2020. január 27. hétfőAngelika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Többértelmű fotók a WTC katasztrófájáról

Sándor Boglárka 2001. szeptember 19. 14:49, utolsó frissítés: 14:49

Szarvakat, szemet, arcot, szájat lehet felismerni az AP és a CNN két felvételén, melyek a Világkereskedelmi Központ (WTC) katasztrófája alatt készültek. Az AP úgy nyilatkozik, a hírügynökségnél szigorúan tilos módosítani a beérkezett fotókat.
Az amerikai terrorakciók eseményeit és következményeit megörökítő fényképek közül néhány széleskörű érdeklődésre tarthat számot. Az egyik ilyen jellegzetes fotó az Associated Press (AP) hírügynökségtől, a másik pedig a CNN-től származik. Sokan különös árnyakat vélnek felfedezni a fotókon gomolygó füst és köd között -- írja a 9news.com coloradói hírportál.

Akik ezt állítják, azok szerint a képen szemet, orrot, szájat és szarvakat lehet felismerni. A CNN a 9news megkeresésére nem kommentálta az állítást, az AP azonban azt nyilatkozta: a fotók érintetlenek, változtatás, módosítás, retulásálás nem történt.

Némelyek már találtak magyarázatot a jelenségre.


Az AP fotóját az eseményeket követő negyven percen belül küldte Mark D. Phillips fotóriporter, aki 15 éve dolgozik a hírügynökségnek. Aznap reggel Barbara Moike volt az AP képrészlegének szerkesztője. Az AP-nél szigorú szabályok tiltják a felhasznált képanyag bármilyen mértékű módosítását.

A szerkesztő átküldte a képet az egyik előfizetőnek. Egy másik AP-fotós, Vin Alabiso szerint a fotón látható, fényekből és árnyékokból összetevődött füst olyan képet alkotott, amelyet az olvasók különféleképpen láthatnak és értelmezhetnek.

A CNN fotója szintén a terrorakció napján érkezett. Semmilyen hivatalos kommentár nem látott napvilágot a hír kapcsán, de az tény, hogy a CNN is hasonlóan szigorú törvényekkel szabályozza a képanyagok publikálását.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS