2018. december 16. vasárnapEtelka, Aletta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A székelyek ismét a magasba indultak

Erdély FM 2011. augusztus 15. 18:17, utolsó frissítés: 2011. augusztus 16. 10:02

Tulit Zsombor és csapata ezúttal a Mont Blanc-ot célozza meg kilenc amatőr hegymászóval. Indulás előtt beszélgettünk vele.


Péntek este elkezdődőtt a Székelyek a magasban expedíciósorozat újabb szakasza. Tulit Zsombor és csapata ezúttal a Mont Blanc-ra indult egy kezdőknek szóló expedícióval. A szerencsés 9 amatőr hegymászót 59 jelentkező körül választották ki, akik különböző felmérő próbákon vettek részt.

A program irányítójával, Tulit Zsomborral az Erdély FM indulás előtt beszélgetett.

Hogy vagy?

Kitűnően, alig várom már, hogy elinduljunk a Mont Blanc-ra. A Himalája után sikerült jó sok időt tölteni a városban, a hétköznapokban, hétvégén meg a hegyekben. Mindig nagyon várom az ilyen kiruccanásokat, még akkor is, ha „csak” a Mont Blanc-ra. Nekünk ez egy kihívás, 9 kezdőt próbálunk egy hegyivezető és egy hegyimentő segítségével feljuttatni a csúcsra, és ez mindig érdekes.Milyennek bizonyul az amatőr hegymászós csapatod?

Azt kell mondanom, hogy kitűnőnek: ha nem lennének azok, akkor nem vinnénk magunkkal őket. Szerencsére sikerült bővíteni a keretet, így két autóval indulunk el.


Milyen szintű felkészülést igényel ez az expedíció?


Amikor toboroztunk, azt mondtuk, hogy a legfőbb feltétel, hogy nagyon-nagyon akarjon feljutni a Mont Blanc-ra, az itthoni hegyeinkben, a Kárpátokban legyen 2-3 napos sátras tapasztalata, kellett járjon 2000 m fölött, és legyen ép egészséges lélekben és fizikálisan. Ez elégséges volt ahhoz, hogy 2 hónap felkészülés után készek legyenek a Mont Blanc-ra. Kihangsúlyoznám, hogy nem akarjuk mi meghódítani a Mont Blanc-ot, szerényen megelégednénk azzal, ha pár percet a tetején eltölthetnénk.


Hogy kell elképzelni a felmérő próbákat, ami alapján kiválasztottátok azt a 9 jelentkezőt, akivel végül elindultok?

Van egy írásbeli része, ki kellett tölteni egy jelentkezési ívet, aminek a címe Rám vár a Mont Blanc. Nagyon rövid idő állt a rendelkezésünkre, hiszen későn jöttünk haza a Himalájából, emiatt lerövidült a felkészülésre szánt idő. Leírták, hogy milyen tapasztalataik vannak, milyen a felkészültségük, volt például egy olyan kérdés, hogy milyen sérülést lennél hajlandó bevállalni azért hogy megmászd a Mont Blancot, na, ha valaki ott szeretné hagyni a fél kezét, a fél lábát, vagy bevállal egy felületi fagyást, az már eleve nem tagja a csapatnak, mert mi nem öngyilkosjelölteket akarunk vinni, hanem olyanokat, akik felmérik a rájuk leselkedő veszélyeket, és ki is tudják védeni azokat. Mi csak azt a pluszt adjuk nekik, ami ehhez hiányzik.

Az írásbeli után jött a sziklamászás, kötélmanőverek, kötélen való rappelezés, több egynapos túra a Bucegiben, Királykő, Nagykőhavas, Ciucas, utána voltak kétnapos sátras kirándulások a Fogarasi havasokban, másodjára sikerült hóban felkészülni, elsajátítani a jégcsákány használatát, jéghasadékból való mentést tudtak gyakorolni, tehát ezeket mind sikerült kipróbálni, elsajátítani. A mentésen kívül reméljük a többit fogják használni a Mont Blanc-on.

Föl kell mérjük, hogy ki milyen csapatember, mennyire a saját érdekeit helyezi az előtérbe, vagy ki az, aki vezetni tud egy kötélpárost, vagy ki az, aki nem hallgat egy parancsszóra, vagy annyira önfejű, hogy kezelhetetlen, ezeket próbáljuk kiszűrni. El kell fogadják, hogy számunkra is veszélyes és számukra is, hogy egy hozzánemértővel kell összekösse magát, mert itt azért ha valamelyik vezető esik el, akkor a kezdők is meg kell tudják előzni az esést. Próbáljuk a legbiztonságosabban megszervezni, de mindenképpen kockázattal jár.


Hogy néz ki az útvonalatok, mire számítotok?


Szentgyörgy, Vásárhely, Csíkszereda párhuzamos indulással kezdünk, Budapesten beszerezzük a hiányzó felszerelést, Szlovéniában alszunk szombat este, utána már másnap St.Gervais -ben, Chamonix mellett verünk tábort, hétfőn reggel szeretnénk felmenni a 3200 m-en lévő Les Houches menedékházhoz, itt eltöltünk két napot rövid akklimatizációs kirándulásokkal, innen szerdán a Aiguille du Gouter menedékházhoz megyünk, ez már 3800 m-en van, és csütörtökön hajnalban próbáljuk támadni a csúcsot, már most tudjuk, hogy lehet, hogy egy napot csúszúnk az időjárás miatt. Utána aztán jövünk le, és az idő függvényében meglátjuk, mi fér még bele.


Milyen célokat tűztetek ki magatoknak?


Legfőbb az, hogy mind a 11-en épségben hazajöjjünk, ez a szokásos Székelyek a magasban cél. Utána már az a fontos, hogy a kezdők egy része elérje a csúcsot, azért megyünk ketten, hogy azok, akik vissza akarnak fordulni, ne maradjanak egyedül. A cél az is, hogy jól érezzük magunkat, és minél közelebb kerüljünk a Mont Blanc-hoz.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS