2017. október 19. csütörtökNándor
17°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Célkeresztben Maya, kérdezett Nyírő Balázs

2003. július 08. 18:01, utolsó frissítés: 17:20

Ma láttam egy fát, napsütésben, ránéztem a törzsére, és az valahogy sziporkázott -- nagyon szép volt (megvan, digitális géppel lefotóztam). Mi a szépség és mi az, amitől egy dolog megfogja az embert, és a másik simán elmegy mellette? A képbe bekerül: Nyírő Péter.
Maya (tanuló, Manchester) válasza:

Úgy tudom, Platón filozofálgatott éppen arról az emberi képességről, hogy meglelni a szépet, csodálni azt és attól az öröm, eufória érzése töltheti el az embert. Ez maga mint egy varázslatos formula: örömkészség.

A TUDAT azonosítja magát a széppel, az abban való gyönyörködéssel, csodálással. Mint individualitásoknak, a szépség megítélése mindig szubjektív ezért van, hogy ami nekem szép, neked talán távolról sem az. Így erre a kérdésre: "Mi a szépség és mi az, amitől egy dolog megfogja az embert, és a másik simán elmegy mellette?" a válaszom csakis szubjektív lehetne.

A szépség:

Még egy kis érdekesség Platón filozofálgatása mellé, a mai természettudomány ágazata, neuropszichológia pontosan ki tudja mutatni ezt a pszihikai folyamatot, a központi idegrendszer limbikus rendszerében, az amigdala sejtcsoportban végbemenő biokémiai folyamatként. Vegyi anyaga az endorfin és oxytocin hormonok. Érdekessége, hogy azonos a "szerelem" biokémiai mibenlétével.

Maya kérdése Nyírő Péterhez:

Az én kérdésem az igazság különböző megjelenési formáiról szólna, valamint arról, hogy létezik-e ellentétes igazság?

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS