2019. december 8. vasárnapMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mégsem voltak törvénytisztelők a WTC-terroristák

Gozner Gertrud 2004. január 27. 16:33, utolsó frissítés: 16:25

Az amerikai hatóságok is felelőssé tehetők a szeptember 11.-ei terrorcselekményekért – állapította meg a történteket vizsgáló bizottság jelentése. A merénylők ugyanis #b#hamis okmányokkal#/b# lépték át a határt.

Feltűnően gyanúsak voltak

Az amerikai hatóságok nemtörődömsége is hozzájárult ahhoz, hogy a 2001 szeptember 11-i terrortámadások elkövetői könnyedén bejuthattak az Egyesült Államokba – állapította meg az esetleges hatósági mulasztásokat vizsgáló kétpárti bizottság, amely hétfőn újabb részleteket közölt a történtekről.

A 2002 végén megalakult tíztagú független testület megállapítása szerint a 19 terroristából nyolc egyértelműen hamis útlevéllel érkezett az államokba, és legkevesebb ötnek – különböző okokból – gyanús volt az utazási okmánya. A jelentés nem tér ki rá, hogy milyen részleteket hagytak figyelmen kívül a hatóságok.

A jelentésből ugyanakkor kiderül, hogy legkevesebb hat gépeltérítő, köztük a „fővezér” Mohamed Atta, mialatt az Egyesült Államokban tartózkodtak, vagy amikor visszatértek oda, megsértették a bevándorlási törvényeket. Öt terrorista annyira gyanút keltett, hogy mindegyiket külön kihallgatták a vámnál vagy a bevándorlási hivatal alkalmazottai, ennek ellenére beengedték őket az Államok területére.


Hamis nevek az űrlapon

Egyetlen terrorista sem töltötte ki helyesen a vízumkérvényt, sőt hárman hamis adatokat adtak meg az űrlapon – áll továbbá a jelentésben. A gond a bizottság szerint részben abból fakadt, hogy a hatóságok inkább az illegális bevándorlók, mint a terroristák kiszűrésére összpontosították figyelmüket.

A szeptember 11.-ei eseményeket vizsgáló független bizottság által felfedett új adatok ellentmondani látszanak a korábbi hivatalos álláspontnak, amely – több mint két éve – úgy mutatta be a gépeltérítőket, mint akik minta-turistaként viselkedtek, érvényes okmányokkal törvényesen jutottak az országba és semmivel sem hívták fel magukra a figyelmet. A terrorcselekmények után a kormány azt közölte, hogy mind a 19 gépeltérítő saját nevén, érvényes vízummal érkezett az országba.

A bizottság tagjainak sikerült azonosítania öt al-Kaida-közeli személyt, akik feltehetőleg szintén részt vettek volna a támadásokban, de a hatóságnak még időben sikerült keresztülhúzni a számításaikat. Négyüktől különböző indokkal megtagadták a beutazási vízumot az Egyesült Államok konzulátusainak hivatalnokai, egyiküket pedig egy szemfüles orlandói bevándorlási felügyelő küldte vissza a Közel-keletre.A jelentésből ezenkívül megtudhatjuk, hogy két szaúdi gépeltérítő az útlevélosztályon dolgozó rokonai révén jutott a hivatalos okmányhoz. Arra is fény derült, hogy Khalid Sheik Mohammednek, a támadások értelmi szerzőjének 2001 július 23.-án sikerült hamis szaúdi útlevéllel beutazási vízumhoz jutnia Igaz, nincs rá bizonyíték, hogy valóban fel is használta.


A jelentések zárolva

A bizottság hétfőn kezdett kétnapos meghallgatást a terrorcselekmények határ és repülésbiztonsági vonatkozásairól. A meghallgatáson elhangzott, hogy az egyik gépeltérítő, Szaid al-Hamdi a belépéskor nem adott meg amerikai tartózkodási címet, nem volt visszaútra szóló repülőjegye és csak 500 dollár volt nála. Hamdinak mégis sikerült rábeszélni az illetékest, hogy ő valóban csak turistaként kíván belépni az országba.

Rengeteg lehetőség lett volna megakadályozni a szeptember 11.-ei tervet – jelentette ki Jamie S. Gorelick, a Clinton-kormány igazságügyi minisztériumának egykori hivatalnoka.

A testületnek május 17-ig kell előterjesztenie jelentését az elnöknek és a kongresszusnak, de munkájukban elakadtak, nem juthatnak hozzá bizonyos dokumentumhoz. Szeretnék például megismerni, hogy az elnök milyen napi hírszerzési tájékoztatást kapott a terrortámadásokat megelőző hetekben, de a Fehér Ház ehhez nem járul hozzá. A bizottság több tagja már a határidő 3 hónapos kiterjesztését sürgeti, ezt azonban ellenzi a Fehér Ház, mivel a jelentés akkor az elnökválasztás hevében hoznák nyilvánosságra.

Hírforrás: MTI, Washington Post

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS