2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lovaglás, zenehallgatás, fotózás: terápiás programokra lehet pályázni

S.Z. 2011. szeptember 21. 10:25, utolsó frissítés: 10:25

Élményterápiás vagy művészeti terápiás programokat szervező civil szervezeteket támogat a MOL Gyermekgyógyító Program. Pályázati határidő: október 21.


Egy lovasterápiás bemutató keretében hirdette meg a MOL Gyermekgyógyító Program harmadik, 2011-es kiírását a Közösségért Alapítvány és a MOL Románia. A lovas gyakorlatokat a pályázat egyik tavalyi nyertese, a nagyenyedi Hip-Tep Egyesület mutatta be a sajtótájékoztató résztvevőinek.


Lovon mindenki egyenlő

A lovaglás kiváló terápiás módszer a fogyatékkal élő gyermekek készségeinek fejlesztésére. A gyakorlatoknak számos pozitív hatása van, javítják az erőnlétet, az egyensúlyt és mozgáskoordinációt, növelik az önbizalmat és a türelmet, ezen kívül jótékony hatással vannak a koncentrációs készségre valamint az önfegyelemre is.

Nem utolsó sorban a gyermekek megtanulják szeretni és tisztelni az állatokat, és lóháton ülve bár egy ideig úgy érezhetik: semmiben nem különböznek más gyermekektől – sorolta a lovaglás előnyeit Balogh Csilla, a Hip-Tep Egyesület egyik alapítója. A MOL Gyermekgyógyító Program révén nyert támogatásból a Hip-Tep Egyesület megfelelően felszerelte a Nagyenyed melletti Lőrincrévén (Leorinţ) található lovardáját.

Egyre több pályázat

Három évvel ezelőtt, amikor először meghirdettük a MOL Gyermekgyógyító Programot, nem voltunk biztosak benne, hogy létezik annyi, fogyatékos gyermekekkel foglalkozó civil szervezet, hogy a program teljes, 300 ezer lejes keretét szét lehessen osztani – mondta a pályázatot lebonyolító Közösségért Alapítvány elnöke, Gazda Árpád.

Az első évben valóban nem érkezett annyi értékelhető pályázat, hogy a teljes keretet odaítéljék, egy évvel később, 2010-ben azonban már 74 pályázat közül választhatta ki a zsűri a 20 nyerteset. A támogatott programok között volt nyári tábor cukorbeteg gyermekeknek, játszóház onkológiai intézetben, zeneterápia autista gyermekeknek, vagy fototerápiás program asztmával küzdő gyermekek számára.


Visszahozni a mosolyt

„Olyan gyermekek arcára szeretnénk visszahozni a mosolyt, akiknek sajátos szükségleteik vannak. Az ő mosolyuk meggyőz bennünket arról, hogy mennyire fontos évről-évre biztosítani a gyermekgyógyító program anyagi hátterét” – mondta Daradics Kinga Ágnes, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.Október 21-ig lehet pályázni

A MOL Gyermekgyógyító Program útján olyan civil szervezetek juthatnak támogatáshoz, amelyek krónikus betegségekben szenvedő, fogyatékkal élő, vagy hosszas kórházi kezelés után lábadozó gyermekek számára szerveznek élményterápiás vagy művészeti terápiás programokat.

Egy pályázó legtöbb 20 ezer lej értékben kaphat előfinanszírozást egy olyan programra, amelyet az 2011. november 30. és 2012. október 21. között kíván megszervezni. A pályázatokat 2011. október 21-ig lehet benyújtani. A támogatások összértéke 300 ezer lej.

A pályázatokat szakértői zsűri bírálja el. A Violeta Stan temesvári gyermek-neuropszichiáter vezette testület további tagjai: Mugur Ciumăgeanu, a Román Közösségi Pszichiátriai Egyesület alelnöke, Roxana Morun médiaszakember, az RTV szerkesztője, Katie Rizvi, a Little People egyesület és a rákot legyőző tinédzserek „Temerarii” közösségének alapítója, valamint Tar Gyöngyi, a Hargita megyei Közegészségügyi Igazgatóság ügyvezető igazgatója.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS