2019. október 22. keddElőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Startol a Kosztkontroll! Étkezésről minden egy helyen

2013. március 06. 12:28, utolsó frissítés: 2013. március 07. 10:58

Szeretnél tudatosabb vásárló lenni, de nem tudod, hogyan fogj hozzá? Jó lenne tudni, mások hogy csinálják? Kíváncsi vagy, hogy tényleg olcsóbb-e az étkezés Csíkszeredában, mint Kolozsváron?


Mániákusan felírsz minden kiadást, mindig tudod, hogy mi hol a legolcsóbb? Vagy épp ellenkezőleg, fogalmad sincs, hogy hónap végére hova tűnik el a konyhapénzed? Szeretnél tudatosabb vásárló lenni, de nem tudod, hogyan fogj hozzá? Jó lenne tudni, mások hogy csinálják? Mi megmutatjuk!

kosztkontroll.transindex.rokosztkontroll.transindex.ro
Szeretnéd tudni, hogy havi bevétele hány százalékát költi el egy átlagos erdélyi család élelmiszerre? Vagy hogy milyen különbségek vannak egy székelyföldi- vagy partiumi kisvárosi és egy nagyvárosi család között? Valóban olcsóbb az étkezés Csíkszeredában, mint mondjuk Kolozsváron?

Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ három - egy csíkszeredai, egy szatmárnémeti és egy kolozsvári - család segítségével, akiket arra kértünk, hogy három hónapig napi rendszerességgel vezessék élelmiszer-kiadásaikat. Rajtuk keresztül pedig igyekszünk majd bemutatni, hogyan étkezik egy erdélyi család, milyen lehetőségek és trükkök vannak a spórolásra vagy az egészséges táplálkozásra. A résztvevő három családot a Kosztkontroll támogatója, a Merkur székelyföldi üzletlánc 300 lej értékű élelmiszercsomaggal ajándékozza majd meg.

A kiadási naplókat vezető három családdal tehát alaposabban is megismerkedhetünk majd az elkövetkező két hónapban, például bemutatjuk, hogyan készülnek a húsvétra. De emellett számos más anyagban is foglalkozunk majd az étkezés témájával: a különböző tematikus cikkek segítségével egy árnyaltabb képet igyekszünk adni az erdélyi táplálkozási, élelmiszer-vásárlási szokásokról. Így például arra is kíváncsiak vagyunk, hogyan boldogulnak egy falusi háztartásban, vagy mi a helyzet a szülők élelmiszertámogatását is élvező egyetemistákkal, ahogy arra is, melyik városban a legolcsóbb a piac vagy a menza.

Bemutatjuk a családokat, akik már február elseje óta szorgosan követik a kiadásaikat.

A csíkszeredai családA csíkszeredai családKét gyereket nevel a Csíkszeredában élő házaspár: Barna és Ágnes. A kisebbik, Sebestyén majdnem három, míg a nagyobb, Csongor már hat éves. Barni fordítóként dolgozik, Ági jelenleg gyereknevelési szabadságon van, de különben matematikatanár. Húsevőnek vallják magukat, akik szívesen költenek olyan ételre, amit szeretnek és jó minőségűnek tartanak. Már a Kosztkontroll előtt is jegyezték a kiadásaikat, de ezt a projektet jó lehetőségnek tartják, hogy még részletesebb képet kapjanak a táplálkozással kapcsolatos kiadásaikról.

Előzetes becslésük szerint havonta mintegy 450 lejt költenek ételre, de rendszeresen kapnak támogatást a szüleiktől. "A szüleim és a férjem szülei is nevelnek állatokat, illetve kertjük is van. Rendszerint együtt vásárolunk kis állatot - például malacot és csirkét -, amelyet ők felnevelnek, de mi is beszállunk a költségekbe. Zöldséget, gyümölcsöt frissen és tartósítva is kapunk" - magyarázza Ági.

A szatmárnémeti család tagjai: Éva, Zsófia és Lóránt. Éva történelem szakos tanár, Lóránt pedig mérnökként dolgozik az egyik nagyobb hazai távközlési és kommunikációs vállalatnál, kislányuk ősszel kezdte el az első osztályt.

A szatmárnémeti családA szatmárnémeti család"A kevés idő miatt hétköznaponként csak kutyafuttában intézzük a bevásárlásokat, legtöbbször a sarki boltban vesszük meg azt az egy-két alapélelmiszert, ami a hétvégi nagybevásárlásból kimaradt" – meséli Éva. Ugyanígy igyekszik olyan ételeket főzni, amelyek hamar elkészíthetőek. "Hétköznap a gyors ételekre vagyok specializálódva, csak olyan receptek jöhetnek szóba, amelyeknek a megfőzése húsz percnél nem tart tovább" – teszi hozzá. A nagyobb főzések és bevásárlások ideje inkább a hétvégekre marad, ezeket közösen oldják meg.

Két éve vásároltak kétszobás lakást banki hitelből, a részletek fizetése is elviszi minden hónapban a jövedelmük egy részét: körülbelül ugyanannyit költenek havonta ételre, mint a hitelre.

A kolozsvári család három tagú, a Kosztkontrollba Petronella kapcsolódott be, aki gyógyszerész-asszisztens és 19 éves fiával, valamint nyugdíjas édesanyjával él egy háztartásban. Étkezésük saját bevallásuk szerint átlagos, ha még annak lehet nevezni a rendszeres reggeli-ebéd-vacsora felosztást, ugyanakkor változatosan étkeznek.

A kolozsvári családA kolozsvári családMinden betevőt meg kell vásárolniuk, azaz nincs külső segítség. A projektben azért vesznek részt örömmel, mert bár korábban vezették költségeiket, abbahagyták, és most új lendületet kapva, ösztönözve érzik magukat arra, hogy táblázatunkban összesítsék minden nap a kiadásaikat. Petronella szerint most, hogy látja, mennyit költenek ételre, jobban odafigyel, mit rak a kosárba, és máris egyértelmű számára, hogy a kenyér és az édesség jelentős tétel a havi büdzsében.


>> Tovább a Kosztkontroll oldalra!

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS