2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Vécékagylóban hűtik az üdítőt

szerk. 2003. szeptember 05. 15:40, utolsó frissítés: 15:26

A rabok élete az Egyesült Államokban is nélkülözésekkel teli – ők azonban nem csüggednek: a börtönben fellelhető tárgyakból szinte bármilyen, hétköznapi élethez szükséges eszközt el tudnak készíteni. Angelo egy művészcsoport segítségével teszi közzé leírás-gyűjteményét.

Az Egyesült Államokban egy Angelo álnevű rab a Temporary Services chicagói művészcsoport támogatásával a massachusets-i jelenkori művészetek múzeumában kiállítást rendez, illetve könyvet fog kiadni a börtönökben fogva tartottak "házi" készítésű használati tárgyairól.

A fogdában élőkről szóló filmekkel ellentétben, melyek csupán a szökés, kábítószerezés vagy egymás gyilkolása céljából gyártott eszközöket mutatják be, az Angelo által leírt használati tárgyak a börtöni élet hétköznapjait hozzák emberközelbe: azt a világot, ahol csergőóra lesz a kövekkel töltött üdítő-dobozokból és vécékagylókban hűtik az üdítőket. Mivel a rabok elektromos vízmelegítőket nem tarthatnak maguknál, a kávét néhány, irattartókból származó fémborda, olvasztott fogkefe és befőttesgumi felhasználásával eszkábált vízmelegítővel főzik.A rabtársak dühösek, ha valaki kiveri a biztosítékot

A kaliforniai szigorú dohányzás-ellenes törvények miatt a rabok nem kaphatnak sem gyufát, sem öngyújtót, így műanyag-kanalakból, gemkapcsokból és egy sós vízzel teli tartályból gyártanak villamos öngyújtót. Esetleg két ceruza, néhány iratkapocs és egy vécépapírból készült gyutacs is megteszi: a kihegyezett ceruzákat a kiegyenesített fémkapcsokkal a konnektorba dugják, a fémszálakat összeérintik, és a szikrával gyújtják meg a papírt.

Ez azonban egy kockázatos módszer -- figyeleztet Angelo: nagyon könnyen ki lehet verni a biztosítékot, s ezért társaid igen dühösek lesznek, amiért nem nézhetik a tévét. Egy életfogytiglanra ítélt szemében a mindennapi szappanoperához való jog többet ér mindennél.

A só és bors hiánycikk az amerikai fogdákban -- meséli Angelo. Így amikor érkezik egy szállítmány, a "jólértesültek" megtömik zsebeiket a kis papírzacskókkal. A só és bors tárolásának azonban ennél kifinomultabb módja is létezik: használt műanyag öngyújtókból improvizálnak só- és borstartókat a foglyok. Egy Jerry nevű fogoly Angelo beszámolója szerint tökélyre fejlesztette a só- és borstárolási technikát: ő fagyipálcikákból, csíkokra vágott alumínium üdítő-dobozokból készíti a saját, luxuskivitelű tartóját.


"Kreatív reakció egy szigorúan ellenőrzött környezetben"

Angelo könyvében, a Prisoner's Inventions-ban 80 ilyen, börtönökben fellelhető nyersanyagokból készült használati tárgyat ír le: rajzokkal és részletes magyarázatok segítségével mutatja be, hogyan lehet dobókockát gyártani cukros vízzel kezelt vécépapírból, hogyan kell zuhanyrózsát készíteni üres kecsöpös flakonokból, vagy pedig megmelegíteni a sajtos szendvicset a börtön fémasztalain.

"Ezáltal bepillantást nyerhetünk rengeteg fogvatartott hétköznapjaiba" -- mondja Mark Fischer, a Temporary Services vezetője, aki 1991-ben kezdett levélváltásba Angelo-val. "Ugyanakkor ez egy kreatív reakció a szigorúan ellenőrzött környezetre." Az eszközök azonban -- bár engedélyezett anyagokból készülnek -- mégis tiltott cikkeknek minősülnek: a cellákban tartott rutin-ellenőrzések során elkobozzák ezeket. A börtönlakók azonban alkalmazkodnak: amit ma elvesznek, másnap újra elkészítik, ezzel is telik az idő.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS