2017. november 23. csütörtökKelemen, Klementina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A kolléga káros az egészségre!

Gy. A. 2003. szeptember 04. 15:21, utolsó frissítés: 14:53

A csak rövid ideig tartó #b#passzív dohányzás is#/b# jelentősen megnöveli különböző szívbetegségek kialakulásának esélyét – állítják görög orvosok. Az új kutatás szerint öt év alatt 15%-al nő a rizikó.

Általános nem a passzív dohányzásra

Az új tanulmány, amelynek elkészítésekor több mint 1900 embert kérdeztek ki a kutatók, azt látszik igazolni, hogy 5 évnyi passzív dohányzás 15%-al megnöveli a szívbetegségek kialakulásának veszélyét, ugyanakkor 30 év után az effajta kockázat duplájára emelkedik. A Bécsben tartott kardiológiai kongresszuson a görög orvosok azt az álláspontot képviselték, hogy a munkahelyi dohányzást teljeses mértékben be kell szüntetni.

Elismerték ugyanakkor, hogy a munkahelyi nikotin-ártalmak mellett sokan kénytelenek otthon is elviselni a dohányzó családtagok füstölgését, ezért a korlátozásokat a családi lakóhelyekre is ki kellene terjeszteni. Egy néhány évvel korábbi tanulmány szerint a munkahelyi passzív dohányzás naponta három ember halálát okozza.Aktív védekezés a passzív dohányzás ellen


Szívbetegségre számíthatunk leginkább

Az Athéni Egyetem kutatócsoportja által készített tanulmányhoz azonos korosztályhoz tartozó, Görögország ugyanazon területén élő 874 szívbeteg és 1078 egészséges önkéntes személy segítségét kérték. A vizsgálat célja annak kiderítése volt, kik azok, akik naponta több mint 30 percig kényszerűségből másodkézből dohányosok. Mint kiderült, a szívbetegek sokkal nagyobb százalékban állították azt, hogy rendszeresen ki vannak téve a dohányosok füstjének.

A betegek 86%-a állította azt, hogy naponta több mint 30 percig szív akaratán kívül cigaretta-füstöt, ezzel szemben csak az egészséges önkénteseknek 56%-a állította ugyanezt. A nemdohányzó szívbetegek majdnem 50 százaléka sokkal nagyobb valószínűséggel van rendszeresen kitéve a passzív dohányzásnak.

A kutatók állítása szerint az otthonukban vagy a munkahelyükön passzívan dohányzók szervezetében öt év alatt 15%-al nagyobb az esély szív- és érrendszeri betegségek kialakulására, ennek kockázata pedig harminc év alatt megduplázódik.

Dr. Demosthenes Panagiotakos, a kutatócsoport vezetője szerint az egyetlen mód a nem dohányzók védelmére, ha a cigarettafüstöt teljesen száműzik a közterületekről és munkahelyekről, de az otthonokból is. Már a rövid ideig tartó passzív dohányzás is megnöveli az akut szívkoszorúér betegségek kifejlődésének esélyét -- állítja az athéni orvos, akit a kutatást ismertető BBC News idéz.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS