2019. november 19. keddErzsébet
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

“A hétköznapi történeteket elnyomják a média műdrámái”

Sipos Zoltán 2003. október 21. 20:09, utolsó frissítés: 20:05

Kolozsvári legendákat kíván gyűjteni és műalkotásokban bemutatni az AltArt Alapítvány kezdeményezésére létrejött Terra Incognita 3 projekt. Induló plakát-kampányuk arra bátorítja a hétköznapi embereket: meséljenek!

Az AltArt Alapítvány az Európai Kulturális Alapítvány és a Svájci Kulturális Program Romániáért támogatásával október 22. -- november 2. közt elindítja a Terra Incognita projekt harmadik részét, melynek célja Kolozsvár személytelen beton-épületeiben lakó emberek egyedi történeteinek felkutatása. “Az épületeket feltérképezése nem túl érdekes – ennél sokkal érdekfeszítőbb az emberek felfedezése. Az emberek hétköznapi történeteit elnyomják a média műdrámái: így hajlamosak lesznek arra, hogy alábecsüljék saját mindennapjaikat.” – mondja Szakáts István, a rendezvény egyik szervezője. “Bátorítani szeretnénk az embereket hétköznapi történeteik elmesélésére, hiszen egy város kulturális légkörét nem az épületei, hanem a benne élő emberek határozzák meg.”

“Hozzászoktunk ahhoz, hogy fizikai-földrajzi tényezők határoznak meg egy helyet – az EU-csatlakozásra való készülődés közben elfeledkezünk arról, hogy az nem földrajzi, hanem elsősorban kulturális csatlakozás lesz: az emberek fontosabbak, mint a fizikai környezetük.” – teszi hozzá Rarita Szakáts szervező. Így a Terra Incognita 3 egy plakát-kampánnyal kezdődik, mellyel bátorítani szeretnék az embereket, meséljenek életükről, illetve mondják el azokat a kolozsvári legendákat, melyeket hallottak – a sztorikat az AltArt honlapjára itt lehet feltenni.

Radu Vioreanu fotójaRadu Vioreanu fotója


A kampánnyal párhuzamosan egy alkotóműhely is működik majd, ahol hét európai országból származó hét művész interdiszciplináris műalkotásokat készít internetart, multimedia, fotó, képzőművészeti, filmes, zenei, animációs vagy színházi eszközöket felhasználva, ezekből a városi történetekből ihletődve. Az alkotásokat november 1-én, szombaton fogják bemutatni a Tranzit Házban.

A Terra Incognita honlapján már gyűlnek a “legendák”:

Marosvásárhely mellett, egy árterületen levő faluban egy két méter magas, sovány, magyar pap. Ez a pap segélyekből vett magának egy vízibiciklit meg két csónakot, árvízkor a vízibiciklihez köti a két csónakot, végigpedáloz a falun, és összegyűjti az értékesebb tárgyakat: vagyis a disznókat meg a tévéket – egyiket az egyik csónakba, másikat a másikba.

Élt Brad faluban egy “Caciula” nevezetű ember, aki egy nap kíváncsi lett arra, hogy mekkorát robban egy gázpalack. Így begyújtott a házában, rátette a tűzre a gázpalackot, vette egy üveg bort, s felment a dombtetőre. Leült egy diófa alá, és nézte, amint a háza felrobban. Nagy csalódottan ment vissza a faluba: szerinte a gázpalack nem robbant elég nagyot.

Állítólag egy nő vett magának egy gyönyörű fehér kutyát az orosz-piacon. A kutya csak nőtt, egyre csak nőtt, mindent összetört a házban, a nő már nem tudta, mit csináljon. Elvitte hát a kutyát az állatorvoshoz, aki megvizsgálta az állatot, majd kisvártatva közölte vele: “Kedves hölgyem, ön egy jegesmedvét vásárolt”.

Egy kolozsvári taxis mesélte, hogy volt egyszer egy kutyája, akit úgy szeretett, hogy mindig a csomagtartóban tartotta: mikor kliense volt, betette a kutyát a csomagtartóba, de mikor a kliens kiszállt, kiengedte a kutyát, és játszott vele. Egyszer véletlenül rácsukta a csomagtartó fedelét a kutya lábára – mikor az üvölteni kezdett, a taxis gyorsan kinyitotta a csomagtartót, de mikor ölébe vette volna a kutyát, az megharapta. Amikor a kutya rájött, hogy mit tett, kiugrott az autóból és elszaladt. A taxis fél évig kereste, de nem találta. Egy karácsony este kivitte a szemetet – és ott állt a kutyája.

Interjú Szakáts Istvánnal és Raritával

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS