2019. június 27. csütörtökLászló
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Antal Timi: szeretem, ha felismernek az utcán

kérdezett: G. L. 2013. augusztus 05. 10:09, utolsó frissítés: 12:25

Az X-Faktor második helyezettje szerencsésnek tartja magát, mert nem ismer olyant, aki elítélné a tehetségkutatósokat. Több favoritja is van a Box Populiban.


Végig az élmezőnyben szerepelt a Box Populi szavazásain, a második fordulóban pedig Barabási Albert Lászlóval hozta össze a "sors", és mintegy száz szavazattal lemaradt, de még így is 400-nál több lájkot gyűjtött. Antal Tímeával, a 2013-as X-Faktor második helyezettjével beszélgettünk.


Szerinted ki számít sztárnak? Mitől lesz valaki sztár?

Úgy gondolom, hogy egy olyan ember, művész, aki letett valamit az asztalra, valamit tudott adni az embereknek, rajongóknak, azt mondhatja magáról, hogy sztár. Én személy szerint nem szeretek senkit sztárnak nevezni, azt sem szeretem, ha engem sztárnak neveznek. Annak örvendek, ha büszkék rám, és tudom, hogy valami értelmeset mutattam magamból.

A tehetségkutatós ismertségről nagyon sok negatív véleményt hallani, hogy nem is igazi sztárok, illetve csak a televíziók építik fel maguknak a tehetséget. Te tapasztaltál ilyen megnyilvánulást, véleményt? Mit gondolsz erről?


Valóban sokan azon a véleményen vannak, hogy a tehetségkutatókból feltűnt tehetségek csak műsztárok, ám szerintem ez nem így van. A mai világban úgy gondolom, nagyon nehéz kitörni és megismertetni magunkat az emberekkel. Véleményem szerint egy tehetségkutató egy óriási lépcsőfok, amit meg kell lépni. Azon a ponton az ember meg tud mutatni magából valamit. Utána sokkal nehezebb fent maradni, ezért az, akinek ez sikerült, szerintem igazi tehetség, művész. A tehetségkutató egyből "felkarol", majd utána csak rajtunk áll, hogy mennyire tudjuk ezeket a dolgokat kamatoztatni.

Én szerencsésnek mondhatom magam, mert nemigen találkoztam olyan emberrel, aki esetleg elítélt volna azért, mert tehetségkutatóban vettem részt.

Még egyszer elölről kezdenéd?

Az egészet újból kezdeném, ha tehetném. Lehet, hogy pár dolgot másként csinálnék, de mindent szívesen újra átélnék.

A Box Populiban erdélyi sztárokat kerestünk, legalábbis erdélyi születésű kedvenceikre szavazhatnak az olvasók. Szerinted lehettél volna úgy is sztár, ha nem Magyarországon indulsz versenyen?


Nem tudom, hogy mi lett volna, ha nem Magyarországon jelentkezem efféle műsorba. Lehet, hogy nem lett volna sikerem, mert nem tudtam volna kibontakozni úgy, ahogyan itt. Erdélyben az ilyen tehetségkutatók román nyelvűek, ezért sokkal nehezebb lett volna, de nem kizárt, hogy nem tudtam volna ott is véghezvinni azt, amit szerettem volna.

Szeretnél hazaköltözni? Hogy képzeled el a jövőd?

Egyelőre nem szeretnek hazaköltözni. Szeretném, ha minél több dolgot tudnék csinálni, minél több koncertet adni. Szeretnék minél több saját dalt magamnak, saját lemezt. Az, hogy hazaköltözöm majd valamikor, a jövő zenéje.

Itthon elsősorban a néptánc által ismerhetnek. Abból a közegből szerezhettél volna hasonló népszerűséget? Végül is most már néptáncos tehetségkutató is van.

Otthon is az éneklés volt az első mindig. Nagyon sok versenyen vettem részt, sokat meg is nyertem közülük. Rengeteget tanultam Kolozsváron magántanárnál. E mellett ott volt a néptánc, amit mai napig imádok, de sose szerettem volna azt, hogy népzenei terén legyek elismerve és felfedezve. Énekelni jobban szeretek könnyűzenét, mint népzenét. Ettől függetlenül imádtam és imádok is népdalokat énekelni, táncolni és táncházakba járni.

Örülsz annak, ha felismernek az utcán? Egyébként mennyire jellemző, hogy felismernek? Erdélyben, Kolozsváron vagy Magyarországon, Budapesten gyakoribb?

Imádom, ha felismernek az utcán. Mindig jó érzéssel tölt el az, ha valaki leszólít, vagy csak rám mosolyog. Mivel itt élek Budapesten, itt gyakoribb, de arra is volt már példa, hogy Kolozsváron felismertek és autogramot kértek. Talán jobb érzés az, amikor az embert ott ismerik meg, ahol felnőtt.

Milyen a viszonyod az egykori versenytársaiddal? Hát, a mentorokkal?

Az egykori versenytársaimmal nemigen tartom a kapcsolatot mostanában. Nagyon sok dolgom van, fellépések, stúdiózás és ez hála Istennek, másokkal is így van. Néha összefutunk elmesélni az élményeinket.

Akivel leginkább tartom a kapcsolatot, az Kvaka Andrea. Vele elég sokat kommunikálok, még ha nem is tudunk találkozni.

Mikor számíthatunk tőled saját lemezre?

Már megjelent egy lemezem, amin mindössze 4 dal van. Így kellesz címen futó lemez, de mar dolgozom a következőn. Remélhetőleg októberig meg fog jelenni a következő is.

Te kire szavaznál/szavaztál - saját magadon kívül - a Box Populi résztvevő közül? Miért?

Elég sok mindenkire szavaztam volna a Box Populi versenyen, mint például: Böjte Csaba, Kányádi Sándor, Kallós Zoltán. Úgy gondolom, hogy ebben a versenyben olyan emberek neve merült fel, akikre büszkék lehetünk. Olyan emberek, akik valamit tanítottak, példaképet mutattak, letettek valamit az asztalra.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS