2019. október 22. keddElőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sikeres kaláka volt az Őrkőn

fotók: Gábos Albin 2012. október 08. 16:39, utolsó frissítés: 16:39

A roma közösség és a támogatók összefogásával játszóteret alakítottak ki, iskolát és közösségi házat újítottak fel Sepsiszentgyörgyön.


Khetanes e khetanipenrar, vagyis „Együtt a közösségért” mottóval kalálkát szervezett a Gyulafehérvári Caritas több állami és civil szervezettel közösen a sepsiszentgyörgyi Őrkő negyedben szeptember 29–október 5. között az Erste Group kezdeményezésére.

Őrkőn a roma kisebbség közel 2000 tagja számára elérhetetlenek az olyan magától értetődő szolgáltatások, mint az ivóvíz, a csatornázás, az aszfaltozott út. A kaláka célja volt, hogy az érintett felek, a roma közösség, különböző állami és civil szervezetek összefogásával olyan munkálatokat valósítsanak meg a sepsiszentgyörgyi őrkői roma közösségben, amely az egész közösség hasznára válik hosszú távon. A kezdeményezők nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy minél több, főleg helyi érdekeltségű szervezet, intézmény és vállalkozás kapcsolódjon be a kalákába.

Fotók: Gábos AlbinFotók: Gábos Albin


A kalákában az egy hét alatt összesen közel 130 önkéntes dolgozott. A közösségi munka során modernizálták és kibővítették az Őrkő negyedi három köztéri vízcsapot, kis tereket alakítottak ki pihenőhellyel. Ugyancsak a kaláka keretében felújították a közösségi házat (meszelés, ablak-, ajtó- és kerítésfestés, udvarrendezés), a Néri Szent Fülöp Iskolát, valamint az Őrkőn először játszóteret is kialakítottak a közösségi ház mellett a roma gyerekek számára.A munkálatokhoz szükséges anyagi háttér nagy részét az Erste Csoport munkatársai biztosították, ajándékképpen Andreas Treichlnek, az Erste Group vezérigazgatójának születésnapjára.

„Boldoggá tesz, hogy ez a születésnapomhoz kapcsolódó kezdeményezés másokon segít” – mondta Andreas Treichl, hangsúlyozva: „ez a magánkezdeményezés több ezer őrkői ember életében hoz megújulást. Nem csak a közösségi infrastruktúrája javult, hanem elhozta a remény és a szolidaritás jeleit, ahogyan az élet minden területéről, Sepsiszentgyörgyről, Ausztriából és Közép- és Dél-Európa más országaiból sereglettek az önkéntesek segíteni.”galeria_8521.jpg
galeria_8522.jpg
Az őrkői közösségi ház, azaz a "Fehér Ház", ahogy a helyiek nevezik
galeria_8523.jpg
galeria_8524.jpg
galeria_8525.jpg
galeria_8526.jpg


Az Őrkői kaláka szervezői: Gyulafehérvári Caritas, ERSTE Group, ERSTE Alapítvány, Amenkha Roma Egyesület, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Pro Nobis Egyesület, Kovászna Megyei Vöröskereszt, Máltai Segélyszolgálat, Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság, Kovászna Megyei Tanfelügyelőség, Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság. Helyi támogatók: Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Prod-Ax Kft., Instal-All Kft., Kira Kft. Diószegi Pékség, Mopaco Rt., Dunapack Kft., Bertis Kft., Con-art Kft.

A fent említett szervezetek együttműködése az őrkőiek életkörülményeinek javításában nemcsak azt jelentette, hogy került pénz a közösség három kútjának a helyreállításához és a játszótér megépítéséhez, hanem a közösség is erősödött azzal, hogy mindannyian együtt dolgoztak életük megváltoztatása érdekében - áll a Caritas honlapján közölt beszámolóban.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS