2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kilátás a Ground Zerora

összeállította:Gozner Gertrud 2003. szeptember 11. 18:41, utolsó frissítés: 18:20

"Ma délután a szomszéd átkiabált a kerítésen, hogy kapcsoljam be gyorsan a tévét, mert valami eltérített Boeing-ek frontálisan nekimentek a World Trade Centernek" -- a két évvel ezelőtti események, ahogy azt #b#akkor#/b# a disputázók látták.

zilahi , szeptember 11, 2001 17:34

Ma délután a szomszéd átkiabált a kerítésen, hogy kapcsoljam be gyorsan a tévét, mert valami eltérített Boeing-ek frontálisan nekimentek a World Trade Centernek, és ledöntötték az egyik tornyot. Ti mit tudtok az ügyről? A szomszéd úgy tudja, hogy a Fehér Házat is kiürítették, nagy a fejetlenség odaát. Na meg arról tájékoztatott a KerítésPress, hogy palesztinok a sárosak.

csenge , szeptember 11, 2001 20:00Hellóka, tényleg elég frontális volt, ellenben jó, hogy a Silicon Valleyt kispórolták egyelőre, így még mindig virágzik a new economy, meg kapunk fizetést. Na ez hülye vicc volt.
Kíváncsi vagyok, hogy milyen és mekkora lesz a visszavágás.

geoka , szeptember 11, 2001 23:04

Halihó!!! Nagyon gyorsan létrehoztátok ezt a topikot! Hogy milyen gyors ez a Disputa!!!
A robbantás addig az amcsik ügye, amíg a világpolitika révén ránk is nem hat vagy minket is bele nem rángatnak!!! Amúgy nemrég olvastam, hogy az USA a Világ egyik legbiztonságosabb állama...alma , szeptember 12, 2001 10:28

Amikor a tegnap először hallottam a dologról én is azt hittem valami trükk az egész, főleg, hogy épp azelőtt este láttam a 'Szabad esés' c. filmet ami éppen repülős túszokról, elterítésekről szólt.
Hála a svéd tévének, nem szenvedek információ hiányban, viszont kíváncsi lettem volna mit írnak -a weben- az erdélyi lapok a dologról, de az olyan nagy példányszámú lapokban mint a Krónika és a RMSZ egy szó sincs a dologról, azaz az előbbinek nincs frissítve az oldala, az utóbbinál mindig le vannak maradva egy napot az eseményekkel.

alma , szeptember 12, 2001 12:16

Na látod, ezt nem tudom megérteni: hogy lehet, hogy az utca embere (gyereke?) örül egy ilyen cselekedetnek. Hogy a terroristák örülnek, az természetes, de hogy lehet az hogy egyes 'hétköznapiakból' is ennyire hiányozzék az emberség???
Különben látva a mentési munkalatokat, elgondolkoztam azon, hogy ha én ott lennek hogyan segíthetnék. Melyik énem kerekedne felül, a menekülő vagy a segítő?
És belegondoltatok abba, hogy milyen érzés lehetett, amikor a között kellett válasz, hogy összeégj vagy kiugorj a 70-ik emeletről?
Abba is borzalmas belegondolni, hogy azalatt a fél óra alatt amíg összedőlt az épület, hánynak és hogyan sikerült kimenekülni...
Engem ráz a hideg...

zoltanka , szeptember 12, 2001 12:35

Én inkább némi kárörömmel nézem a dolgokat. 1945-ben leradírozták Berlint, évekig nem tettek semmit a boszniai háború megállításáért, csak a CNN adásain szörnyülködtek.
Most házhoz jött ...

Wayfarer , szeptember 12, 2001 13:10

Nézd zoltánka, én nem szeretem az USA-t, sőt, hogyha egy kicsit dramatizálni akarom utálom őket, demagóg, pénzéhes, eszetlen, idióta, hamburgerzabáló, kultúrálatlan szarházinak tartom az egész bagázst.
De azért a terrorizmus nem vezet sehova és nem ér ennyi emberáldozatot egy észretérítés, arról nem is beszélve, hogy észhez csak azokat lehet téríteni akiknek van eszük.
De akiknek dollárok ülnek az agyuk helyén azoknak nem hiszem, hogy ez tanulság lenne, és csak újabb emberáldozatokat követel majd.
Szomorú...


forward , szeptember 12, 2001 14:19

Szerintetek ki volt az értelmi szerzője, megszervezője ennek a sorozatnak? Nekem távoli sejtésem sincs, és eddig nem hallottam hihető feltevést.

zilahi , szeptember 12, 2001 14:37

Nem zárható ki Oszama Bin Laden, de az sem elképzelhetetlen, hogy valami őrűlt amerikai csoportosulás volt a tettes. Engem nem a tettes kiléte, hanem az amerikai hadierők reakciója érdekel inkább. És az, hogy a zárt országban, amivé Amerika lett, hogyan épül újra a magabiztos szuperhatalom, milyen védelmi intézkedések lesznek Európában.
...kicsit félek tőle, hogy véres lesz a sivatag...

Sanyi úr , szeptember 12, 2001 15:32

Ami engem nem hagy nyugodni: ugye, tudjuk, hogy a WTC-be csapódó második gép 18 perccel az első után érkezett. A CNN a két gép útvonalát is bemutatta, világosan látszott, hogy mindkét gép igen éles szögben tért el eredeti útirányától. Nem tudom, mennyi idő telt el az irányváltoztatás és a becsapódás között, de gondolom, hogy az alatt észbe kaphattak volna az illetékesek. Vajon mi történt az alatt a 18 perc alatt a légiirányító központokban? Hol volt a légierő? Habár ha jól belegondolunk, úgysem te(he)ttek volna semmit, hiszen egyetlen megoldásként legfeljebb lelőhették volna a második gépet, de szeretném látni azt az amerikai tisztet, aki ilyen helyzetben kiadja a lőparancsot...

Sanyi úr , szeptember 12, 2001 16:55

A borzalmas következményeket szem előtt tartva is el kell ismerni, hogy a merénylet-sorozat kieszelői zseniális fickók (remélhetőleg már nem sokáig). Végy egy hatalmas repülőgépet, tele üzemanyaggal, oszt bumm... bele az épületbe. Mindezt egy idegen országban (ha feltételezzük, hogy az elkövetők nem amerikaiak). Halálos pontosság, eredményesség, könyörtelenül véghezvitt terv. Ezek a gyerekek nem a tegnap hagyták el a terroristaiskola padjait, az akciót sem a reggeli kávé mellett tervezték el.

Khan Abyss , szeptember 12, 2001 16:09

Csak mint érdekesség:
"Earth-shaking fire from the center of the earth.
Will cause the towers around the New City to shake,
Two great rocks for a long time will make war,
And then Arethusa will color a new river red.

At forty-five degrees, the sky will burn,
Fire approaches the great new city,
Immediately a huge, scattered flame leaps up
When they want to have verification from the Normans."


Nostradamus, csekély 500 évvel ezelőtt. Aki nem tud angolul az kérdezzen bátran. P.S. ajánlom nézzétek meg, New York melyik szélességi fokon fekszik. És ne lepődjetek meg, ha pont a negyvenötödiken... Ebből világháború lesz, gyerekek.

elhasznált , szeptember 12, 2001 17:59

Már sejtettem, hogy valaki elő fog hozakodni Nostradamussal. Szeretném olvasni az érveket, amelyek amellett szólnak, hogy világháború lehetne ebből. Ki lesz a feldühödött amerikaiak ellenfele? Mennyire tudnak majd higgadtan háborúzni, ha kiderül, hogy mondjuk (feltételezés!) Irak áll a háttérben? Felszántják?

csenge , szeptember 12, 2001 19:02

Messze álljon tőlem az, hogy arab koalíciókat jósoljak, mint érveket a háború mellett - nem nagyon követtem eddig a közel-keleti politikát - de nézzétek csak meg a CNN fejlécét: Bush számára a keddi események bizony "acts of war" és ugyanúgy fog válaszolni rájuk.geoka , szeptember 12, 2001 22:34

Csak Nostradamus "aranyköpései" hiányoztak a hozzászólásokból. A becsapódások után hány perccel írták Nosti nevében, esetleg két becsapódás között???
Ami a következményeket illeti, egy kicsit tartok Bush miatt mert nagyon keményvonalas és igazából nem is áll a dolgok magaslatán, sőt diplomáciai érzéke sincs, legalábbis nem annyi, mint Clintonnak van...
A túlsó oldalon meg ott vannak a fanatikus iszlám országok, melyeket nem kell lebecsülni. Az amcsik most nemrég tették meg a lebecsülés néhány lépését, és már meg is van az eredménye!!!
Harmadsorban pedig, ki lehet olyan idióta, hogy felül egy repülőre, hogy szándékosan egy épületnek ütközzön majd vele. Ez ilyenek nem csak jól képzettek, hanem őrültek is.

olvaso , szeptember 12, 2001 22:49

Az biztos, hogy az ötlet negatív értelemben zseniális. Valószínűleg a magas épületek tervezésekor gondoltak véletlen repülőgép-szerencsétlenségekre, de nem hinném, hogy azt is bekalkuláltak, hogy ez valóban megtörténik, szándékosan, mindkét toronnyal. És biztos, hogy a rendelkezésre álló 18 percben azért nem reagáltak a légiirányítók, mert ugye eddig a repgépek a terrorista akciók célpontjai voltak, nem az eszközei. Ők szerintem vártak, mikor jelentkeznek a géprablók, hogy X kiszabadítását kérik Y börtönből. De hát várhattak, szegények.

geoka , szeptember 13, 2001 22:12

Ha jók az értesüléseim akkor holnap hivatalos gyásznap van kerek szép hazánkban, legalábbis a közigazgatási épületekre kitűzik a fekete lobogót. Mikor Dubrovnikban szerb "terroristák" emberek tízezreit ölték meg kegyetlen módon, mert bűnük a vállasuk és nemzetiségük volt, senki nem tette ki a gyászlobogót és nem adott vért. Évekig halogatták Szerbia megbüntetését és az embargó (románok általi is) megsértése felett szemet hunytak. És még nem beszéltem Boszniáról, Kelet Timorrol, és ha tetszik Palesztináról. Semmit nem oldottak meg időben, sőt. És most hirtelen mindenki kiteszi a gyászlobogót, mert a Világ Rendőrét sérelem érte. Félre ne értsetek, nem a gesztus ellen van kifogásom, hanem az amcsikkal szembe így, a többivel szembe úgy-al.

Sanyi úr , szeptember 14, 2001 18:14

Sajnos, a román sajtó mindenből képes hisztériát csinálni. A baj azonban nem annyira a sajtóval van, hanem a közönségével. Ugyanis a román társadalom nagyobbik részének bármit be lehet adni, hiszen olyan buta, mint a fekete éccaka. Nem hiszem, hogy Románia lakossága arról lenne híres, hogy a CNN-t nézi az esti (vagy reggeli, vagy aznapi) mosakodás helyett (hanem bármi mást csinál, csak azt nem). Visszatérve a CNN-re, azt hiszem, elég jól csinálja a dolgát. A megható jelenetek, szavak, beállítások biztos hatással vannak az amerikai emberre, akik képesek lelkesen énekelni a himnuszt stb., de valójában a CNN viszonylag a legmegbízhatóbb forrás; egyrészt azért, mert a legközelebb van a történtekhez (szakmai szinten, sőt pláne azon), másrészt meg csak a tájékoztatásra szorítkozik. Nézzük meg, mi történik a romániai televízióknál (de a magyaroknál is): meghívnak boldog-boldogtalant, akik egytől-egyig nagyfejű okoskodó szakértők és akik tücsköt-bogarat összehordanak, "elemzik" a helyzetet és véleményt nyilvánítanak a dolgokról. Szerintem ez a már megszűrt/interpretált, közvetett információ a legveszélyesebb, mivel a nép készpénznek veszi. Már akit érdekel a dolog, vagy képes felfogni, mi történik.

házsé , szeptember 15, 2001 12:33

Téma cséplődik, részemről ennyi: ez volt az első olyan alkalom, hogy kábé tíz párhuzamos külföldi adón keresztül követtem, az első perctől kezdve, a WTC-eseményeket. Erika pityeregve nézte asztalán a félig összerakott 1000 darabos puzzle kimaradt darabkáit, ami az ikertornyokat alkotta volna egy-két napon belül, istenem, nem lesz minek alapján tovább építeni, hát ettől lehetett Erika olyannyira szomorú, sután vártunk valami újat is aztán, hihetetlenül nyomon követhető volt a különböző hírek és vélemények átfolyása egyik hírműsorból a másikba, egyik adóból a másikba, mintegy médiavarázslatként, emberbűvölőn, live tanulmány a korszerű, de teljesen egyenirányú információszórásról.
Én meg közben gonoszul csak arra tudtam gondolni, hogy immár igazán új értelmet kapott az a szólás, hogy a repülő toronyiránt tart.

Inge , szeptember 19, 2001 12:46

Nem tudom néztétek-e az este (szept. 18) az Antena1-en a Marius Tuca showt, de aki nézte véleményem szerint el tudott gondolkodni az egész Amerika - Ben Laden / terrorizmus dolgon. Nekem is az volt idáig a véleményem, hogy a legnagyobb ellenszenvet kiváltó ok az az amerikai zsidó barátság. Azonban a tegnap a filmben nagyon szépen elmondtak maguk az arabok, hogy nem ez a fő ok. A fő ok az, hogy Amerika beleveri az orrát mindenbe, ahol neki érdekei vannak. És ha érdekekről van szó, akkor az valószínű azt is jelenti, hogy nem feltétlenül egyeznek azok.
A másik ok amit felhoztak, az volt, hogy hamar kérés nélkül voltak szívesek megmenteni Szaud-arábiát Iraktól akkor, mi a fenéért nem voltak szívesek el is tűnni miután meg volt a munka.
Tehát elméletileg a dolog megoldása egyszerű. Tűnjenek el az amerikaiak az arab szférából, lehetőleg engedjek meg nekik, hogy megalakítsak a nagy muszlim birodalmat, és akkor minden OK lesz.
Természetesen ez nem ilyen egyszerű. Tény az, hogy véleményem szerint Amerika egy új Vietnámnak néz elébe, ezúttal Afganisztán személyében, és nem tudom, hogy mi lesz a reakció akkor, amikor azt fogják jelenteni a hírműsorok, hogy ma megint meghalt 10 amerikai / NATO katona.

Inge, szeptember 20, 2001 17:29

És ha már felhoztátok Szadamot, akkor az egészről csak annyit, hogy shame on america, mert nem nyírták ki azt a disznót, mert féltek az esetleges hatalmi vákuumtól, és a vele járó belső harcoktól. Ha be tudtak menni a Balkánra rendet tartani, akkor ott miért nem nyírták ki azt a ...

Wayfarer , szeptember 20, 2001 18:29

Inge, te sem gondolod komolyan, hogy attól mert Szaddamot kinyírják bármi is jobbra fordult volna. Ha egy szimbólumot akarsz megölni, ne kezd magával a név viselőjével. Többet ártasz magadnak, mert csak még több követője lesz. Arról nem is beszélve, hogy az erőszak csak újabb erőszakot szül.
Az tény, hogy az USA csak ott és csak addig avatkozik be valahol amíg anyagi vagy politikai érdekei ezt indokolják.
A balkánra sem szeretetből jött.
1. Élesben kipróbálta a legújabb haditechnikát
2. Közben úgy tett mint aki jót tesz és rendet rak
3. Megforgatja egy kicsit a porosodó pénzét, saját vállalkozóival építtetve vissza a szétrombolt infrastruktúrát.
Az pedig, hogy vásároljanak részvényt...
Az üzlet az üzlet, az érzelmek pedig egészen más lapra tartoznak.
Az, hogy néhány hazafi elkezd részvényt vásárolni még nem fogja fellendíteni a piacot, a multi-milliomosokat pedig, akiknek a befektetésein tényleg múlik valami, nem fogja befolyásolni a WTC összedőlését követő nyavalygás.

csenge , szeptember 20, 2001 19:17

Ellenben, ha Amerika inkább hadifelszerelésbe, megtorlásba és egyéb hasonlókba fogja fektetni az első adag 40 M$-t és az utána következő részleteket, akkor az bizony meg fog látszani a gazdaságon. Ha csak az új gazdaságot vesszük: Amerika a fő fogyasztója a számítástechnikának és a vele járó szolgáltatásoknak, ha pedig ez az igény megszűnik, akkor az ázsiai előállítók is lebuknak, Európa sem lesz ettől messze. Hajrá munkanélküliség...

Sanyi úr , szeptember 21, 2001 19:51

A robbantgatás szerintem médiaüzenet, gazdasági, illetve szellemi csapás egyben. Ebben áll az egésznek a zsenialitása. Azt is megkockáztatnám, hogy technically speaking ez egy tökéletes merénylet. No persze mindaddig, amíg az elkövető megússza. És szerintem még egy jó darabig hiába keresi a júesszéj. És különben is, a halál nem nagy dolog számára, a tőzsdén szerzett pénzt pedig nem személyes célokra, hanem további akciók finanszírozására fordítja. Az ilyen fanatikusokat úgy sem lehet legyőzni, ha megölöd őket. Mindenképpen ő nyer. Azazhogy máris ő nyert.

elhasznált , október 23, 2001 16:02

Konyec boldog Amerika? A kérdést még mindig nem válaszolta meg senki. Amint nézem a híradókat, kénytelen vagyok arra gondolni, sosem fognak megszabadulni már odaát a félelem enyhén kénes illatától. Jóléti tündérálmukból kegyetlenül felrázták az amerikaiakat.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS