2020. március 31. keddÁrpád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Holnap támadhatnának a marslakók

szerk. 2003. augusztus 26. 17:23, utolsó frissítés: 17:10

A Mars bolygó alig 55 millió kilométerre lesz a Földtől augusztus 27-én, #b#olyan közel#/b#, mint még soha az emberiség története során. A pánikkeltők máris háborúkról és a földönkívüliek inváziójáról suttognak.

Hasonló Földközelségre utoljára 59 ezer évvel ezelőtt került sor, a következőre pedig 2287-ig kellene várni. Ezekben a napokban ugyanis az éjszakai égbolt második legfényesebb objektuma a Mars. Élénk sárgásvöröses színét a felszínén levő por nagy vasoxid-tartalmának köszönheti, ezért vörös bolygónak is nevezik.


Naprendszerünk negyedik bolygója holnap szabad szemmel is könnyen látható lesz a délkeleti égbolton a későesti óráktól kezdve. Most élve az alkalommal röviden megismerkedünk a bolygó történetével, érdekes felszíni alakzataival, az űrszondás kutatások eredményeivel.Hadisten közeleg!

A bolygó- és holdnevek eredete többnyire a görög vagy a római mitológiában keresendõ: Mars Itália és Róma egyik legrégebbi istene. Ő a római mitológia (görögöknél Arész) hadistene, akinek a városfalakon kívül, a Mars-mezõn emeltek templomot, mivel fegyveres hadak nem vonulhattak be a város területére. Neki szentelték a március hónapot, azaz a régi kalendárium elsõ hónapját, amikor a télûzõ szertartásokat végezték.

1877 óta, amikor Schiaparelli bejelentette, hogy egyenes vonalakból álló hálózatot fedezett fel a Mars felszínén, a bolygó rengeteg vitát váltott ki. Percival Lowell amerikai csillagász szerint a vonalak értelmes lények munkájának eredményei, egy hatalmas csatornarendszer részei, amelynek célja, hogy a sarki jégsapkák vidékérõl vizet szállítson a száraz egyenlítõi területekre. Azóta jó néhány sci-fi szerzõ foglalkozott ezzel a témával, a növényi és az állati lények legkülönbözõbb fajtáival népesítve be a Marsot.


Emberi arc és piramisok

A Mars felszínéről készült fotókon valóban található néhány különös alakzat. Az egyik felvételen egy emberi arcot ismerhetünk fel, amelynek mérete eléggé szokatlan: átmérõje másfél kilométer, magassága 800 méter. Környezetében más, igencsak érdekes dolgok is találhatók, amelyekben szabályos ötszögletû piramisok, erõdök, mesterséges szirtek és esetleges városromok ismerhetõk fel. Ami azonban kétségtelen az az, hogy ha a Mars felett repülünk, egy arc tekint fel ránk, mély, sötét szemgödrökkel, pisze orral, határozott körvonalú hajkoronával.

Vajon kik alkották ezt a hatalmas dombormûvet? Egyáltalán tényleg mesterséges alkotásról van-e szó, vagy csupán természetes sziklaalakzatba látjuk bele értelmes kezek munkáját? Az úgynevezett Marsarcról később ki is derítették, hogy nem más, mint a felszíni alakzatok fény-árnyék hatásának összjátéka.


Rózsaszín ég, széndioxid "levegő"

A Naptól 228 millió kilométerre keringõ vörös bolygó azonban bõségesen tartogat még meglepetéseket. Igen sok tulajdonsága hasonlít a Földére, és már csak ezért is igen csábító a gondolat, hogy marslakókkal népesítsük be. Keringési ideje 687 nap -- ami közel két földi évet tesz ki --, átmérõje 6800 km, a földinek alig több mint a fele, a gravitáció az általunk megszokottnak 40%-a.

A Marson állva az égbolt nem kék színűnek látszik, mint a nálunk tiszta időben, hanem inkább halvány narancsvörösnek vagy rózsaszínűnek. A jelenséget azzal magyarázzák, hogy az idõnként feltámadó heves porviharok során tömérdek mennyiségű felszíni por kerül a bolygó gázburkába, s csak hónapok múltán ülepedik le.


Felszínén jelenleg nem található cseppfolyós víz, de számos bizonyíték arra utal, hogy a múltban volt valamennyi víz a bolygón. Ugyanis kiszáradt folyómedrekhez hasonló domborzati képzõdmények láthatók, és olyan csepp alakú törmelék-lerakódások, amelyeket általában üledéket hordozó, erõs sodrású folyóvizek raknak le az akadályt képező tárgyak körül. A Marsnak fõként széndioxidból (96%) álló ritka légköre van, a fennmaradó rész többsége nitrogén és argon.

A Mars nemcsak a csillagászok egyik kedvenc bolygója, hanem a horoszkópkészítőké is, akik szerint a Mars hatására az emberek roppant energikusak és pozitívak lesznek, kedvelik a kihívásokat, erős vágyat éreznek a vagyonszerzésre, és a szex irányító szerepet játszik életükben.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS