2019. február 21. csütörtökEleonóra
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Befejeződött az Élő Erdély szilágysági honismereti biciklitúrája

kérdezett: Gál László 2011. augusztus 15. 12:39, utolsó frissítés: 12:42

Negyvenöt kerekes, hét csapat, hét tematika, egy cél: megismerni és népszerűsíteni Szilágyságot. Interjú #b#Boda Szabolcs#/b# szervezővel.


Évente megszervezi az Élő Erdély Egyesület az Erdély néprajzi tájegységeit feltérképező, megörökítő és népszerűsítő honismereti biciklitúrát. Az idén augusztus 5-14. között lezajlott VII. Erdélytúra résztvevői a Szilágyságot ismerhették meg részletesen. A korábbi években már szerveztek biciklitúrát Mezőségen, Kalotaszegen, Nyárádmentén, Csík és Gyergyó vidékén, Háromszéken, illetve a Szász vidéken.

Az idei túráról az Elő Erdély Egyesület elnöke, Boda Szabolcs beszélt a Transindexnek.

fotók: szilagysag.erdelytura.com/blogfotók: szilagysag.erdelytura.com/blog


- A saját vidékünkről kiindulva – az egyesület Csíkszeredában van bejegyeztetve – fedeztük fel Erdélyt évről évre ezzel a túrával. Keletről haladtunk nyugat felé, és így jutottunk idén a Szilágyságba. A résztvevők, az egyesületünk tagságának megfelelően, egész Erdélyből jöttek, tehát vannak Csíkból, Székelyudvarhelyről, Brassóból, Kolozsvárról és a határ mentéről is. Az egyesületi tagokon és szimpatizánsokon kívül csak néhány ember vesz rész az eseményen, aki már hallott róla.

Hogyan oszlanak meg a résztvevők?

- Idén 45 állandó kerekes vesz részt a túrán. A legtöbben a Székelyföldről, azon belül is Csíkszeredából jöttek. De elsősorban nem települések szerint vannak kiválogatva résztvevők, hanem érdeklődési kör szerint. A honismeret iránti igény, Erdély megismerésének a lehetősége hozza össze a társaságot.Bárki jelentkezhetett?

- Igen, bárkinek elfogadtuk a jelentkezését, de nem reklámoztuk túlzottan, mert a tagság és akik már hallottak erről a túráról, nagyjából feltölti az 50 személyes létszámhatárt. Ha többen vagyunk, az már nehezen kezelhető. Az eddigi tapasztalatok szerint ez a kritikus tömeg, amit még lehet irányítani egy ilyen túrán.

A későbbiekben elképzelhető, hogy több túra lesz, egymás után vagy párhuzamosa, és akkor szélesebb körben is tudjuk népszerűsíteni, de egyelőre az a célunk, hogy ezeket a régiókat, amelyeket bejárunk, dokumentáljuk.

Részletesebben a célokról?

- A túrának a néprajzi tájegységek feltérképezése és népszerűsítése a lényege. Mindenkinek van valami dolga a túrán, aki eljön. Hét csapatra van osztva a társaság, és mindegyik egy témát dokumentál. A hét téma a következő: kastélyok, várak, kúriák; templomok és egyházi örökség; természeti értékek; mesterségek; neves személyiségek; helyi termékek, illetve népi kultúra. Ezért is nem népszerűsítjük egyelőre a túrát, mert nem az a lényeg most, hogy turistákat utaztassunk, vagy kirándulást szervezzünk. Ez a túra igazából egy eszköz, amely az évek során alakult ki. Az első túrákat még csak a magunk szórakoztatására szerveztük.

Domokos Ferenc tart előadást a Bornemissza-udvarház és a várkút történelméről.Domokos Ferenc tart előadást a Bornemissza-udvarház és a várkút történelméről.


Most az elsődleges célunk, hogy Szilágyságnak elkészítsünk egy honlapot. Ezt a túra előtt már a neten és könyvekben található információkkal feltöltöttük, s ezt a túra után fogjuk véglegesíteni, a gyűjtött információkkal. Szeretnénk a honlapon kívül egy kiadványt is szerkeszteni Szilágysági tematikus útvonalakról, amivel a kulturális turizmust szeretnénk serkenteni. Egy népdalos CD-t is ki akarunk adni, valamint szilágysági fotókból szeretnénk összeállítani egy éves naptárat, így is népszerűsítve a régiót.

Emellett folyamatosan filmezünk is a túra alatt. Az így létrejövő anyagból három filmet szeretnénk készíteni. Az elsőt a tematikus útvonalakról, a másodikat a honismereti túrázásról, ezzel is népszerűsítve azt, a harmadikat pedig Szilágyságról.

Mennyire részletesen járjátok be a Szilágyságot? Törekedtek a teljességre?

- Törekszünk, viszont az időkorlátok és a társaság mérete miatt ez majdnem lehetetlen. Ellenben minden olyan településen, ahol kulturális vagy turisztikai érték van, megállunk dokumentálódni. Az útvonal összeállítása miatt is kimarad egy-két település. Idén a Szilágyság magyar kulturális vonatkozású településeinek 80-85 százalékát érintjük. Nem kiemelten magyar a megközelítésünk, érdekelnek a román értékek is, viszont egyszerre sok lenne mindet felkeresni, és ezért idén inkább a magyar érdekeltségű falvakat járjuk végig.Ti készültök fel egy adott településből, hogy mit kell tudni róla, vagy van egy megbízott helyi személy, aki bemutatja?

- Mindenhol próbálunk helyi szakemberekkel kapcsolatba lépni, aki beszélhet az adott településről és a látnivalókról. Az idén negyven ilyen felkért előadónk van. Ezeket végighallgatja a társaság, és dokumentálja, amit mondanak. A túra végén pedig minden csapat összeállít a saját témájának megfelelően egy tematikus útvonalat, amely segít eligazodni a látnivalók között, ha a Szilágyságban jársz és érdekel a népi kultúra.

Hogy néz ki egy napotok?

- A csapatok egy-egy napért is felelősek. Egy csapat amellett, hogy a saját témájának megfelelően folyamatosan informálódik, ő bonyolít le egy napot is. Este tudják meg a csapat tagjai, hogy ők a másnapi felelősök. Reggel ők ébresztenek, amilyen korán csak tudnak. Üde színfoltjai ezek az ébresztések túrának, mert minden csapat valami sajátos módszert talál ki. Utána következik a reggeli, a napi eligazítás, a reggeli torna. Ezek után indulunk.

Az útvonalat a szervezők állították össze előzőleg, végigjárták, és az előadókkal is megbeszélték a feladatokat. Este, amikor megérkezünk a szálláshelyre, ismét program van. Általában táncház vagy népdaltanulás, most a Szilágyságban borkóstolás is. Ezek után a felelős csapatnak el kell készítenie nap összefoglalóját, amit blogunkon elérhetővé is teszünk.

A résztvevők a túra elején egy munkafüzetet is kaptak, ahol az útvonalat érintő minden látványosságról van egy leírás. Ezt tudják kiegészíteni azzal az információval, amit a különböző helyszíneken jegyzetelnek.

Reggeli tornaReggeli torna


Ki nem mondott célja a túráknak mindenkit arra buzdítani, hogy hasonló módon induljanak el felfedezni Erdélyt. Ezért tesszük elérhetővé a feldolgozott útvonalat is, hogy bárki elindulhasson. Sok érdekesség van itt Erdélyben, nem kell azért külföldre utazni, hogy szép dolgokat lássunk, és kellemesen töltsük el az időnket.

A Szilágyságot nagyon életképes régiónak látjuk, erősek és vendégszeretőek a közösségek. Nagyon elkerülte őket a turizmus, mivel általában a Székelyföldre mennek a turisták.

Bővebb információk a túráról és az olvasói versenyekről a blogon és a honlapon.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS