2020. január 22. szerdaVince, Artúr
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Intelligens robotokat mutattak be Kolozsváron

G. L. 2012. március 07. 15:54, utolsó frissítés: 16:13

Az egyik egyedül válogatott szemetet, a másik ablakot próbált pucolni. A legnagyobb meglepetés mégis az volt számunkra, hogy az egyikük megszólalt.


Az EcoSorter vagyok, a területen szétszórt tárgyakat fogom környezettudatosan szétválogatni - mutatkozott be a robot géphangon, majd néhány centit előre haladt. Észleltem magam előtt egy tárgyat - folytatta, és elkezdte vizsgálni. Néhány másodperc múlva ismét megszólalt: műanyag. A karjával lassan megfogta a PET-palackot, felemelte és bedobta a műanyagok számára fenntartott kosarában. Majd sorban, önállóan szétválogatta az előtte lévő palackokat és alumínium dobozokat. Bármilyen meglepőnek is tűnik, a jelenet nem valamilyen japán egyetem bemutatóján játszódott le, hanem Kolozsváron, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Közgazdaságtudományi karának aulájában.

Az Intelligens Robotok Napját

idén már ötödik alkalommal szervezeték meg. Az előző évektől eltérően, amikor több, akár 5-6 csapat is bemutatta az általa kifejlesztett intelligens robotot, idén csak két résztvevője volt a vasárnap délben sorra kerülő eseménynek. A már a bevezetőben is említett EcoSorter, aki a műanyag palackokat válogatja szét az alumínium dobozoktól, (neki sikerült is teljesítenie a feladatát), illetve a SkyWasher, amelyet a toronyházak ablakainak a tisztítására fejlesztettek ki (neki sajnos nem - néhány látványos felemelkedéseknél nem mutatott többet a robot: a tisztítás folyamatát nem sikerült prezentálniuk a készítőknek).A Babeş-Bolyai Tudományegyetem harmadéves informatikus hallgatóinak opcionális tantárgya az Intelligens robotok, amelynek keretében egy féléven keresztül építhetnek robotokat. Hogy még inkább motiválják a diákokat, versenyt is hirdettek a csapatok számár. A UBBots 2012 főszervezője Mihai Oltean, a kurzust tartó tanár volt. Az idei győztes, egyáltalán nem meglepő módon, az EcoSortert építő csapat lett, tagjai: Ovidiu Pârvu, Rareş Dragomir, Szabó Krisztián és Székely Barnabás."Minden csapat szabadon dönthette el, hogy milyen projekten szeretne dolgozni. A felszerelés volt az egyetlen korlát, mert csak azokat a robotokat használhattuk az építésnél, amelyek az egyetemen vannak. A szemetet különválogató robotot találtuk a leghasznosabbnak azok közül, amelyeket a rendelkezésre álló robotokból működőképesen el tudtunk készíteni" - nyilatkozta a Transindexnek Szabó Krisztián.

Az EcoSortert egy iRobotra (egy takarítórobot egyszerűsített változata, melyet lehet programozni) építették fel. Arra került egy doboz, amelyben a különböző robotok munkáját összehangoló laptop található, egy LynxArm robotkar, ami megfogja és különválogatja a tárgyakat és egy webkamera állványostól, ami a robot előtt lévő területet "figyeli". A dobozra kerültek a szemetet tároló kosarak.

Ha a webkamera érzékel egy tárgyat a robot előtt, akkor közelebb megy hozzá, amíg az egész tárgyat "látja" és meg tudja állapítani annak formáját. A robot ugyanis a forma alapján ítéli meg, hogy alumínium dobozról vagy műanyag palackról van szó. Eszerint rakja be a szemeteskosár fém vagy műanyag feliratú rekeszébe a hulladékot. A bemutatón is előfordult, hogy az egyik dobozból kiömlött folyadék megzavarta az EcoSorter érzékelőjét. A robot addig halad előre, amíg egy újabb tárgyat észlel, vagy amíg falba nem ütközik. Utóbbi esetben megfordul és tovább folytatja a munkáját.

Egy vasvágó fűrésszel minden probléma megoldható

“Mi előre arra gondoltunk, hogy áramot használva különböztetjük meg a tárgyakat, mert az alumínium vezeti, míg a műanyag nem. De az egyetem felszerelése ezt nem tette lehetővé. Árammal valószínűleg jobban is működött volna. Így egy rajzzal még be is csapható a robot: egyszínű felület szükséges a tárgy felismeréséhez, és egyenletes a helyváltoztatáshoz. Emellett a robot még nagyon lassú. Bár már most is mozoghatott volna gyorsabban, csak nem szerettük volna túlterhelni a motrokat. A bemutató előtti meghibásodást akartuk elkerülni ” - mesélte az EcoSorter hiányosságait Székely Barni.“Egyelőre még nem döntöttük el, hogy mi lesz az EcoSorter jövője. A projekt még több munkával továbbfejleszthető, és a hulladékgazdálkodással foglalkozó területeken lenne bevethető. A robotoknak az a dolguk, hogy az emberek munkáját pontosan és gyorsan elvégezzék, ebben az esetben az, hogy a szemetet alapanyaguk szerint különválogassa. Kolozsváron több alkalommal megfigyeltük, hogy a fém és műanyag eredetű hulladékot egy konténerbe gyűjtik, az EcoSorter ezek válogatásában lenne hasznos" – részletezte a terveiket Barni.

A robot építése csak részben hasonlít arra, ahogy egy átlagember elképzeli: nem minden csupa programozás, számítógép előtt üldögélés. Sokat barkácsoltunk, deszkát vágtunk, fúrtunk és faragtunk. Az építés alatt jöttünk rá, hogy egy vasvágó fűrésszel minden probléma megoldható. A legnagyobb kihívás számunkra a robot különböző részeinek az összehangolása volt. A robot-beszéd megoldása könnyebb, mint sokan képzelik (C++ programozási nyelvben dolgoztunk). Úgy gondoltuk, ha már sikerült egy robotot megépíteni, akkor fontos, hogy az emberek valós időben lássák és értsék, hogy mivel is foglalkozik – értékelték az építés folyamatát a csapat tagjai.

Az EcoSorter Facebook-oldala itt, a blogja pedig itt érhető el.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS