítő édességbe. Edzett gyomrok még befogathatják.


A Gini

fantázianevű terméknek kétféle kiszerelésben is beszerezhető a piacon: van egy sima barna és egy tarka, fekete fehér változata. A Giniről egy stilizált pofácska vigyorog ránk, és serkent fogyasztásra bennünket. Először a klasszikus változat felé nyúlunk, lássuk mit nyújt a terméktípus klasszikus darabja.

Gini


Itt is megtalálhatók a korábban említett hibák a savanyúságról és a nyers kakaóról, de meglepetésünkre már kezdenek összeérni az ízek, és a csokiszerűség felé tendálni. Az állag még mindig elég lágyacska, hamar összetevőkre bomlik a szájüregben.

A kétszínű változat azonban merénylet az ízlelőbimbók ellen. A világosabb oldal sötét tulajdonságot rejt magában, és torokkaparóra élezi ki az összhatást. Arra, hogy ez tulajdonképpen vanília, más típusú, szintén hazai termékek ízesítéséből jövünk rá. Három harapás már a bélrendszert is károsítja. Lépjünk gyorsan tovább.


Kék

Nagyobb, kiadósabb darabnak néz ki, itt már nem csak a pőre csokoládé vár elfogyasztásra, hanem a nápolyi lapok is. Az egyik oldal ugyan égettebbre sikeredett, de ez ne rettentsen el minket a kóstolástól.

Amint beleharapunk a massza kétoldalt kifolyik a lapok közül, feltárva a nápolyi szeletek valódi rendeltetését. Az első harapás nyomban nosztalgiahangulatot indít el az agyban, 15 évvel ezelőtt is lehetett hasonlókat enni. Hiába, ezen házi-csokik összetételére sem volt hatással a kapitalizmus.

Kék


A hátoldalán nagy betűkkel hirdetik, hogy bevizsgálta az egészségügyi minisztérium, viszont mi már nem bízunk a szakértőikben. Itt legalább lehet egy tippünk, hogy a savanykás beütést talán a mazsola okozza. Az állítólagos mogyoróknak – az egészségügyileg engedélyezett első öt harapásban – még nem találtuk a nyomát. De a rettenthetetleneknek lehet végül siker koronázza a bátorságát.

Igazi bizarr kombináció – vélik az ínyencek. Jobb csomagolásban és egy kis reklámmal exotikus készítményként is eladható.


Carpati

Újabb puritán csomagolástechnikával állunk szemben. Ennek a kisipari szövetkeznek még ragasztóra sem telik, ezért az alkalmazottak egyeszűen feltekerték a nájlondarab végeit. Az egész olyan mint egy nagy, csúnya szaloncukor. Mivel a gyártás dátuma kézzel van feltüntetve, valószínűleg nem milliós nagyságrendekkel dolgoznak.

Carpati


Lássuk a belsejét! Brrr! Ezt sem frissen csomagolták, a külső réteg száraz és törik, a belseje pedig borzalmas. Orvosilag ellenjavallt! Utólag derült ki, hogy ez Kolozsvár egyik központi cukrászdájának a terméke. Ismét szegényebbek lettünk egy legendával...

Másokban viszont gyengéd diákkori emlékeket hozott felszínre: „szagra pontosan olyan, mint amit bentlakásos koromban kavartunk tejporból és kakaóból meleg vízzel” – viszont megkóstolni ők sem merték.


Alunita

Alunita


A név alapján előbb-utóbb egy mogyoró is fel kell tűnjön a színen. Itt ismét a nápolyi-szelet borítással van dolgunk, amelynek az egyik felét tetszetősen leöntötték, mondjuk így még kóstolatlanul, csokoládéval.

És meg is van a mogyoró, ami a körülötte fekvő csokiréteg ízén ugyan sokat dob, de nélküle nyugodtan elfelejthetjük az egészet. Bennfentesek szerint a nápolyinak az a titka, hogy nem hagyja kiszáradni a csokit, ezért az puha marad.


Háromszínű

Nyugati cukrászmesterektől lophatták a receptjét, mivel a német zászlóra hajazó színekben pompázik. Egyenesen a beleragadt címkéről ehetjük le a csokit, reménykedve, hogy talán még nem szívta magába a nyomdafestéket. Azonnal a mesterséges aromák világában találjuk magunkat.A csokit nyugodtan elfelejthetjük, mert itt keményvonalas műeper-ízzel állunk szemben. De akkor mit rejt a barna szín?
Amatőr ízvadászoknál még beválhat.


Kimérős

Kimérős


Újabb nápolyiba ágyazott, kimérős, névtelen fehér és barna házicsokesz. A fehér nyers tejporízt produkál, egy kis cukorral megspékelve. A barnáéba pedig nagyon bekavar a nápolyi, de ettől függetlenül fogyasztásra alkalmatlan.


Tehénkés

Tehénkés


Ez a kisüzem már kezdi kapiskálni a szakmát. Eddig ez a legházicsokisabb: nem spórolnak az összetevőkőn, megpróbálják a legtöbbet kihozni belőle ebben a műfajban. Ajánlható!


Klasszikus házicsoki

Házi készítésű


Az abszolút kedvenc. Masszív, vastag, tetszés szerint szelhető, telt ízek. Kell ennél több?

Eredeti házicsoki-recept

Fél kg. cukrot 1,5 dl vízzel sűrű sziruppá főzünk. Összeszitálunk 5 dkg kakaót negyed kiló tejporral, s ezt a szirupba keverjük 10 dkg sütőmargarin hozzáadása mellett. Vajjal kikent tepsibe öntjük, miután körülbelül fél óra leforgása alatt megszilárdul, felkockázzuk. Ízlés szerint keverhetünk bele mazsolát, pörkölt diót, mogyorót, narancshéjat, aszalt gyümölcsdarabkákat.


  • Megosztás:
HIRDETÉS


SZAVAZÓGÉP

Mit tennél, ha titkos ügynök lennél?

Martinit innék. Rázva, nem keverve 119
Tanácsot kérnék Pontától 15
Indulnék az elnökválasztáson 17
Titkolnám 48
Lelepleznék valaki mást 13
Hogy jöttél rá, hogy az vagyok? 45

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK


24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS