2019. június 27. csütörtökLászló
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Dollármilliókat mostak Romániában a terrorszervezeteknek

S. Z. 2004. február 12. 18:14, utolsó frissítés: 18:11

Több ezer fantom-cég közt addig utalgatott a szíriai maffia, míg lehetetlenné vált kideríteni a pénzösszegek származását. Az 1999-2003 közt zajlott tevékenység eredménye #b#63 millió dollár#/b# "tiszta" pénz, mely külföldre vándorolt.

A bukaresti Legfelsőbb Bíróság ügyészsége szervezett bűnözési osztályának sikerült összeállítania annak a szíriai szervezetnek a dossziéját, mely eddig összesen mintegy 63 millió dollárt mosott Romániában – ez a maffia kizárólag az országban élő muszlim közösséget szolgálta ki. Az összesen hat osztályt végzett, 33 éves Omar Chama által vezetett szervezet – az illetékes ügyész szerint – a nemzetközi terrorizmust volt hivatott finanszírozni, így a nyomozás erre vonatkozó eredményeit átadták az illetékes nemzetközi szerveknek.

Muzulmán üzletemberek a világ összes pontjáról ehhez a szervezethez küldték tisztességtelen jövedelmüket, mely aztán addig utalgatta a pénzösszegeket több ezer fantom-cég közt, míg azok eredetének nyoma veszett. Ezután a pénzt külföldi bankszámlákra utalták, amit aztán ismeretlen személyek vettek fel. A szíriaiak által vezetett maffia legfőbb kliensei irakiak voltak – ők mintegy 32 millió dollárt mostak Romániában. A "török-vonal" felgöngyölítése – mely leginkább kurd nemzetiségűekből áll – még nem fejeződött be.

Azonnal, készpénzben hozták a pénzt a banki átutalásokat végzőknek, ha a cégek számlája üres volt Azonnal, készpénzben hozták a pénzt a banki átutalásokat végzőknek, ha a cégek számlája üres volt


Maffiózó, havi 3 millió lejes fizetéssel

Omar Chama 1997 óta él Bukarestben, és 1999-ben látott hozzá a hálózat létrehozásához: több arab származású személyt szervezett be, akik cégeket hoztak létre illetve vásároltak, majd utalgatni kezdték a pénzeket egymás között. Úgy tűnik, a szervezet tagjai mind igen szegények: bukaresti garzonokban, illetve kis lakásokban élnek – az egyes könyvelési kimutatások és egyéb dokumentumok aláírására alkalmazott lány csupán 3 millió lejt keresett havonta – bár több millió dolláros külföldi átutalásokat végzett: az ügyészek becslése szerint a maffia havi 500.000-1.000.000 dollárt utalt külföldre a Romanian International Bank-nál, Finanz Bank-nál, a Banca Transilvania-nál, a Banca Romana de Dezvoltare-nál és az Eurom Bank-nál nyitott számlákról.

A hálózat tevékenysége annyira összetett volt, hogy annak részletes bemutatása szinte lehetetlen: csak tavalyi év júniusában az egyik, Sfinx nevű fantom-cég bankszámlájára 3.306.000 dollár érkezett. A pénz-mosás legeredményesebb napján 341.500 dollár eredetét sikerült elrejteni a cégnél.


A pénzmosás Szíriából volt 
<br />
felügyelve A pénzmosás Szíriából volt
felügyelve
Minden lépést szíriai telefonhívások rendeltek

A már letartóztatott Omar Chama vezetői mivoltához nem fér kétség: bizonyítható, hogy ő döntötte el, egyes pénzösszegeket milyen cégeknek vagy bankszámlákra utalnak, ugyanakkor menedzser-naplóját is megtalálták, mely több bűnvádi eljáráshoz szolgáltatott nyersanyagot. A mobiltelefonján felvett beszélgetéseken pedig Kínába, Svájcba vagy pedig Magyarországra történő utalásokról van szó.

Bár nem sikerült minden tagot lefülelni, az eddig fellelt bizonyítékok alapján is átfogó képet lehet alkotni a szervezet tevékenységéről: a banki tranzakciókat Hussein Chama és Bachar Hirati Dit Afgani végezte – amennyiben a cégek bankszámláján nem volt elegendő pénz, azonnal hozták nekik a szükséges összeget, készpénzben. A pénzek szállításával Mohamed Ibrahim Kahtib volt megbízva. Ő ugyan csak hét osztályt végzett, azonban katonai múlttal rendelkezett, így a pénz őrzését is el tudta látni.

Ez a csoport a palesztin származású volt ezredes, Bashir Saleh Fathi közvetlen felügyelete alatt ügyködött – az ő letartóztatása nem volt könnyű: mikor Hussein Chamát egy bankfiók épületében letartóztatták, ő erőszakkal próbálta kiszabadítani, így a speciális belügyi rohamosztag (DIAS) beavatkozására volt szükség.

Az összes külföldi tranzakció felügyelete a közgazdasági tudományokból doktori fokozattal bíró Srouji Yasin felelőssége volt – vele kapcsolatban felmerül a gyanú, hogy ő volt a maffia egyik "agya". Azt is tudni lehet azonban, hogy a maffia szinte minden lépése külső parancsra történt: minden tranzakcióra Szíriából érkezett utasítás telefonon vagy faxon keresztül, ugyanitt jelentették az egyes műveletek sikerét is. A vonal másik végén egy Abu Nur nevű figura volt – melynek kilétére eddig nem derült fény.

Hírforrás: Gardianul

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS