2019. május 23. csütörtökDezső
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

István, a király Erdélyben

Novák Lajos 2003. június 21. 13:57, utolsó frissítés: 13:57

Több sikertelen próbálkozás után az István, a király rockopera idén július 5-én végre eljut Erdélybe. A Csíksomlyó feletti Hármashalom oltárnál megtartandó ingyenes szabadtéri elõadásra #b#250 ezres#/b# közönségre számítanak a szervezõk.

A nagyszabású elõadás Csíksomlyón, az Ezer székely leány napján mutatkozik be az erdélyi közönségnek. A mû idei, húszéves jubileumán még mindig kuriózumnak számít, olyannyira, hogy a Magyar Televízió élõadásban közvetíti az eseményt. A Bródy-Szörényi szerzõpáros rockoperáját az eredetihez hasonló szereposztásban láthatjuk, a két fõszerepet így ismét Varga Miklós és Vikidál Gyula játssza. A rockopera már régóta ismert és népszerû a határon túl is, hanganyagát a nyolcvanas években a betiltás és a szigorú vámellenõrzések ellenére becsempészték Romániába, pedig a Securitate a hallgatását is büntette.

Balogh József (látványtervezõ), Boldizsár Miklós (író), Novák Ferenc (rendező-koreográfus), Szörényi Levente, Bródy János (szerzők) és Rosta Mária (producer) a sajtótájékoztatónBalogh József (látványtervezõ), Boldizsár Miklós (író), Novák Ferenc (rendező-koreográfus), Szörényi Levente, Bródy János (szerzők) és Rosta Mária (producer) a sajtótájékoztatón


Rosta Mária, a rendezvényt szervezõ Zikkurat Színpadi Ügynökség vezetõje elmondta, hogy a produkció megszervezése 2002 januárjában kezdõdött. A katolikus egyház támogatta az elõadásnak a szakrális helyen való megrendezését, és a pünkösdi Csíksomlyói Búcsút egy hónappal követõ kulturális eseményt, az Ezer székely leány napját javasolta az elõadás bemutatójára. Az esemény létrejöttét több civil és gazdálkodó szervezet, a magyar kormány és az RMDSZ is támogatja.


Szörényi Levente az eseményt beharangozó budapesti sajtótájékoztatón kifejezte örömét, hogy hosszas próbálkozás után végre Székelyföldön is bemutathatják a rockoperát. Ismét érezheti a magyarság, hogy vannak alapvetõ kapcsok az anyaországi és a határon túli magyarok közötti viszonyban, melyek önmaguktól mûködnek, és amikbe nem kell semmit sem belemagyarázni – fogalmazott a szerzõ.

Novák Ferenc és Szörényi LeventeNovák Ferenc és Szörényi Levente


Bródy János, aki az öreg regõs szerepében tûnik fel ismét a darabban, elmondta, izgatottan várja az elõadást, mert minden bizonnyal lesznek olyan nézõk, akik most elõször látják és hallják a rockoperát. Baló György, a Magyar Televízió kulturális igazgatója bejelentette, hogy az MTV2 mûholdon keresztül élõben közvetíti az elõadást, sõt egy werkfilm is készül, amelyet a tervek szerint augusztus 20-án mutatnak be a Magyar Televízióban. Mindent elkövetnek, hogy a lehetõ legszélesebb nyilvánossághoz eljusson a produkció -- hangsúlyozta.

Novák Ferenc rendezõ-koreográfus, a mûvészeti megvalósításokról beszélve kiemelte, hogy rendkívül izgalmas feladat ilyen szakrális-szent helyen elõadást rendezni. Nagy kihívás továbbá, hogy az óriási teret betöltsék, és megfelelõen kihasználják a szereplõk. Csíksomlyón a budapesti királydombi és a színpadi elõadás keverékét láthatja majd a közönség – ígéri a rendezõ. Két színpad lesz, és díszletként a Salvator kápolnát is felhasználják, több ötletet, így a felnégyelés koreográfiáját is az 1983-as budapesti õsbemutatóból veszik át. A csíksomlyói elõadás azonban természetesen új elemekkel gazdagodik, zeneileg kibõvítették, az eredeti anyaghoz képest hosszabb lesz pár énekszám, és a darabot egy sámánisztikus elõképpel, a szarvastánncal indítják, ami nem szerepelt az eredeti elõadásban.

Több erdélyi fiatal színész is szerepel a darabban, a táncosok több mint 80 százaléka erdélyi származású. A Honvéd Együttes táncszínháza, a csíkszeredai Hargita és a sepsiszentgyörgyi Háromszék táncegyüttesek tagjai is lelkesen készülnek az elõadásra. Már a produkció elõtti öt napban elkezdõdnek a próbák: délelõtt a Csíkszeredai sportcsarnokban, délutántól hajnalig pedig Csíksomlyón, a helyszínen tartják a próbákat. A tervek szerint az utolsó két próba teljes értékû lesz, ezeket szintén megtekintheti a közönség.

Vikidál GyulaVikidál Gyula
Vikidál Gyula elmesélte, hogy már 20 évvel ezelõtt is felmerült egy erdélyi elõadás ötlete, de akkor ebben senki sem reménykedett. Most, hogy végre megvalósulhat, úgy érzi, hogy Erdély nagyon várja a produkciót, õ személy szerint pedig jutalomjátéknak tekinti az elõadást. Az Omega hang és fénytechnikáját fogják használni, az elõadás élõ hanggal, zenei alájátszással fog zajlani, a zenészek és az énekesek folyamatosan a próbálnak a stúdióban, derült ki Szörényi Örs produkciós vezetõ technikai ismertetõjébõl. Három óriáskivetítõ gondoskodik arról, hogy a hátsó sorokban helyet foglaló közönség is élvezhesse a produkciót. A rossz idõtõl sem tartanak a szervezõk, az elõadás nem maradhat el, a tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy a közönség esernyõ alatt is kitart, és végignézi a rockoperát.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS