2019. november 19. keddErzsébet
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Románia zárja a boldogságlistát

S.M. 2003. október 03. 13:14, utolsó frissítés: 12:51

Egy világranglista szerint Romániában a #b#legboldogtalanabbak#/b# az emberek – állítja a New Scientist tudományos folyóirat. Mint kiderül, a pénz nem boldogít, akkor sem, ha van: nem egy jóléti államé, hanem Nigériáé az első hely.

A Worl Value Survey által végzett, a világ 65 országra kiterjedő tanulmány szerint a legboldogabb emberek Nigériában, a legboldogtalanabbak pedig Romániában élnek. A brit New Scientist magazin szerdai számában megjelent felmérés szerint Latin-Amerika, Nyugat-Európa és Észak-Amerika lakosai sokkal derűsebben szemlélik az életet, mint kelet-európai és orosz embertársaik.

Ők a legboldogabbakŐk a legboldogabbak


Nigériában a legnagyobb a boldog emberek aránya, ezt követi Mexikó, Venezuela, El Salvador és Puerto Rico, míg Oroszországban, Örményországban és Romániában a legkisebb.


Azok tényezők, amelyek boldoggá tehetik az embereket, szintén változnak országonként. Míg az Egyesült Államokban az egyéni sikert és az önkifejeződés értékelik többre, addig Japánban a családi elvárásoknak való megfelelés és a közösségi értékek kerülnek az első helyre. A felmérés ugyanakkor erősíteni látszik a régi mondást, miszerint a pénz nem boldogít.


A család fontosabb

Pár hónapja szintén erre az eredményre jutottak a Dél-Kaliforniai Egyetem kutatói, aki huszonnyolc éven keresztül kísérték figyelemmel 1500 ember életét. A hosszú távú felmérés szerint is – a közvélekedéssel ellentétben – a gazdagsággal nem jár együtt a boldogság.

"Sok embernek az az illúziója, hogy minél többet keresünk, annál boldogabbak is leszünk" – mondta Richard Easterlin, az egyetem közgazdásza, aki az 1975 óta évente elvégzett általános társadalmi felmérés adatait elemezte. Easterlin szerint a fő probléma az, hogy a kereset, illetve a vagyon növekedésével az igények is növekednek. Sokan ráadásul a pénzkeresetbe fektetik energiájuk nagy részét – egészségük és a családjuk rovására.
A felmérés alapján azonban a boldogság elsősorban a szeretteikkel értékesen eltöltött idő és a jó egészség függvénye. A boldog emberek emellett barátságosak és optimisták is, jó önkontrollal, erkölcsi érzékkel és önbecsüléssel rendelkeznek. A World Value Survey kutatói szerint az anyagi javak iránti vágy elfojtja a boldogságot.


Genetikai hajlam szükséges?Genetikai hajlam szükséges?
Ötven éve változatlan

Az elmúlt évtizedek kutatásaiból az derült ki, hogy az emberek átlagos boldogságszintje a második világháború óta nem változott a fejlett ipari társadalmakban, annak ellenére, hogy a jövedelmek jelentősen megnőttek. Az egyetlen kivétel Dánia, ahol az elmúlt három évtized alatt a lakosság elégedettebb lett életével.

A kutatók szerint a változatlan állapotokra a fogyasztás jelenti a magyarázatot. „Új-Zéland általános elégedettségi szintjét 15-ös fokozatúnak értékeltük, az Egyesült Államoké 16, Ausztráliáé 20, és Nagy Britanniáé 24, noha Ausztrália a napi boldogságszint tekintetében veri a másik három államot” – áll a New Scientistben.

A szociológusok nemzetközi hálózatában működő World Value Survey négyévente végez felmérést világszerte a szociokulturális és politikai változások hatásáról. Többek között azt is vizsgálják, hogy mennyire boldogok és elégedettek életükkel az emberek. Az ilyen típusú felmérések ugyan már nem számítanak újdonságnak, a különböző országok politikusai azonban egyre inkább figyelembe veszik ezek eredményeit – véli a lap. A tanulmány alapjául az 1999 és 2001 között gyűjtött adatok szolgáltak.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS