2020. február 27. csütörtökÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Románia a pedofilok kedvenc célpontja?

Gozner Gertrud 2004. február 18. 16:44, utolsó frissítés: 16:34

Tucatszámra érkeznek minden héten amerikai- és EU-állampolgárok Romániába, azzal a főcéllal, hogy #b#szexuális kapcsolatra#/b# toborozzanak utcagyermekeket, akik pár euróért árulják saját magukat. Mindez egy CNN-dokumentumfilmből derül ki.

Romániai gyermekek tucatjai válnak Nyugat-Európából és Amerikából érkezett pedofilok áldozatává. A nyugatiak szexturistaként érkeznek az országba, vagy kihasználják a külföldre szakadt kiskorúak kiszolgáltatottságát, akik gyakran a szüleik beleegyezésével prostituálódnak – derítette ki a vasárnap este az amerikai CNN hírtelevízión sugárzott dokumentumfilm.

A riportot egy romániai születésű operatőr, Liviu Tipurita készítette, aki csak azért tért vissza az országba, hogy leforgassa a filmet a hazai gyermekprostitúcióról és gyermekkereskedelemről. Ő talált rá Bukarestben arra a kamasz fiúra,


aki áruba bocsátja a saját testét,

hogy legyen mit ennie, és egy apára Milánóban, aki saját fiának futtatója. A dokumentumfilm – amelyet többnyire rejtett kamerával forgattak – utcagyermekek vallomásait összegzi: ők mesélik, hogy amerikaiak, németek, hollandok vagy angolok meglehetősen sűrűn utaznak ide azért, hogy szexuális kapcsolatot létesítsenek velük.

A 15 éves Laurentiu, a 19 éves George és a filmben szereplő többi kiskorú az Egyetem tér környékén él. A háromezer, többnyire drogfüggő bukaresti utcagyermekek egy csoportja néhány euró ellenében rendszeresen eladja magát, hogy kábítószert tudjon vásárolni. Néhány turista azt is megígéri a gyermekeknek, hogy magukkal viszik őket – és az egyik lányszereplő vallomása szerint – volt is rá példa, hogy pár gyermek így jutott Olaszországba, Franciaországba, az Egyesült Államokba vagy Spanyolországba. Miután


egy férfi másfél órára elvitte a kocsikázni,

Laurentiu elmeséli, hogyan zajlott le a találka. Az ügyfél análisan szeretett volna vele közösülni, de mert ezt a fájdalomra hivatkozva visszautasította, lejjebb engedte a mércét. Egy másik 12 éves fiú, Laurentiu unokatestvére, ugyancsak elmeséli, mit művelt vele egy német állampolgár: "Én voltam és még egy fiú... egy tömbházba vitt bennünket, a második emeletre. Amikor a kinyitotta az ajtót, egyszerűen belökött minket rajta. Nem volt időm elszaladni. Amikor az egyik este jöttek a zsaruk, megfogott és kidobott az ablakon." Az esés miatt betört feje – teszi hozzá a gyerek, és mutatja a sebeket a fején.

Egy másik utcagyerek, a 19 éves George Tom Petersről, egy brit homoszexuálisról mesél, aki egy weblappal szervezett “kirándulásokat” az érdeklődő külföldieknek. George, aki két éve ismerte meg Tomot, azt állítja, hogy az angol férfi


képeket közölt a fiúkról a honlapján,

viszont ő ezeket nem láthatta, mivel az illető honlapja fizetős. A dokumentumfilm alkotója szerint a honlap valóban romániai fiúk fotóinak százait tartalmazza (beleértve a Georget), akiket – a fiú szerint – a brit kihasznált. E-mailben megkeresve a honlap üzemeltetője (aki csak rövidítve írta alá levelét), azt közölte, ügyfelei emelt díjért személyesen is találkozhatnak a képeken szereplő fiúkkal.

A találkahely a bukaresti Északi Pályaudvar volt, ahova a megbeszélt időpontra a férfi egy 16 éves fiúval érkezett. A találka alatt egy másik kiskorúról esik szó, aki "megrendelésre" hamarosan Németországba utazik, és bizonyos összegért cserébe maguk a szülők engedélyezték az utat. Tom Peterst Angliában


szexuális agresszorként tartják nyilván

– áll a CNN tudósításában. Milánó, Olaszország leggazdagabb városának központja tele van román bevándorlókkal. A helyi szervezetek tudnak a gyermekprostitúcióról – állítja a dokumentumfilm, és titokban az egyik temető közelében található táborban filmeznek. A riport szerint egy 14 éves romániai kamasz szolgáltatásaiért a saját édesapja alkuszik. Negyven euróért a férfi kész átengedni a fiát egy félórára, sőt még az aktus részleteit is megbeszéli vele.

Napközben a fiú koldulással szerzi a pénzt, éjszaka prostitúcióból. Az apa elismerte, fiát nem kérdezte meg, hajlandó-e az ilyesmire? Georgette Mulheir, a Hope and Homes for the Children szervezet munkatársa megerősíti, hogy számos romániai gyermeket maguk a szüleik adnak el külföldre.

A szexuális célokra Francia- és Olaszországba utaztatott gyermekek kapcsán a forgatócsoportnak a Szervezet Bűnözés Elleni Szervezet egyik illetékese is nyilatkozott, aki szerint csupán elszigetelt esetekről van szó, a szexturizmus nem általános jelenség. Az USA külügyminisztériuma legutóbbi jelentésében is kiemeli, hogy Románia az utóbbi időben számos lépést tett az emberkereskedelem ellen, viszont a munka dandárja még hátravan – zárul a CNN riportja.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS