2020. június 5. péntekFatime
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mutáns ecetmuslica és mesterséges naplemente a BBTE-n

2012. március 19. 20:34, utolsó frissítés: 2012. március 21. 10:50

Az óvodástól a középiskolásig minden korosztályból jöttek gyerekek, és ismerkedtek meg a 65 különböző program valamelyikével.


A tíz órás kezdés előtt tíz perccel még álmos volt a hangulat a Babeş-Bolyai Tudományegyetem főépületében. Néhány szervezőn kívül, akik láthatóan lelkesen tettek-vettek, a legnagyobb nyüzsgés az automata előtt volt: ott ugyanis sorba kellett állni a kávéért. Tíz perc múlva viszont már szinte úgy nézett ki az előtér, mint egy zsibvásár, csak jöttek a gyerekek, jöttek és jöttek.

Az idén negyedik alkalommal megszervezett Kísérletszombat - amellyel a különböző reál tárgyak iránt szeretnék felkelteni a diákok érdeklődését -, láthatóan rendkívül népszérű volt, óvodástól egész középiskolásig minden korosztályból jöttek. Szervezett csoportokban, családostól vagy csak egyedül járták be, nézték meg vagy próbálták ki a 65 különböző program valamelyikét. A tavalyi első kiadáshoz képest, amikor geológiai és fizikai kísérleteket mutattak be, idén már biológiai kísérletekkel is bővült a program.


A rendezvényen egyértelműen a fizikai kísérletek voltak túlsúlyban, ők foglalták el a legnagyobb területet, és ott álltak a legtöbben sorba egy-egy kísérletnél. A héliumballonos "egérhang-utánzás" pedig szinte mindeniket fölülmúlta, vagy legalábbis múlhatta volna, ha végig, 10-től 18 óráig folyamatosan ki lehetett volna próbálni. De sokan érdeklődtek a szárazjeges, a cseppfolyós nitrogén vagy a lézeres kísérletek iránt is, illetve a fél óránként, felváltva román és magyar nyelven tartott show-k, a mechanikai és kamerás bemutatók és a gondolatolvasás iránt is.
A geológusok kísérletei közül egyértelműen a vulkánmodellek "kitörését" fogadták a legnagyobb ovációval, de a gyerekek nagyon jól érezték magukat a festőműhelyben is, ahol vízfestékkel gipszből öntött dinoszauruszt vagy más őslény formákat színezhettek ki. A biológia kísérletek közül a titkosírás készítése aratta a legnagyobb sikert, de lehetett mutáns ecetmuslicákat nézni, reflexkísérleteket végezni vagy a méhek táncát vizsgálni.
Többek között megtudhattuk, hogyan lehet a víz felületi feszültségét kihasználva, fogpiszkálóból csillagocskát készíteni és mesterséges naplementét előidézni. S bár a gyerekek elsősorban a látványos kísérletek érdekelték, s kevésbé figyeltek a magyarázatokra, de azért több figyelmet lehetett volna fordítani a közérthetőségre is, mert néha elvesztek a szakkifejezésekben. És talán az egész rendezvény (egyik fő) célját is gyakrabban lehetett volna hangsúlyozni: mégpedig hogy egyúttal egyetemistákat is szeretnének toborozni a fizika, geológia vagy biológia karokra. Ezt mindössze csak egyszer hallottam elhangzani.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS