2020. április 7. keddHerman
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nagy külföldi érdeklődés a Sapientia KHÖK fotóversenyén

G. L. 2013. május 02. 14:33, utolsó frissítés: 2013. május 06. 12:19

Kínától Lengyelországon át egészen Kanadáig mindenhonnan küldtek be fotókat, meglepő módon épp a sapientias diákok nem jelentkeztek sokan.


A kolozsvári Diákművelődési Ház Európa termében szervezték meg kedd délután a II. Sapixel nemzetközi fotópályázat díjkiosztó ünnepségét. A Sapientia EMTE Kolozsvári Hallgatói Önkormányzat által szervezett megmérettetésre két kategóriában több mint 400 fotó érkezett, meglepő módon inkább a külföldiek érdeklődtek a verseny iránt, mint az egyetem saját diákjai.

A két évvel ezelőtti Sapixel első kiadását még elsősorban a romániai diákoknak, főként a kolozsvári fotós képzéssel foglalkozó felsőoktatási intézmények – Babeș–Bolyai Tudományegyetem, a Sapientia EMTE és a Művészeti és Design Egyetem – hallgatói számára szervezték, de már akkor is voltak külföldi jelentkezők.

A második kiadásánál már nem voltak ilyen megkötések, képzettségtől és kortól függetlenül bárki jelentkezhetett témánként – zaj és érzések – egy-egy saját képpel. Többek között így érkezettek munkák Horvátországból, Portugáliából, Ausztráliából, Kínából, Kanadából, Szlovéniából és Indiából is. A képeket egy háromtagú szakmai zsűri értékelte: B. Marton Frigyes, Mira Marincaș és Dorel Găină.

„Értékelésre 426 olyan képet kapott kézhez a zsűri,

amelyek megfeleletek a kiírásban szereplő elvárásoknak. Meglepett az a nagy érdeklődés, amit külföldről tapasztaltunk, hogy ilyen hamar fellendült egy sok ambícióval induló nagyon kicsi projekt. Az értékelésnél a zsűri tagjai igyekeztek különböző szempontokat figyelembe venni, így a romantikus és a szubjektívebb oldalukra figyeltem jobban” – magyarázta a Transindexnek Mira Marincaș.A zsűri véleménye szerint általánosan elmondható, hogy emelkedett a beküldött képek színvonala, sok izgalmas, újszerű látásmódú munka érkezett be. „Meglepett, hogy azok után is emelkedett a színvonal, hogy az amatőrök felé is nyitottunk a versennyel. Tavaly nyilvánvaló volt az a három irányzat, amelyet a három kolozsvári iskola képviselt, idén inkább nemzetiségek mentén lehetett hasonlóságokat felfedezni. Megérzésre India, Németország, Magyarország és Lengyelország volt a leggyakoribb külföldi ország, amely képviseltette magát”- magyarázta.galeria_10709.jpg
A díjazott fotók: Deepak Gupta, India
galeria_10710.jpg
Marek Lapis, Lengyelország
galeria_10711.jpg
Merl Antal György, Magyarország
galeria_10712.jpg
Víg Tamás Románia
galeria_10713.jpg
Adelina Câmpean, Románia
galeria_10714.jpg
Évi Oravecz, Németország


Annak ellenére, hogy a verseny ideális lehetőség lenne a Sapientia Fotóművészet, Filmművészet és Média szak hallgatóinak, hogy nemzetközi mezőnyben is megmérettessék magukat, és összehasonlítsák elképzeléseiket ugyanabban a témában, nagyon kevesen éltek vele. Igen csekély számban,

mindössze tizenöten jelentkeztek a Sapientiáról.

A díjazott képek készítői egyenként 50 eurót, vagy ennek az összegnek megfelelő lejt, forintot, dollárt vagy egyéb valutát nyertek.

A szakmai zsűri által legjobbnak ítélt 70 alkotásból nyíló tárlatot Románia nagyobb települései mellett Mariborban és Budapesten is megtekintheti az érdeklődő közönség.A szervezők a gálán egyben a jövő évi Sapixel témáját is bejelentették: kötelékek témában három különböző megvalósítási formában lehet képeket beküldeni: portré, szabad kompozíció, illetve tandem. Utóbbiban a szervezők által előre megadott bizonyos számú fényképet kell majd a pályázóknak tartalmilag és formailag kiegészíteniük a saját fényképükkel.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS