2019. október 19. szombatNándor
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Pihent aggyal a fogyasztói társadalom ellen

összeállította: Sipos Zoltán 2003. október 14. 18:51, utolsó frissítés: 18:28

A találmányok megkönnyítik az ember életét. A Japánból eredő Chindogu dizájnirányzat kreációi nem ezt teszik, de annyira stupidak, hogy már tízparancsolatuk is van. És a kultusz #b#egyre nő#/b#.

Napelemekkel működő zseblámpa, éjszakai “leszállófényekkel” ellátott vécékagyló vagy kalória-riasztóval felszerelt villa – a rossz ötlet fogalma megszűnik: ha van egy rossz ötleted, akkor az tulajdonképp kiváló Chindogu, vagyis “fura eszköz”. A Japánból indult művészeti trend atyja, Kenji Kawakami szerint a Chindogu-áramlat alapvetően a nagy angol ipari forradalomhoz hasonló, azzal a különbséggel, hogy míg akkor a találmányok célja az élet könnyebbé tétele volt, a Chindogu-kreációk megnehezítik az ember életét, és ezért eladhatatlanok.

Zsebkendő helyettZsebkendő helyett
Kawakami diákkorában a Tokai Egyetem repülőmérnöki karán tanult, mielőtt a `70-es években radikális balosként Molotov-koktélokkal támadta a rendőrséget.

Az ő meghatározása szerint a Chindogu lényege a kapitalista haszonelvűségnek és a 21. század fogyasztói társadalmának elutasítása – a sosem digitális technológiákra alapuló Chindogu gazdagabbá teszi az emberek életét, és közelebb hozza őket egymáshoz.


Kawakami 17 éve töri a fejét fura találmányokon, és 600 Chindogu szellemi atyja. Chindogu-könyveivel, televíziós fellépésekkel és kiállításokkal nemzetközi kultuszt teremtett: 8000 Chindogu-híve él Japánban és további 1000 szerte a világon. A Chindogu nemzetközi fogadtatása vegyes: Észak-Amerikában leginkább a bulikon menő, Európa új művészeti áramlatként kezeli, míg Hong-Kongban és Taiwanban pénzt próbálnak csinálni belőle.

Kawakami legújabb találmánya egy henger alakú, aranyszínű, 20 szám kombinációjával nyitható lakat. 3,2 trillió évig tartana az összes lehetséges kombináció kipróbálása: “a tolvaj, a gyermekei, és unokái is régen holtak lennének, mire a lakat kinyílik” – nevet Kawakami. A 20 számjegy kombinációja lehet, hogy biztonságosabb, de a tulajdonos életét is igencsak megnehezíti.


Önjáró portörlőÖnjáró portörlő
A Chindogu-tízparancsolat szerint

1. A Chindogu használhatatlan. Ha találmányodról bebizonyosodik, hogy mégis használható valamire, akkor nem sikerült Chindogut kitalálnod.2. A Chindogunak léteznie kell ahhoz, hogy haszontalan legyen. Kézbe kell tudnod venni, és (majdnem) el kell tudd képzelni, hogy valaki használja

Napelemmel működő zseblámpaNapelemmel működő zseblámpa
3. Minden Chindoguban tetten kell érniaz anarchia szellemét: a Chindogu olyan tárgy, melynek sikerült kiszabadulnia a használhatóság bilincseiből.

4. A Chindoguk mindennapi eszközök, melyek rendeltetését bárki, bárhol megérti. Így a speciális technikai eszközök nem számítanak Chindogunak.

Ha meleg az étel, akkor 
<br />
sem kell fújniHa meleg az étel, akkor
sem kell fújni
5. A Chindogu nem eladó. Ha pénzt fogadsz el egy Chindoguért, elvész az ártatlansága.

6. Sosem szabad csupán a vicc kedvéért alkotni a Chindogut: ez alapvetően probléma-megoldó tevékenység, a humor csak mellékterméke egy szokatlan megoldásnak.7. A Chindogu ártatlan, nem propagandisztikus: arra készült, hogy használják, bár használhatatlan. Nem lehet perverz vagy ironikus kommentárja az emberiség jelenlegi állapotának.

Az autó tetejére szerelhető
<br />
ruhaszárítóAz autó tetejére szerelhető
ruhaszárító
8. A Chindogu sosem tabu-romboló: az olcsó szexuális támadások, a vulgáris humor vagy az élőlények szentségét romboló hülye viccek tilosak.

9. A Chindogut nem lehet szabadalmaztatni, ez adomány a világnak.


Vaj, dezodor-csomagolásbanVaj, dezodor-csomagolásban
10. A Chindogu előítélet-mentes, sosem részesíthet előnyben egy emberi fajt vagy vallást. Mindenkinek egyformán kell élveznie a Chindogut.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS