2019. november 13. szerdaSzilvia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Stonehenge Kolozsvár főterén

Blos-Jáni Melinda 2003. október 17. 22:56, utolsó frissítés: 22:48

#b#[fotóriport] #/b#Úgy gondolnánk, hogy a kolozsvári polgármesternek 11 éves pályafutása során sikerült teljesen lefednie a köztéri szobrok piacát. A főtér sarkán mégis maradt annyi hely, hogy a forradalom mártírjainak emlékművet állítsanak.

Sötét szellemek a FőtérenSötét szellemek a Főtéren


Ma délben került sor az 1989-es forradalom kolozsvári áldozatainak emléket állító szoborcsoport leleplezésére a Főtér Jókai (Napoca) utca felőli sarkán. A Meglőtt oszlopok nevet viselő emlékmű Liviu Mocan szobrászművész alkotása. Mocan szerint az általa készített szoborcsoport összhangban áll a tér többi alkotásával: a Fadrusz János készítette Mátyás szoborral, és a memorandisták emlékművével. A szoboregyüttes a helyi tanács pályázati kiírására készült, a beérkezett 22 tervet képzőművészekből álló bizottság bírálta el.

Funar leplezFunar leplez
A 200 emberből összeverődött közönség kissé szerényre tervezett ceremóniának lehetett tanúja, melyet a vallásos gesztusok uraltak. A kolozsvári ortodox és görög katolikus egyház elöljáróinak rövid imája után Gheorghe Funar, a város polgármestere rántotta le a leplet az emlékműről. Ezt követően az egyházatyák megszentelték a szoboregyüttest, és a járdába beépített, az elesettek névsorát tartalmazó emléktáblát.Az egyház is megáldotta a szobrokatAz egyház is megáldotta a szobrokat


Az áldásokat követően a forradalmárok képviselője szólalt fel: a hét oszlop a tökéletesség jelképe – próbálta az alkotás művészi értékéről meggyőzni a résztvevőket. Az oszlopokon látható golyónyomok az erőszakos cselekedetekre és forradalmárok ellenállásra emlékeztetnek – tette hozzá. Ezután felolvasta a kolozsvári áldozatok nevét, és haláluk helyszínét. A ceremónia koszorúzással zárult: a helyi tanácsban képviselt pártok tisztelegtek az emlékmű előtt.

A mártírok névsorát tartalmazó emléktáblákA mártírok névsorát tartalmazó emléktáblákAz emlékező tömegAz emlékező tömegAz oszlopok között bonyolult eligazodni - könnyebb felülről szemlélni őketAz oszlopok között bonyolult eligazodni - könnyebb felülről szemlélni őketA gyerekek szerint viszont kiváló fogócska és bújócska helyszínA gyerekek szerint viszont kiváló fogócska és bújócska helyszín

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS