2019. február 19. keddZsuzsanna
-3°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kürti Andrea meséből varr ruhákat

Búzás Anna 2012. augusztus 16. 17:18, utolsó frissítés: 17:18

Pörgő-forgó gyerekek mutatták be a színes meseruhákat, melyek az Alice Csodaországban alapján készültek. Kürti Andi felnőtteknek is készít hasonló öltözékeket.


Kürti Andrea gyerekruháit bármikor felvenném, és a szerda délutáni divatbemutatón úgy tűnt, hogy ezzel nemcsak én vagyok így. A nem szokványos bemutatón 12 gyerek vonult fel a "kifutón" a színes meseruhákban a kolozsvári Reményik Sándor Galériában. A kollekció Lewis Caroll Alice Csodaországban c. meseregényén alapszik, a ruhákon a mese alakjai és tárgyi világa jelenik meg.

Fotók: Angyalosi BeátaFotók: Angyalosi Beáta


Kürti Andrea ruhái a regény karaktereit és ismert jeleneteit dolgozzák fel, ruhakollekciója az illusztráció és a ruhatervezés ötvözése. Egyedisége nem a különleges szabásmintában mutatkozik meg, hanem az enyhén karikaturisztikus és stilizált figurák révén - mondta Magdó Eszter a megnyitón. Ruhadarabjai "viselhető mesekönyvek".

Kürti AndreaKürti Andrea


Ezen a divatbemutatón a gyerekek legalább olyan fontos szerepet kaptak, mint a ruhák: a még pózolást nem ismerő lurkók fel-alá szaladgáltak a ruhákban, pörögtek-forogtak, nevettek és izgultak a felvonulás alatt. A nézőközönség hasonló jókedvvel fogadta a színes ruhákban futkorászó gyerekeket. A bemutató után szörpöt szürcsölhettek és süteményt majszolhattak a résztvevők. Mi pedig ezalatt Kürti Andit a ruhák készüléséről kérdeztük.galeria_7772.jpg
Fotók: Angyalosi Beáta
galeria_7773.jpg
A gyerekeket szörp és sütemény várta a divatbemutató végén
galeria_7774.jpg
Kürti Andrea
galeria_7775.jpg
galeria_7776.jpg
galeria_7777.jpg


Honnan jött az ötlet, hogy az Alice Csodaországban c. mesét dolgozd fel ruhákban?

- Igazából ez már egy nagyon régi ötlet, csak most adódott lehetőség, hogy el is készítsem, mert elég komplex mese. Még mindig nem sikerült teljesen kimerítenem a témát, de úgy érzem, hogy meg tudtam belőle mutatni valamit.

Mit akartál kiemelni a meséből: a szereplőket vagy a történetet?

- A mesének legjobban a karaktereit szeretem, éppen ezért leginkább ők jelennek meg a ruhákon.

Van más mese is, amit tervezel feldolgozni ruhákban?


- Még nem tudom, hogy mi fog következni, de az biztos, hogy lesz még mesés ruha.Kb. mennyi idő alatt készítesz el egy ruhát? Milyen anyagokat használsz?

- Ez változó: egy naptól egy hétig is eltarthat. Az anyagválasztásnál pedig a lényeg az, hogy színes legyen, ezentúl pedig gyerekbarát anyagokat használok, ami puha és kényelmes. Azt nem sikerül mindig kiszűrnöm, hogy ne is gyűrődjön, mert ugye a gyerekek kettőt mozdulnak, és teljesen összegyűrődik az anyag. Nagyon sokféle anyagot használok: van az alap és az "applikációk", melyek több anyagból tevődnek össze.

Hogyan találod meg a gyerekmodelleket?

- Most egy kedves óvónéni barátnőm segített, három gyereket kivéve a Rudolf úti óvodából jöttek.

Felnőtteknek is készülnek hasonló ruhák?


- Igen, felnőtteknek is készítettem, ugyanis többen megkerestek, hogy ők is szeretnének ilyen ruhákat. Eddig kevesebbet foglalkoztam a gyerekruha-tervezéssel, de most szeretnék erre komolyabban ráállni.

A ruhákat augusztus 28-ig lehet megtekinteni munkanapokon 10 és 18 óra között a Reményik Sándor Galériában.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS