2019. november 19. keddErzsébet
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

„Miért a diákok kell szívjanak?”

ifj. Haáz Sándor 2003. május 13. 13:13, utolsó frissítés: 13:13

Az idei udvarhelyi diáknapok szervezését az iskolák diáktanácsai végzik. Nagy Pál UFF elnök szerint szükség van az újításokra, mert a fiatalok igényei nagyon megváltoztak az elmúlt tíz évben.

Szerdán kezdõdnek a XI. Székelyudvarhelyi Diáknapok. Nagy Pál, az Udvarhelyi Fiatal Fórum (UFF) vezetõje, az idei újdonságokról számolt be a Transindexnek.


Miben fog az idei különbözni az eddigi diáknapoktól?


Elsõsorban abban tér az eddigiektõl, hogy ezt az iskolák diáktanácsai szervezik. Mi -- az UFF -- csak az anyagi és jogi hátteret biztosítjuk. És mivel még kezdõk, talán nem lesz annyira színes a program, de a lényeg, hogy tartalmas és színvonalas legyen. Nincs tehát fõszervezõ, csak egy szervezõcsapat. Ez már elég újdonság, arról nem is beszélve, hogy ismét lesz külön lapja a rendezvénynek, amit a diáklapok szerkesztõi közösen szerkesztenek.


Nagy PálNagy Pál
Mennyire vontátok be az iskolákat?

Teljes mértékben. Jóérzés látni, hogy az utóbbi évekkel ellentétben megint vannak aktívabb diákok, akik a társaik és a maguk szórakoztatásáért feladják
szabadidejüket, és felmerik vállalni a rendezés terhét.


Mekkora az érdeklõdés?

Ezt nem tudjuk felmérni még, sokszor az is rossz, mikor már megszoknak egy rendezvényt, mert szinte természetes, hogy van és kész. Azért remélem, a Zanzibár népszerûsége megteszi a magáét!


Nem gondoljátok-e, hogy esetleg többet kéne újítani? Az utóbbi években mintha megcsappant volna a diáknapok utáni érdeklõdés, pl. a tavalyi Roy és Ádám koncert után.

Igen, ezt mi is láttuk és valóban szükséges is újítani, mert az elmúlt 10 évben nagyon megváltozott a fiatalok igényszintje. Mondhatnám, hogy sajnos rossz irányba. De mivel friss és fiatal a szervezõ csapat, nem akartuk a mélyvízbe dobni õket. De bizakodásra ad okot, hogy úgy tûnik, idén mindegyik iskolának lesz saját diákpolgármester jelöltje, ami az elmúlt 10 évben még nem fordult elõ!


Mennyi pénzbõl gazdálkodtok? Van elég támogató?

Õszintén? Még idõnk sem volt konkrét költségvetést készíteni. Támogatás egyelõre nulla. Pedig a városnak is érdeke lenne, hogy jól sikerüljön. Egy normális ország normális városában a teljes költségvetést az Önkormányzat állja. Itt évek óta csak a harc folyik és a nagy következtetések, hogy a fiataloké a jövõ. De igazából õk senkit nem érdekelnek. Arról is lehetne beszélni, hogy miért vagyunk abban a helyzetben, hogy kaptunk ugyan egy pályázatra 30 milliót, csak épp a meghirdetett pénz állítólag nem létezik! De hogy ezért miért a diákok (és még sokan mások) kell szívjanak?!

Visszatérve: lehet, hogy veszteséges lesz, lehet hogy nem, de most nem állhattunk le! Pont most nem, ezzel a generációval szemben nem csinálhatjuk meg, akikben mintha meglenne a szükséges plusz.

Az biztos, hogy arra vigyázunk, hogy se anyagilag, se erkölcsileg ne legyen csõd. És azért a tapasztalat azt mondja, nem lesz az. Én megbízok ezekben a fiatalokban. Most hétvégén pl. majdnem az egész szervezõcsapat a zetelaki gátnál lesz takarítani, szemetet szedni, tehát még erre is van energiájuk!

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS