2019. június 17. hétfőLaura, Alida
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Koncert a kommersz szerelem-ünnep ellen

Sipos Zoltán 2004. február 11. 18:52, utolsó frissítés: 18:44

Ügyes PR-húzással egymást támogatja a lakosság polgári öntudatának fejlesztésében a Luna Amara és az URR párt. Az első kampány a #b#szerelmi giccs#/b# ellen irányul: Bálint-napi koncertet szerveznek, saját értelmezésben.

Mi nem a szerelmet ellenezzük, csupán azt, hogy erre egy külön napot nevezzenek ki. A Bálint-nap a szerelem egy kommersz, felületes kifejezése – mondták a Luna Amara együttes tagjai az általuk rendezett Bálint-nap-ellenes koncertet beharangozó sajtótájékoztatón.

Mint megfogalmazták: "mi az év minden napján szeretjük egymást, ezért nem értjük, miért kell erre egy külön napot kinevezni". A koncertet pénteken, február 13-án tartják a kolozsvári Tranzit-házban.

A Luna Amara tagjai (balról jobbra): Nick, Razvan, Sorin, Mihnea és a menedzserük, Richard ConstantinidiA Luna Amara tagjai (balról jobbra): Nick, Razvan, Sorin, Mihnea és a menedzserük, Richard Constantinidi


Az ötlet – az együttes tagjainak elmondása szerint – onnan származik, hogy eddig még egyetlen, szerelem-bizonyítványos, egynapos házasságkötős Bálint-napi koncertre sem volt kedvük elmenni, így hát szerveztek egyet maguknak, és persze a giccset megelégelt közönségnek.

A Bálint-nap helyett ők egy román hagyományt, a "dragobete"-t szeretnék újjáéleszteni, és azt abba a városi környezetbe behozni, ahol "az érzelmi megnyilvánulások felszínesek". Szerintük a Bálint-napnak a román hagyományokhoz semmi köze, s azt csupán a romániai piacra '89 után betört multinacionális cégek honosították meg abból a megfontolásból, hogy Karácsony és Húsvét közt is legyen némi forgalmuk.


Nem csak beszél a politikáról a Luna Amara, szövetkezik is

A kolozsvári Breakpoint Underground klubban tartott sajtótájékoztatónak azonban nem csupán a koncert beharangozása volt célja. Az együttes, illetve a Románia Újjáépítéséért Szövetség (URR) jelenlevő képviselői hivatalosan is bejelentették, hogy 2003 elején "politikai-kulturális" szövetséget kötöttek: URR és a Luna Amara ezentúl egymást fogják népszerűsíteni.

Az URR részéről elhangzott, hogy az együttműködés azért jöhetett létre, mert a Luna Amara az egyedüli olyan rock-együttes a román zenepiacon, amelynek üzenete hangsúlyozottan politikai-szociális kérdésekre, illetve a jelenlegi hatalom kritikájára van kiélezve – ez pedig nagyon közel áll a párt programjához.

A satótájékoztatón a szokásos
<br />
sós keksz helyett szalonnáskenyér
<br />
hagymávalA satótájékoztatón a szokásos
sós keksz helyett szalonnáskenyér
hagymával
"Ez nem arról szól, hogy valamelyikünk hasznot húz a másikból. Egy közönséghez szólunk – azokat a jelenlegi politikai viszonyok miatt passzív fiatalokat akarjuk megszólítani, akikben még feléleszthető a polgári öntudat" – mondta Nicolae Bocsa, az URR alelnöke.


Az URR nem cenzúráz

A Luna Amara a fentiekhez hasonlóan azért látott fantáziát az URR-ben, mivel annak üzenetét – a mentalitás megváltoztatását – a sajátjukhoz közelállónak érzik. Ugyanakkor szerintük természetes, hogy keresik a magukhoz hasonlók társaságát, hiszen nemcsak lázadni akarnak, hanem tenni is hajlandók annak érdekében, hogy üzenetük egy minél szélesebb közönséghez jusson el.

Felmerült, mennyire fogja saját programjához idomítani az URR az együttest: Bocsa elmondta, a Luna Amara teljes szólás- és cselekvésszabadságot élvez, a párt soha nem fog tiltásokat bevezetni ami a zenét, illetve a dalszövegeket illeti. Bocsa szerint akár az URR-el szemben is lehet kritikus hangvételű a Luna Amara: ezt ők visszajelzésként, nem pedig támadásként fogják értékelni, és fel sem merül a cenzúra lehetősége.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS