2017. október 19. csütörtökNándor
17°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Célkeresztben Földiák Péter, kérdezett Gyarmati Éva

2003. december 08. 14:11, utolsó frissítés: 14:08

Az evolúció utolsó láncszeme-e az emberi lény, vagy csak egy köztes láncszem? A képbe bekerül: Gergely Tamás.Földiák Péter (kutató, St Andrews, Skócia) válasza:

Evolúció minden olyan rendszerben van, ahol valamiféle véges hordozó különböző mintázatokat tud alkotni, és ahol a minta lemásolódása függ magától a mintától. A másolás nem mindig tökéletes, így a mintáknak véletlen változatai jelennek meg. A minta a környezeten keresztül tudja a saját másolódását befolyásolni, ez a szelekció.


Az ember (és a többi földi élőlény esetében) a hordozó a DNS (vagy mondjuk a szén-atomok), a minta a DNS pontos egyéni szerkezete (DNS bázissorrend), a szelekció pedig az, hogy a DNS által épített test mennyire tud szaporodni egy adott környezetben.

Ön szerint mi lesz a következő lépés?

Evolúció tehát mindig folytatódik, amíg az evolúció feltételei megvannak, és az ember sem kivétel ez alól. Tehát ha a körülmények fennmaradnak, akkor az ember evolúciója is folytatódik. Az evolúció általában (de nem mindig) lassú folyamat, így sok százezer évig kellene várni, hogy észrevehető méretű változást lássunk.

Egyébként az ember jelenleg sem az "utolsó láncszem", mert az evolúció nem egy lánchoz hasonlít, hanem inkább egy ágas-bogas fához, ahol az ember az egyik ág végén ül. Az, hogy ez az ág tovább nő-e az attól függ, hogy az élet fenn tud-e maradni kellően sokáig.

A kérdésre a válasz leginkább attól függ, hogy tud-e az ember a Földön kívül állandó lakhelyet kialakítani magának mielőtt a Földön tönkreteszi az élet feltételeit (vagy mielőtt az magától tönkremegy). Ha erre nem a válasz, akkor még mindig lehetséges, hogy a Földön kívül máshol létrejött vagy létre fog jönni magas szintűnek tekinthető élet.


Földiák Péter kérdése Gergely Tamáshoz:

Állítólag ha levágjuk a hajunkat, akkor gyorsabban nő. Ha ez így van, akkor honnan tudja a haj töve (ahol nő), hogy a másik vége le van vágva?

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS