2017. november 21. keddOlivér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Biztonságosabb az utcán, mint otthon?

Gozner Gertrud 2003. augusztus 27. 18:26, utolsó frissítés: 18:12

A hét elején lépett érvénybe az a jogszabály, amely a családon belüli erőszakot a romániai törvényhozásban büntetendő cselekménynek minősíti. A zaklatásoknak az áldozatokat segítő intézményháló kiépítése vethet csak végett.

"Otthon, édes otthon"

A rendőrség statisztikái szerint egyre több az olyan gyerek, aki valamilyen erőszaknak esik áldozatul. A legelszomorítóbb, hogy a legtöbb gyermeket otthon a családja bántalmazz. A rendőrségi adatok szerint -- amelyet a családon belüli erőszak elleni törvény életbelépésekor ismertettek -- a bántalmazott gyermekek majdnem 57%-át a saját családja ütötte-verte, tehát nincs kizárva, hogy az otthon sokkal veszélyesebb, mint az utca.

"a gyermeket otthon bántalmazzák"
Az agresszió áldozatává lett kiskorúak 69%-a csonka családban él, illetve felnevelői csak élettársi kapcsolatban állnak egymással. A szakértők szerint az esetek 36%-ában alkoholisták a családon belüli erőszakoskodók. A családjára veszélyes és orvosilag is számon tartott pszichés betegek száma csupán 1% körül mozog. Ez az arány azonban kérdéses -- állítják a rendőrök, mivel az ilyen típusú betegségeket nehéz diagnosztizálni.A nők egyharmadát bántalmazzák

Csirák Dalmát, a Szatmárnémeti Caritas által működtetett Refugium Bántalmazott Nőknek programvezetőjét kérdeztük az intézkedés gyakorlati részéről, aki elmondta, most már csak az kérdéses, ki és mikor szervezi meg az áldozatokat segítő intézményhálót.

– A mostani helyzet nagy előnye, hogy a rendőrség bemehet a lakásba, ott helyben elkezdhetik a nyomozást. Eddig a nő, a feleség hiába telefonált, az agresszor azt közölhette a rendőrrel, semmi köze hozzá – részletezte az eddigi gyakorlatot a programvezető.

1999-ben az Egészségügyi Minisztérium felmérése szerint a megkérdezettek 40%-a bevallotta, hogy életében legalább egyszer áldozata volt a családi erőszaknak. A Világegészségügyi Szervezet ugyanakkor -- a saját statisztikái alapján -- kimutatatta, hogy Romániában három nő közül egyet évente bántalmaz a partnere. A Gallup 2003 májusában végzett felmérése szerint a bukaresti nők 42%-a esett áldozatul 2002-ben a partnere (férj, élettárs vagy barát) bántalmazásának.Kibékülni az erőszakoskodóval?

Most már Romániában is büntetendő tett a családi erőszak. Ha az áldozat "csupán" 60 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, akkor bármikor -- még ha a rendőrség meg is kezdte az eljárást -- visszavonhatja a feljelentést.

"a problémák megoldása a feleségverés"
A visszavonhatósággal az a baj, hogy ez a szakértő szerint teljesen talál a bántalmazás logikájához: – Az erőszakos kapcsolatban periódusok váltják egymást. Általában az erőszak után jön a békülési időszak, amit a szakirodalom a mézeshetek időszakának hív. Ilyenkor a férfi mindent megígér, bocsánatot kér, és szépen viselkedik. Aztán ismét gyűl a feszültség, és következik az abúzus.

Ahogy a hónapok telnek, a mézeshét-időszakok egyre rövidülnek, míg megszűnnek. Az így viselkedő férfiaknál a problémák megoldási módszere a feleségverés – magyarázza a szakember. Ráadásul az ideiglenes békülés után a verések még durvábbakká válnak.

Hogy a kibéküléssel valóban véget érjen az erőszakoskodás, konfliktuskezelő szakembereket is kiképez a hatóság a családok segítésére, de ha az áldozatot ennek ellenére továbbra is bántalmazzák, akkor a rendőrség a legközelebbi menhelyre szállíthatja át őket.


A pap sem segíthet

Ilyen központokat országszerte létrehoznak, ahol az áldozatok és gyermekeik egy darabig szállást, ellátást, pszichológiai és orvosi felügyeletet, valamint per esetén jogi képviseletet is biztosítanak. A menhelyek működnek már Bukarestben, Konstancán, Jászvásáron, Temesváron, Szatmárnémetiben és Kolozsváron. A rendőrök joga és kötelessége, hogy közbelépjenek, még akkor is, ha a szülők zárt ajtók mögött bántalmazzák is gyermekeiket vagy egymást.

"eddig a nő, a feleség hiába telefonált"
– A verekedős férjekre, élettársakra börtönbüntetés vár, és ott külön pszichológus fog a tervek szerint foglalkozik velük. Elméletben ez szép, de nem lehet tudni, hogy ki fogja finanszírozni, és hol talál a hatóság erre szakembereket, mert Romániában egész eddig nem voltak olyan szervezetek -- mint Nyugaton --, akik komolyan foglalkoztak volna agresszorokkal – véli a programvezető.

– Minden erőszakban élő, problémás család mellé kéne egy családgondozó, aki nyomon követné az eseményeket -- állítja Csirák Dalma, mert tapasztalata szerint családon belüli bántalmazást csak a tekintélyre alapozó hatósági erővel nem lehet megfékezni. – Nagyon sok olyan ügyfelünk van, akiknek férje alkoholista is. És mint ahogy az egyik asszony mesélte, a férj hiába fogadta meg a papnak, hogy többé nem iszik és nem veri őt, mert ez hozzáértő segítség híján nem működik.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS