2020. május 31. vasárnapAngéla, Petronella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mesemaraton: letenni az elektronikát, és könyvet venni helyette

kérdezett: Gál László 2012. február 15. 18:12, utolsó frissítés: 18:48

Hat ország száztíz településén szinte kilencezren olvastak ma fel Arany János műveiből. A negyedik Mesemaraton egyik szervezőjét, László Juditot kérdeztük.


Arany János műveiből szervez ma maratoni felolvasást a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és a Cimbora Gyermekek Klubja. A Mesemaraton központi helyszíne a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár, de 6 ország 110 településén olvasnak fel. László Juditot szervezőt, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont munkatársát kérdeztük.

Hányan kapcsolódtak be eddig a Mesemaratonba?

- Az előzetes bejelentkezés szerint 110 településen olvasunk együtt. A felolvasás központi helyszíne Székelyudvarhely, de összesen 6 ország településein olvasnak. A helyszíneket az köti össze, hogy mindenhol, mindenki Arany János műveit olvassa. Mindenki, aki eddig jelezte, vagy még ma jelzi, hogy részt vesz a felolvasáson, az kap tőlünk egy névre szóló könyvjelzőt.

Melyik hat országban vannak felolvasók?


- Románia, Magyarország, Felvidék, tehát Szlovákia, Kárpátalja, tehát Ukrajna, Hollandia és Belgium. Erdélyben tíz megyében olvasnak fel: Hargita, Bákó, Maros, Kovászna, Bihar, Brassó, Kolozs, Beszterce-Naszód, Szatmár és Arad.Milyen intézmények szervezik meg, kik vesznek részt benne?

- Leggyakrabban az iskolákban, könyvtárakban, kisebb településeken, egyházközségekben olvasnak fel. De a délután folyamán részt vesznek a felolvasásban nőszövetségek, baba-mama klubok, nyugdíjas klubok, amatőr színjátszócsoportok és óvodák is.

Hány felolvasója van a Mesemaratonnak?

- Kilencezerhez közelít a számuk, annyi könyvjelzőt küldtünk ki előre. A székelyudvarhelyi központba öt iskolából jönnek diákok. De a városban van három olyan iskola, amelyik saját maga szervezte meg a felolvasást. Van olyan iskola, akiknek tegnap 450 könyvjelzőt vittünk ki. Például Balatonfüreden és környékén 700-an, Belgiumban az EU-s iskola magyar tagozatában 40-en, a sikkasztói iskolában mind a 7-en olvasnak.

Van valamilyen kritérium, hogy egy ember mennyit kell olvasson?

- Nem a mennyiség számít. Van olyan elsős, aki egy sort olvas fel és olyan idősebb, aki a kedvenc balladáját osztja meg a közönséggel. Számunkra nem az a szempont, hogy mennyit olvas valaki, hanem az, hogy egyáltalán a kezébe vegyen egy könyvet, és éljen azzal a lehetőséggel, hogy megtanították olvasni, és szabad olvasnia.

Ezzel már a rendezvény célját is elmondta...

- A célunk azt elérni, hogy letegyék az elektronikát, és könyvet vegyenek helyette a kezükbe.Többségében kik olvasnak fel?

- Az iskolások a leggyakoribbak, az 1-8. osztályosok. Ebben a korcsoportban van a legtöbb gyerek, és őket a legkönnyebb megszólítani. De olvasnak a középiskolások is. Az idősebbek közül már kevesebben.

Miért pont Arany Jánost választották?

- Mert az idén van Arany János halálának 130. évfordulója. A másik szempontunk pedig az volt, hogy verses meséi is legyenek a szerzőnek. Négy évvel ezelőtt Benedek Elekkel kezdtünk, utána, 2010-ben Orbán Balázs műveiből olvastunk fel, a tavaly pedig Jókai Mórtól.

Mikor lenne elégedett a Mesemaratonnal?

- Én már teljesen elégedett vagyok. Leginkább az tölt el elégedettséggel, hogy azok a pedagógusok, akik teljesen le vannak terhelve papírmunkával és még a fizetésük is kevés, lelkesen vállalták fel ezt az egész rendezvényt. A sajátjukként kezelték, anélkül, hogy bármiféle jutatatást kaptak volna a szervezői munkájukért.Önnek melyik a kedvenc Arany János-műve? Fel fogja majd olvasni?

- A vörös rébék, és már felolvastam.

Mi a véleménye arról a feltételezésről, hogy a klasszikus mesék túl véresek, kegyetlenek a gyerekeknek? A Piroska és farkasban megeszik a nagymamát és Piroskát, a Hamupipőkében egész nap robotol a szereplő.

- Az a csodálatos a mesékben, és a meseolvasásban, hogy elindul a fejünkben egy rajzfilm, a saját rajzfilmünk. Arany Jánosra ez kiemelten is igaz. Az, hogy mitől véres vagy kegyetlen a mese, az attól függ, hogy kinek az agyában indul el a rajzfilm. Az a felnőtt, aki úgy gondolja, hogy ezek túl véresek, nem nézte meg a mai rajzfilmeket. Vagy túl véres a fantáziája, és ettől lesznek véresek a fejében elinduló rajzfilmek is. A gyereknek igenis a széptől fog elindulni a rajzfilm fejében.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS