2020. január 22. szerdaVince, Artúr
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem zörögnek már a láncok: kiállítás a kolozsvári biciklizésről

G. L. 2012. szeptember 04. 16:18, utolsó frissítés: 17:03

A kolozsvári biciklizés történetéről nyílt fotókiállítás a sétatéri Kaszinóban. A fényképek mellett kerékpárok is voltak, a rollert pedig ki is próbálhattuk.


A kolozsvári kerékpározásról történetéről nyílt fotókiállítás a sétatéri Kaszinó épületében tegnap, szeptember 3-án. A nyitónapot egy tucat korabeli kerékpár bemutatásával is megspékelték a szervezők, s ha az 1880-ból származó velocipért nem is, de a 1990-es évekből származó felnőtteknek készített rollert már kipróbáltuk. S csak azt sajnáljuk, hogy a kiállított bicikliket tegnap zárás után a tulajdonosaik már haza is vitték.A kiállítás képanyagának többsége kolozsvári kerékpárosokat mutat be, 1882-től egészen a két világháború közötti időszakig. A szervezők olyan fényképeket válogattak ki a gyűjteményemből, amelyek lefedik a kerékpározás történetét a velocipédtől az 1890-es években gyártott Rover típusú, tehát két egyforma gumitömlős kerékpárokon keresztül, egészen a két világháború közötti modernebb biciklikig - nyilatkozta a Transindexnek Killyéni András sporttörténész, akinek a gyűjteményéből a képek többségét kiválogatták. A korabeli fotók különböző kolozsvári hagyatékokból származnak.

galeria_8303.jpg
Egy 1953-ban, a Puch cég által gyártott bicikli eredeti fogaskereke
galeria_8304.jpg
A Svájcban összeszerelt hét sebességes tandembicikli pedáljai
galeria_8305.jpg
Egy a 1940-es évekből származó három sebességes, az ausztriai Styria gyárban készített kerékpár
galeria_8306.jpg
Az 1880-ban gyártott velocipér küllői
galeria_8307.jpg
És az 1,6 méter magas jármű teljes egészében. A kolozsvári történeti múzeumból vitték a Kaszinóba
galeria_8308.jpg


A szervezők olyan fényképeket választottak ki a kiállításra, amelyek egy-egy érdekesebb mozzanatot mutatnak be a kerékpáros életből. Legyen szó akár a Borbély György 1889-es párizsi útja előtt készült fotóról, vagy a Hirschfeld családot a tandembiciklijével ábrázoló fényképről.

Borbély 4400 kilométert tett meg nagy kerekű biciklijével Kolozsvártól Párizsig, majd vissza Olaszország és Svájc érintésével. A Hirschfeld családnak volt a második tandembiciklije Kolozsváron. De láthatunk képet az 1897-es Kolozsvár-Arad kerékpárverseny résztvevőiről is. A kiállított fotókhoz tartozó történetekről a Vasparipák Kolozsvárott című könyvben lehet részletesen olvasni.A kiállítást szeptember 23-ig, naponta 10 és 20 óra között lehet megnézni, a belépés díjtalan.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS