2019. november 19. keddErzsébet
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Akik merték remixelni a Himnuszt

Balázsi-Pál Előd 2003. december 12. 16:17, utolsó frissítés: 16:14

Politikai rendezvényeken #b#nem játszunk#/b# – magyarázza Magyarország egyik legnépszerűbb elektronikus zenekara. Kolozsvári koncertjük után az öltözőben beszélgettünk az Anima Sound System tagjaival.


A nem csupán fergeteges bulijairól, de határozott véleményéről is ismert Anima Sound System négy év után ismét Kolozsváron koncertezett. A magyar elektronikus zene legnépszerűbb képviselője ’99-ben a a kolozsvári Music Pubban lépett fel, a Transindex indulására szervezett bulin, idén júliusban a Félsziget fesztiválon koncerteztek Marosvásárhelyen. Mostanra már a sportcsarnokot töltötték meg a Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ) gólyabálján. Prieger Zsolt zenekarvezető a koncert után beszélgetett velünk.

Németh Judit énekes autogramozNémeth Judit énekes autogramoz


A vidékiségről

Transindex: Romániában nagyon nehéz vidékiként ismertté válni a zenei életben. Nektek okozott nehézséget az, hogy szombathelyiek vagytok?

Prieger Zsolt: – Nem hiszem, hogy a fővároshoz kellene mérni a távolságot. Nálunk mindenki vidéki, aki függetlenül sikeres. A Kispál és a Borz, a Tankcsapda, az Anima, a Quimby, még Palotai Zsolt is. Nagyon sok olyan jó angol zenekar van, amelyik nem londoni, és sok olyan jó együttes van, amelyik mondjuk francia és nem párizsi. Mi Nyugat-Magyarországon amúgy is Bécshez mérjük a távolságot, és nem Budapesthez.


A zenétekben fontos szerepet kap a politikai mondanivaló. Miért tartod ezt szükségesnek?

P. Zs.: – A politika nem szükséges, hanem egyszerűen az ember úgy érzi sokszor, hogy ha csendben marad, az neki rossz, és frusztráló, ha benne maradnak ezek a bizonyos gondolatok. Ez a Bob Dylan-es, Clash-es, Bob Marley-s hatás mindmáig bennünk van, ez az a csapásirány, amin az Animával haladunk. Ez nem tinizenekar, lassan negyvenhez közeledő emberek vannak benne, és fontos számunkra, hogy elmondjuk a véleményünket. Ez nem politizálás, hanem inkább véleményalkotás.

Prieger Zsolt koncert után, az öltözőbenPrieger Zsolt koncert után, az öltözőben


Az átmixelt Himnuszról

Magyarországon többek közt a Himnusz-remixetek miatt, sokan azzal vádolnak benneteket, hogy eláruljátok a nemzetet. Mit gondoltok azokról, akik ezt állítják?

– Baromság. Büszke vagyok arra, hogy magyar vagyok, büszke vagyok, hogy Magyarország a hazám, ráadásul nagyon szentimentálisan gondolkodom erről. Amikor visszatérünk külföldről, akkor mindig meghatódom. De normális magyar ember nem nevez hazaárulónak. Erről nagyszájú jobbosok beszélnek. Olyan emberek, akik ’89 előtt a kommunisták seggét nyalták, most meg nagyon nagy demokrácia-bajnokok. Az ilyen emberek engem nem érdekelnek túlságosan, meg a kisgazdák sem érdekelnek, meg egyébként az MSZP se érdekel.

Úgy gondolom, hogy a magyar kultúra virágzó, sok szegmensből álló kultúra, amiben a Kárpát-medencei népek mindegyikének helye van. És azt, hogy magyar, nagyon nehezen tudom megfogni. Ez egy identitás, egy kulturális attitűd, de nem igazán tudom származás mentén szétválasztani a magyar állampolgárokat – és nem is akarom. Nekem a kultúra az, ami a magyar jelzőt megérdemli, és ez számomra fontos Vörösmartytól Örkény Istvánig, Pilinszky Jánostól Bartók Béláig.


Prieger Szabolcs
<br />
(gitár, billentyűsök)Prieger Szabolcs
(gitár, billentyűsök)
Zenei gyökerekről

A zenétek is legalább ennyire változatos. Még soha nem éreztem úgy, hogy pontosan be tudtam volna határolni. Segítenél ebben?

– Nem tudom megfogalmazni pontosan. Ahogy az olvasztótégely is sok elemből, sok kultúrából áll, a mi zenénk is nagyon-nagyon sok szegmensből áll. A tánczenétől a népzenéig, a reggae-től a zsidó hagyományokig, az erdélyi roma zenétől a Kárpát-medencei magyar népzenéig, a drum’n’bass-től a hip-hopig minden megtalálható benne, ami izgat és érdekel bennünket.


Prieger Szabolcs billentyűs-gitáros és Németh Judit énekesnő interjúnk közben épp az öltöző másik sarkában állta a tévések és rádiósok rohamát. Az így röpködő kérdésekből-válaszokból válogattuk az alábbi replikákat:

Miért szorult vissza az utóbbi albumokon az etno-vonal?

– Lehet, hogy ez valamilyen szinten igaz, de én inkább azt mondom, hogy a Kárpát-medencei vonal az, ami visszaszorult – magyarázza Szabolcs. Tehát ha ideálisan hallgatod, akkor például a keleti motívumok sokkal inkább előtérbe kerültek, mint korábban. Az tény, hogy az Aquanistan picit dalcentrikusabb, egy kicsit romantikusabb, mint a korábbi Anima-albumok. De ez egy koncepció volt, és így sikerült. A következő valószínűleg sokkal keményebb és változatosabb lesz, de lehet, hogy etnósabb. Mi mindig arra törekszünk, hogy az egyik lemezünk ne hasonlítson a másikra.


A Rolling Stonesról

– Melyek az Anima tervei?

– Az elmúlt évet jónak könyvelhetjük el. –mosolyodik el Judit. – Sok külföldi dolgunk összejött, és szeretnénk, ha a jövőben még több lenne. Semmi extra kívánságunk nincs, csak hogy ami elkezdődött, az folytatódjon, hogy az emberek továbbra is ilyen kitartóan szeressék és hallgassák az Animát.

– A legfontosabb az, hogy önmagunknak meg tudjunk felelni. Hogy az a sokszínűség, ami az Animát jellemezte zenében, ideológiában egyaránt, megmaradjon továbbra is. Ha ez így marad, akkor lehet, hogy még jó tíz év benne van az együttesben – véli Szabolcs.

– De ha nem, akkor nem mi vagyunk a Rolling Stones – vág közbe Juci, a kétórás koncert
után még mindig telistele energiával.

Az Anima Sound System koncertjén és az azt követő bulin a szervezők becslése szerint 2200-2300-an jelentek meg (a háttérben a turtable mellett Németh Gergő, fuvolázik és énekel Horváth Béla)Az Anima Sound System koncertjén és az azt követő bulin a szervezők becslése szerint 2200-2300-an jelentek meg (a háttérben a turtable mellett Németh Gergő, fuvolázik és énekel Horváth Béla)


Politikai feszültségekről

– A Fidesz-kormány időszaka alatt az Anima és a Kispál nem voltak szívesen látott vendégek bizonyos helyeken.

– Ez máig így van a politikai töltetű rendezvényeken – válaszol Juci.

– Ez biztos, tapasztaltuk itt is –állítja Szabolcs. – Igazából nem látom át tisztán a Félsziget és a Tusványos helyzetét, de elmondhatom, amit tudok. Most már publikus. Úgy volt a nyáron, hogy a szervezők hívtak minket Tusnádfürdőre, és ennek a pártnak a központjában, amit említettetek, egy bizonyos politikus közölte, hogy rólunk szó sem lehet. És akkor az erdélyi szervezők kihúztak minket a listáról. Amúgy jöttünk volna Tusnádfürdőre is játszani. Arra azért próbálunk vigyázni, hogy...

–... hogy ne együnk túl sok erdélyi töltött káposztát és ne nőjjön túl nagyra a seggünk – vág közbe ismét Juci kitűnő diplomáciai érzékkel.

–... hogy politikai rendezvényeken ne játsszunk – folytatja Szabolcs. – Magyarországon is volt rá példa, hogy kampánycélokra próbáltak felhasználni bennünket. Olyan pártok kampányaira sem mentünk el, akikkel szimpatizálunk. Az megint más kérdés, hogy bizonyos dolgokban határozottan kinyilvánítjuk a véleményünk.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS