2020. január 19. vasárnapSára, Márió
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A szatmári termelõk összemérték boraikat

Czinzel László 2003. április 16. 13:24, utolsó frissítés: 13:18

#b#[fotóriport]#/b# Bár már csütörtökön megkezdõdött, az igazi megmérettetésre csak szombaton került sor az elsõ Szatmár Megyei #b#borversenyen#/b#. A bódító nedûkre a helyi elöljárók is szép számban kíváncsiak voltak.

Az idén megrendezett helyi versenyeken közel 400 termelõ vett részt minõségi borral, ám a megyei szintû versenyre, Szatmárnémetiben -- talán a 75 ezer lejes nevezési díj riasztotta el õket -- csupán 72 termelõ jelentkezett a megye 15 településérõl.


A borversenyen azonban nem csak termelõk voltak jelen, hiszen a város elöljárói sem hagyhatták ki -- ha csak nézõként is -- a részvételt. A megye prefektusa, Gheorghe Ciocan kihasználva azt, hogy a bortermelõk áruba is bocsátották jó minõségû itókáikat, rögtön meg is vett egy 100 literes hordónyi bort. A hat borárusító asztal mellett a közeli ünnepre való tekintettel két pálinkatermelõ jófajta házipálinkát is kihozott a versenyre, bár ebbõl a prefektus nem vett, hiszen õ megyeszerte híres avasi pálinkájáról.A sörbarátok sem maradtak ki a mókából, a verseny helyszínéül szolgáló Szakszervezetek Mûvelõdési Házával szembeni téren egy-két sörsátrat is felállítottak a szemfüles kereskedõk, ahol a korgó gyomrúak miccsel és gyorsételekkel csillapíthatták éhségüket.


Az ország legelismertebb borszakembereibõl összeválogatott zsûri döntése alapján végül két szõlõtermesztõ kapott aranyérmet, és a megtisztelõ díjjal együtt 3–3 millió lejt. Ezüstérmet és 2 millió lejes pénzjutalmat három termelõ érdemelt ki, a bronzérem pedig nem kevesebb mint 21 termelõnek járt.


A versenyen persze a részvétel volt az igazán fontos, hiszen akik nem értek el kiemelkedõ eredményt azok is tanulhattak a bortermelõ-szakemberek elõadásaiból. A szervezõk eredményesnek ítélik a rendezvényt, hiszen elérték céljukat: sikerült felhívniuk a figyelmet a Szatmár megyében elõállított borok jó minõségére és Szatmárnémeti lakosai sem maradtak szomjasak - az árusoknak közel 800 liter bort sikerült eladniuk.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS