2019. november 19. keddErzsébet
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A KGB elhitte a James Bond-legendát

Gozner Gertrud 2004. február 03. 16:24, utolsó frissítés: 16:18

A rettegett orosz titkosszolgálat feltételezte, hogy az angol regényíró, Ian Fleming által kitalált figurát egy #b#valós brit titkosügynökről#/b# mintázták – ezért szakértőikkel vizsgálták a Bond-filmek leleményes szerkezeteit.

Bond, az ornitológus

A Szovjetunió volt szuperügynöke, Oleg Gordievski a Bond-filmek kapcsán meglepő részleteket hozott nyilvánosságra. Eszerint a KGB szakértői azt hitték, hogy az angol író népszerű hősének neve valódi kémet takar. Az „igazi” James Bond azonban nem több egy egyszerű ornitológusnál, akinek munkái Fleming könyvtárát díszítették.

Az első James Bond: Sean Connery
<div class=

(Dr.No, 1962)" title="Az első James Bond: Sean Connery
(Dr.No, 1962)" >Az első James Bond: Sean Connery
(Dr.No, 1962)
Első hallásra hihetetlenül hangzik, amit Gordievski mesél. A KGB azt hitte, hogy a 007-es, Őfelsége titkosügynökéről szóló filmekben használatos „ördögi gépezetek” a nyugati ügynökök felszerelésének állandó elemei. Ez késztette arra a szovjet szakértőket, hogy behatóan tanulmányozzák a Sean Connery, Roger Moore, Timothy Dalton és Pierce Brosnan főszereplésével készült filmeket, hogy megtalálják a titkos szerkezetek működésének nyitját.


Tengeralattjáró gépkocsi

A KGB a forgatókönyvírók fantáziájának szüleményei miatt négy részleget is létrehozott a fegyverek, a megfigyelés, a mérgek és a titkosírás tanulmányozására – amelyeknek egyetlen dolguk volt: megfejteni a legyőzhetetlen James Bond által használt trükköket. Leginkább a halálos nyilakat lövöldöző cigaretta, a lézerfegyverek, a tengeralattjáróvá alakítható gépkocsi, és az oxigént tartalékoló töltőtoll nyűgözte le őket.

A brit titkosszolgálat, az MI6 szóvivője beismerte, hogy a Bond-arzenál aprólékos tanulmányozása nem volt épp annyira elrugaszkodott ötlet. „A szupertechnika egykori csodáiból mára elég sok megvalósult, ilyen például az a telefon, amely képes a hangot eltorzítani, vagy a repülő hátizsák” – jelentette be a brit tisztviselő.

Más szóval a KGB speciális alakulatai mégsem voltak annyira naivak, mint ahogy elsőre gondolnánk. És azt is tudták, hogy kivel van dolguk, hogy a kémregények szerzője sem csupán egyszerű író. 1933-ban Fleming a Reuters hírügynökség munkatársaként Moszkvából tudósított az első nagyobb sztálinista perről.


Fleming, a playboy

Mint elismert oknyomozó riporter a második világháború kirobbanása előtt az ügynökség visszaküldte a Szovjetunióba és Lengyelországba, hogy információkat szerezzen be az általános hangulatról, a lakosság moráljáról és a hadi felkészültségről. Érdekes részlet, hogy Fleming az exkluzív közvetítés lehetőségéért néha nem átallotta eltépni a többi újságíró telefonjának drótjait.

És a legutóbbi: Pierce Brosnan
<br />
(A világ nem elég, 1999)És a legutóbbi: Pierce Brosnan
(A világ nem elég, 1999)
Ian Fleming (1909-1964) kitűnő minősítéssel végezte el a szabotázsra és elterelő hadműveletre kiképző brit központ kurzusait. Különösen a tengeralattjáró-gyakorlatokat élvezte, amikor egy mágneses aknát kellett felcsatolni egy hadihajó aljára.

A Karib-szigeteki, Goldeneye nevű villában készültek 1952-től egymás után a Bond-sorozat kötetei, egy unatkozó és nagy képzelőerővel megáldott ügynök titkos álmai. A jamaikai klíma sokkal elviselhetőbb volt Bond szülőatyjának, mint Anglia. Akik ismertek, azok szerint Fleming javíthatatlan playboyként sorban törte össze a hölgyek szívét. „Ami a szerelmi történeteket illeti, azok pont olyanok mint a kábítószer: mindig egy nagyobb adagra vágysz” – vallotta.


A KGB kettősügynöke

Oleg Gordievski sem közönséges ügynök, 11 évig dolgozott a KGB dániai és angliai “kirendeltségein”. A londoni KGB fejeként kettősügynökként tevékenykedett és hamis információkat közvetített. 1985-ben Nyugatra szökött, kellemetlen helyzetbe hozva ezzel a szovjet titkosszolgálatot. Kalandos életének és a KGB külföldi akcióinak a publikálása hatalmas változásokat eredményezett a szovjet kémkedésben.

Gordievski jelen pillanatban nyugaton él, ahol az emlékei kiadásából, valamint a Flemingről és ennek hőséről, James Bondról készült rádióadásokban való szerepléséből tartja fenn magát. Ugyancsak ő fedte fel, hogy a Csillagok Háborúját szintén tanulmányozták az oroszok, miután az amerikaiak ugyan ezen névvel – Star Wars – hirdették meg védelmi programjukat.

Hírforrás: Jurnalul National

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS