2019. október 22. keddElőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kosztkontroll: hogyan készülnek a családok a húsvétra?

2013. március 29. 15:43, utolsó frissítés: 2013. április 02. 09:46

Misére mennek, ételt szenteltetnek és a családdal ünnepelnek a résztvevők. De azt is megkérdeztük tőlük, hogy mit esznek, mikor festik a tojást és mennyit költenek a húsvétra?


A szatmárnémeti család különleges helyzetben van,

hiszen ők egyáltalán nem költenek a húsvéti menüre. Az ünnep egyáltalán nem befolyásolja a család költségvetését, mert egyszerűen nem találja őket otthon.

"Ilyenkor mindig felkerekedünk és elutazunk a szüleimhez Felsőbányára, ahol már minden készen vár minket" – meséli Lóránt. A felsőbányai szülők ugyanis igazi, hagyományosan elkészített húsvéti ételekkel fogadják a családot, amelyhez az alapanyagok a háztáji gazdaságból származnak. A főtt sonka és a töltött hús alapanyaga a szomszédoktól vásárolt friss húsból kerül ki, a főtt tojás szintén házi és bio, a kalácsot pedig otthon süti meg Lóránt édesanyja. Mindehhez körítésként torma, és saját készítésű házi pálinka és házi bor dukál.kosztkontroll.transindex.rokosztkontroll.transindex.ro
De hogy Zsófia se maradjon ki a húsvéti készülődésből, a nagyszombati délutáni program a nagymamával közös tojásfestés. "Sajnos manapság bolti tojásfestéket használunk, mert sokkal gyorsabb és praktikusabb, és a lányunknak így jobban tetszik az eredmény, de korábban mi is a hagyományos, növényi alapú festékeket részesítettük előnyben" – magyarázza az apuka.

Az ünnep elmaradhatatlan része az ételszentelés, és a megszentelt étkek vasárnap reggeli közös elfogyasztása. Erre az alkalomra mindig összegyűl a teljes család – tudtuk meg Lóránttól. Általában annyi étel készül, amely az ünnep alatt teljes egészében elfogy, így hazaérve máris visszatérünk a megszokott ételeinkhez – tette hozzá. Éva szerint nagy segítség számukra, hogy nem kell a húsvéti menüt beszerezni és elkészíteni. "Szívesebben töltök másfél órát az autóban, mint ugyanennyit a konyhában" – vallotta be Éva.

A szatmári család tavalyi húsvéti asztalaA szatmári család tavalyi húsvéti asztala


A kolozsvári család apraja-nagyja katolikus,

együtt mennek szertartásokra és misékre a húsvéti ünnep minden napján. „Az idei húsvét különlegessége, hogy a fiam nagyszombaton az ifjúsági csoporttal egy templomi misztériumjátékban is részt vesz” – meséli Petronella.

A családnál a pénteki nap már a tojásfestésről szól, de írni sajnos se idejük, és, saját bevallásuk szerint, se tehetségük nincs. Viszont a tojások egy részét hagyományos úton, hagymahéjjal festik meg, leginkább pirosakat vagy zöldet színeznek."Vasárnap egy ünnepi ebédet szervezünk, amikor az egész család együtt lesz, de annyira nem vagyunk „bárány-pártiak”, vagy csirkét, vagy disznót töltünk, különlegesen elkészítve. A töltött káposzta elengedhetetlen, az mindig ott kell legyen a húsvéti asztalon. Húslevest is fogyasztunk. Na meg persze a sütemények, a bejgli kötelező, a többit közkívánatra döntjük el, és mindenképp házilag készítjük" – mesélte el a Kosztkontroll résztvevője.

A hozzávalókat nagyrészt a nagyobb üzletekben vásárolják meg, mindent ott, ahol megéri. „Rájöttünk például, hogy tejterméket nem érdemes a nagy csarnokokban beszerezni, drágább, meg nem is annyira finom” – mondja Petronella, aki elárulta, már olyan sok locsoló nem érkezik, leginkább rokonok, így eléggé csendes a húsvét hétfő. „A fiam, aki 19 éves, a csapatával jár locsolni, és jönnek majd hozzánk is” - mondta.


Falun tölti a húsvéti ünnepek jelentős részét a csíkszeredai család,

Barni szüleivel ünnepelnek együtt: közösen mennek templomba, közösen főznek és közösen tartják a hagyományokat - magyarázta Ági, aki az Alföldről érkezve teljesen új ételekkel és szokásokkal ismerkedett meg Székelyföldön. Nagypénteken még otthon dolgoznak és készülődnek az ünnepre, tojást festenek és süteményeket sütnek. Majd szombaton elutaznak a szülőkhöz, ahonnan csak hétfőn térnek haza Csíkszeredába, így minimálisak a húsvéti menüre költött kiadásaik.

Ági mézeskalácstojásokat süt a locsolóknakÁgi mézeskalácstojásokat süt a locsolóknak


Ági elmondása szerint szívesebben ajándékozza meg tojás alakú, írott mézeskalácsokkal az őt meglocsoló szomszéd gyerekeket, mint főtt tojással, így általában csak kifújt tojásokat festenek, dekorációnak. Igaz, azt jó előre, a barátokkal közös, összeülős programként hímeznek kesicével gyimesi mintás piros tojásokat. Így akkor sincs baj, ha esetleg néhány tojást összetörnek a gyerekek. A közös családi ünnepre sós és édes sütivel készülnek, az étkek nagy részét Barni szülei állják és készítik.Mivel Barniék szülei a vallási szokásoknak megfelelően ünneplik a húsvétot - az előírásnak megfelelően járnak misékre, böjtölnek és szenteltetnek barkát -, ők is igazodnak hozzájuk. "Nem követjük szigorúan a vallási előírásokat, de nagy ünnepekkor azért eljárunk templomba. Ilyenkor az a fontos, hogy együtt van a család" - magyarázták.

Így a hagyományos húsvéti reggelit és ebédet eszik. A hajnali misén megszentelt tojás, főtt sonka és kalács van reggelire, majd tárkonyos bárányfejleves és töltött bárány ebédre - magyarázta Ági, aki csak az új családjában kóstolta meg először a bárányhúst. Gyerekkorában reggelire sonkalében főtt tojást, főtt sonkát, tartármártást, valamilyen friss zöldséget - retket vagy zöldhagymát -, illetve franciasalátát ettek. Ebédre jellemzőbb volt a paprikás lisztben megforgatott sült hal, esetleg marhapörkölt vagy bográcsban főzött halászlé.

A gyerekek is készültek húsvétra, kifújt tojásokat festettekA gyerekek is készültek húsvétra, kifújt tojásokat festettek

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS