2020. június 5. péntekFatime
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Busszal szívás: a Google Maps Transit szolgáltatását teszteltük

G. L. 2013. szeptember 11. 18:08, utolsó frissítés: 18:13

Szerdától hét romániai nagyvárosban érhető el a Google Maps Transit szolgáltatása, amellyel megtervezhetjük a legjobb útvonalat, akár a tömegközlekedés igénybevételével.


Újabb romániai városokban, Bukarestben, Kolozsváron, Temesváron, Konstancán, Craiován, Iaşi-ban és Ploieşti-en is elérhető szerdától a Google Maps Transit szolgáltatása, amelynek a segítségével a kiindulási és a végpont megadásával kiszámolhatjuk a legrövidebb autós, gyalogos és tömegközlekedéses útvonalat. Ez a lehetőség 2012 márciusától Brassóban már elérhető volt, a világon pedig nagyjából 800 városban tervezhetjük meg ennek köszönhetően az útvonalunkat.

A maps.google.ro címen elérhető szolgáltatás amellett, hogy egy térképen megmutatja az útvonalat, részletesen el is magyarázza, ha valaki esetleg nem tudna megfelelően térképet olvasni. Tömegközlekedés esetén például leírja, hogy hol van a legközelebbi buszmegálló, milyen gyorsan lehet oda elgyalogolni, illetve melyik buszra (villamosra, trolira vagy éppen metróra) kell felülni ahhoz, hogy a célállomásra eljussunk. Sőt, azt is megmondja, hogy hányadik megállónál kell majd leszálljunk, és ha indokolt, mivel mehetünk tovább.

A szolgáltatás amiatt is nagyon praktikus, hogy nemcsak valós időben használhatjuk, hanem előre megadhatunk egy időpontot, amikor indulni szeretnék, így az éppen aktuális menetrendnek megfelelően számolja ki a menetidőt. A szolgáltatás számítógépeken és okostelefonokon is elérhető.

Mivel nagyon kíváncsiak voltunk, hogy a híresen rendszertelen kolozsvári közlekedés esetében mennyire használhatóak a Google általa megadott értékek és útvonalak, összevetettük azokat a korábbi közlekedési tesztünk eredményeivel, amelyben a Şoimului utcai szerszerkesztőségünkből a Kolozsvári Állami Magyar Színház épületéig mentünk. Korábbi próbálkozásunkkor autóval, gyalog, biciklivel, görkorcsolyával és tömegközlekedéssel tettük meg a távot. Az akkori tesztünk 17:30 perckor kezdődött - ez a tömegközlekedés szempontjából fontos.

Autóval

A korábbi tesztünkkor az autó volt a leggyorsabb, 9 perc alatt tette meg a távot a Şoimului utca – Majális utca (str. Republicii) – Haller Károly utca (str. Ion Creangă) – Trefort utca (str. Victor Babeş) – Béke tér (str. Lucian Blaga) – Jókai utca (str. Napoca) – Főtér – Unió utca (str. Memorandumului)– Linczeg utca (str. Vasile Alecsandri)– Fürdő utca (str. Cardinal Iuliu Hossu) – Bartha Károly utca (str. Emil Isac) útvonalon. A Google alkalmazása három lehetséges útvonalat ad meg, viszont egyik sem az általunk korábban tesztelt táv. A legrövidebb 2,4 kilométeres áll a legközelebb ahhoz, amit mi választottunk, csak ebben az esetben Béke térről az Arany János utca (str. Petru Maior) érintésével egyből az Unió utcába térünk. Egyébként mindhárom táv megtételéhez 8 percet ad meg a rendszer.

A másik két lehetőség közül az elsőben a Majális utca után a Petőfi Sándor utca (str. Avram Iancu) – Egyetem utca – Főtér – Wesselényi utca (str. Regele Ferdinand) – Malom utca (str. George Bariţiu) érintésével juthatunk el a színházhoz, míg a másodikban a Béke tér – Főtér – Wesselényi utca – Malom utca útvonalat javasolják.

Egyébként a teszteléskor megtett útvonal a Google számításai szerint pontosan 4 kilométer hosszú, és 13 perc alatt lehet megtenni. Ez azért már ekkora léptékben jelentős különbségnek tűnik.

Gyalog

A közlekedési tesztben és a Google ajánlatában is ugyanaz az útvonal a legrövidebb, pontosan 1,9 kilométer hosszú: Şoimului utca – Majális utca – Béke tér – Hegedűs Sándor utca (str. Gheorgeh Şincai) - Bartha Károly utca (str. Emil Isac). A teszteléskor 24 perc alatt sikerült megtenni a távot, az útvonaltervező pedig 22 percet ad meg.

Egyébként két alternatív – és hosszabb, 2,1 kilométeres – útvonalat is felajánl a Google, az elsőben a Majális utcának egy részét kerülhetjük ki a Görög templom utca (str. Bisericii Ortodoxe) közbeiktatásával; míg a másodikban Házsongárdi temetőn és a Petőfi Sándor utcán keresztül juthatunk a Béke térre, onnan pedig tovább a már ismert útvonalon. Mind a két alternatív útvonal 25 perc alatt tehető meg.


Nagyobb térképre váltás


Busszal

Ebben az esetben nincs sok alternatíva, ugyanis a Hajnal negyednek elég rossz az összeköttetése a központnak azzal a részével. Így nem is meglepő, hogy a tömegközlekedéses útvonaltervező egyik lehetőségként inkább a gyaloglást ajánlja fel, amiről már tudjuk, hogy 22 perc. A másik – és hosszabb – lehetőség, amelyet a teszteléskor mi is követtünk, hogy a 35-ös busszal az Observatorul megállóból a Széchenyi téri megállóig megyünk, majd onnan a színházhoz gyalogolunk. A teszteléskor 23 perc alatt sikerült megtenni a távot, viszont futottunk a busz után, hogy elérjük. A Google javaslata kevésbé feszes, a buszmegállóban várnunk is kell, ezért csak 30 perc alatt tehetjük meg. Ez azért már jelentős különbség, viszont jól mutatja, hogy mennyire függ a szerencsétől a tömegközlekedés.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS