2019. november 19. keddErzsébet
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Már nemcsak magyar diákoké az ETDK

Balázsi-Pál Előd 2003. december 05. 14:57, utolsó frissítés: 14:52

Az idén kevesebb diák-részvevővel és a fővédnök hiányában nyitották meg a #b#VI. Erdélyi Tudományos Diákköri Konferenciát#/b# (ETDK). A szervező KMDSZ ellenőrző és pályázatfigyelő tanácsot hozna létre.

Nem volt jelen a VI. ETDK megnyitóján a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, dr. Vizi E. Szilveszter péntek délelőtt Kolozsváron. A rendezvény fővédnökségét elvállaló akadémikus már hetekkel korábban jelezte: nem tud részt venni a konferencián, és üdvözlő levelét a konferencia holnapi záróünnepségén olvassák fel – mondta Lokodi Csaba, a KMDSZ elnöke.

A kétnapos rendezvényen 29 szakcsoportban összesen 173 tudományos dolgozatot mutatnak be, hússzal kevesebbet a tavalyinál. Ezt Ferencz Csaba-Levente, az ETDK rendezvénytitkára azzal magyarázza, hogy idén a korábbi praxissal ellentétben nem hosszabbították meg folyton-folyvást a dolgozatok benyújtási határidejét.


Román diákok az idegennyelv-szakcsoportokban

Örvendetes ugyanakkor – elemez a szervező – hogy megnőtt az ország más egyetemi városaiból érkezők (25 %), illetve a nem magyar anyanyelvűek száma. Az idegen nyelvi szakcsoportokban néha az is előfordul, hogy több román, mint magyar anyanyelvű diák mutatja be dolgozatát, és ez a KMDSZ nyitási kísérletének sikerét mutatja.

A legtöbben (15-15) a biológia és néprajz szekciókra jelentkeztek, és a 30 meghirdetett szakcsoportból csupán egyet nem tartanak meg jelentkező hiányában. A dolgozatokat bíráló bizottságokban összesen 117 egyetemi tanár zsűrizik, közülük kilencen magyarországi szakemberek.

Az Erdélyi Tudományos Diákköri Tanácsot ma este alakítják meg. A testületben az Országos Magyar Diákszövetség tagszervezetei, az egyetemi központok képviselői, illetve a magyar tudományos életben szerepet vállaló szervezetek (pl. az MTA és az Illyés Közalapítvány) képviselői esznek a tagjai.

A tanács az ETDK szervezésének szakmai ellenőrzésén kívül ösztöndíj-programok, kutatási programok feltérképezésével és pénzforrások felkutatásával foglalkozik majd. Bár az ETDT hivatalos megalakulását csak a jövő évi marosvásárhelyi TDK-ra tervezik, a kolozsvári rendezvény holnapi záróünnepségére már kész lesz a tanács szándéknyilatkozata.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS