2019. június 26. szerdaJános
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Idegenlégió: ha csak a pénz és a csata érdekel, ne próbálkozz

Kérdezett: Sólyom István 2011. augusztus 09. 10:04, utolsó frissítés: 10:30

Tényleg annyira kegyetlen és szigorú a francia idegenlégió, mint ahogy sokan tudni vélik? Mítoszromboló beszélgetés a gyergyószentmiklósi Bara Istvánnal, a gyalogezred tizedesével.


Tényleg annyira kegyetlen és szigorú a francia idegenlégió, mint ahogy sokan tudni vélik? Valóban hétpróbás gazemberek gyülekezete a francia zsoldoshadsereg?

Bara István, a francia idegenlégió gyalogezredének tizedese minden légióba önként jelentkezni vágyót önként óva int a könnyelműségtől. „Marche ou crève!”

Mi visz arra egy székely fiatalembert, hogy csapot-papot hátrahagyva önként csatlakozzon a francia hadsereg elit katonai alakulatához? Mikor jelentkeztél, és hány éve szolgálsz?

– A romániai katonai szolgálatom alatt rájöttem, hogy nagyon tetszik a katonás élet. Amit láttam benne:


- intenzív edzések - mindig szerettem lefárasztani magam, utána jó az étvágy meg az alvás

- a fegyverek közelsége – férfidolog

- az egyenruha vonzása

- valahogy az ember többnek érzi magát, amikor katona – büszkeség a szó jó értelmében

- csapatszellem.

Második okom az anyagi, a jövedelem.

Harmadik, a világjárás lehetősége.Nagyon sokan hajlamosak elitnek, vagyis különleges alakulatnak nevezni a légiót. Ezáltal felruházzák mindenféle nem létező legendás környezettel. Egyetlen különlegessége a légiónak, hogy minden nemzet férfi állampolgára jelentkezhet katonai szolgálatra. Ugyanaz a felszereltsége, fizetése, küldetései, mint az egész francia hadseregnek.

Először 2001-ben jelentkeztem. 5 év szolgálat után, 2006-ban leszereltem. Ezután 2011 elején újra szolgálatba léptem.


Csontbrigád, A láthatatlan légió, Az ellopott század, A három testőr Afrikában, A pokol zsoldosai és sorolhatnám. Rejtő Jenő klasszikus légiós regényei közrejátszottak abban, hogy jelentkezz a francia idegenlégióba?

– Olvastam ezeket a regényeket, de nem befolyásolták döntésemet. Tudtam, hogy a regény világa nem igazság, talán részigazság a francia gyarmatosítás körülményeiről.Hogyan zajlik a jelentkezés és a felvétel? Milyen kritériumoknak kell megfeleljen az, aki francia idegenlégiós akar lenni? Igaz, hogy évente a sok száz jelentkező közül csak töredékük jut el a kiképzési központok egyikébe?

– Jelentkezni a franciaországi sorozóközpontoknál lehet. Nem kell tudni francia nyelven beszélni. Már az is elég, ha a jelentkező csak annyit ismételget a kapunál, hogy “Volontaire pour la legion” , vagyis “Önkéntes vagyok a légióba”. Én mindezt angolul mondtam el, de értették. Ezután elvesznek mindent, zsákba zárják. A tisztálkodó felszerelést meghagyják. Következik az elszállásolás, majd irány dolgozni. Takarítás, konyhai szolgálat, kertészkedés. A munkákkal párhuzamosan folyik a felvételi. A részletes leírás a légió honlapján megtalálható. Orvosi vizsga, pszichológia- és intelligenciatesztek, fizikai állóképesség felmérése, többszöri kihallgatások a jelentkező addigi életéről.

A sorozásnál nincs egy alap “öntőforma”, aminek meg kellene felelni, egyszerűen kell a katonás kiállás. Volt olyan jelentkező, hogy a parancsok hangos kiosztása miatt hazaszaladt, mert nem bírja, ha valaki kiabál vele. Egy másik meg azért, mert kertet kellett gereblyélni. Nem adják a fizetést könnyen.Sokan a szabadságon levő légiós jó autóját, házát, kirándulásait látják csak, de a befektetett munkáját nem. Ha meg a légiós szereti nagyzolva eladni magát a baráti körében, vagy különböző újságcikkekben, tévében, akkor egy nagyon hamis képpel indul jelentkezni a légióba az a fiatal, aki ilyen hírekre alapoz. Ezen jelenségek miatt nagyon nagy a felvételin való kiesők száma.

Sokan hamis képpel indulnak. Másokban nem tudatosul, hogy mit is jelent a katonás élet. Sőt, vannak fiatalok, akik azt kérik tőlünk, hogy "szereljük be" őt a légióba! Én 2001-ben tízes rostán mentem át, vagyis a sorakozó téren álló 200 jelentkezőből 21 önkéntest vettek fel velem együtt. Akik bejutottunk, egy terembe tereltek, itt ordítva parancsoltak ránk, hogy nyomjuk a fekvőtámaszt, de szaporán! Ezalatt egy sorozótiszt ráérősen mindenki orra alá nyomta egy papírra írva mindenki anyanyelvén, hogy bejutott a légióba. Ugyancsak ordítva, csapkodva kérdezték: “Mama, papa, playstation?”- magyarán ki akar hazamenni. Itt is kilépett egy személy.


Számos legenda kering a fizikailag és lelkileg rendkívül megterhelő kiképzésről. Asztaltársaságban, baráti összejöveteleken, ha erről beszélnek, mindenkiben egy pillanatra megáll az ütő és csak suttogva rebegik, hányan vesztették életüket valamelyik dél-amerikai vagy afrikai dzsungel mélyén, borzasztó körülmények között. Mit kell tudni minderről?


– A négy hónapos kiképzés fel van osztva szakaszosan, vagyis egy hónap a “farmon” telik, majd három a kiképző ezredben.A “farm” egy régi, mediterrán jellegű, kőből épült ház, ez van átalakítva szálláshelynek, konyhával, melegvizes tusolóval ellátva. Körülötte dombok, erdők, patakok. Négy ilyen farmja van a kiképző ezrednek. A katonás edzések 24 órán át tartanak, de nem megállás nélkül! Például, ha éjjel meneteltünk hajnalig, akkor az ébresztő délelőtt tíz órakor van. Ha akadálypályán gyakorlunk, akkor nem akkor állunk meg pihenni, amikor mi akarunk. E dolgokra rájátszik a nyelvtudás hiánya. Tanítanak, de a ritmus gyorsabb, mint ahogy felfogná az ember. Ha valamit nem értesz, rögtön jön a büntetés: dombra futás, fekvőtámasz, mocsárjárás, állva éneklés órákon át gyakorlása formájában.

Egy hónap alatt összekovácsolódik a sok különféle újonc. Folytatódik a képzés a kiképző ezredben. Katonai gyakorlatok, nyelvismeret, történelemből szeletek, énekek, felvonulások ünnepekkor. Pihenésre szabad hétvégék, uszoda, bár, internet, telefon áll rendelkezésre. De ezek ellenére van, aki nem bírja.

Az asztaltársaságok meséi többnyire átfogják 20-30 év tragikus eseményeit. Valaki hőgutát kapott, és leállt a szíve a sivatagban két éve. Egy másik katona valóban megsérült egy afrikai lázadócsapattal való összecsapásban ezelőtt 15 évvel. Ezen eseményeket nagyon sokan úgy mondják el, mintha az ő környezetükben történt volna. Balesetek vannak, fertőzések történnek Dél-Amerikában, sérülnek meg katonák afganisztáni hadszíntereken, de akikkel megtörtént a baj, nem nagyzolnak, tiszteletben kellene tartani őket, helytállni mellettük, s nem kibeszélni közösségi oldalakon. Nincs “rambósdi “sehol.


Székelyföldön egy másik anekdota is makacsul tartja magát, mely szerint az idegenlégióban már annyi székely van, hogy kis túlzással egy székely ezredet is felállíthatna Alain Bouquin dandártábornok. Tényleg ennyire népszerű a katonaélet a székelység körében?

Ezredet éppen nem, de egy századot biztosan. Valóban sokan jelentkeznek s jutnak be szolgálatra a légióba közülünk. A hat évvel ezelőtt készült felmérés eredményét most is tartjuk, miszerint lakosságsűrűség szempontjából Gyergyószentmiklós és környéke adja a legtöbb légióst. Vannak már nyugdíjasok, leszereltek, jelenleg is újak és újak jelentkeznek kisebb-nagyobb sikerrel.Melyik szolgálati helyre kerültél a kiképzés után, és a kilenc ezred melyikében szolgálsz? Milyen rendfokozattal rendelkezel?


– Kiképzés alatt a gyalogos ezredet kértem. Mivel erdészeti végzettségem van, gyakorlott voltam a természetben mozogni, meg így is nőttem fel. Meg is adták, így a gyalogosoknál töltöttem le az első öt évemet. Jelenleg ugyancsak a gyalogos ezredben teljesítem szerződésemet tizedesként.


Hogyan telik a légiós egy napja? Mennyi szabadidővel rendelkeztek, mennyi szabadságotok van?

– Évi 45 munkanap szabadságot kapunk. Hétvégéink többnyire szabadok, hacsak nincs benti szolgálat vagy terepgyakorlat.

Napi programunk általánosan: hajnalban ébresztő, jelenlét ellenőrzés, reggeli, takarítás, sorakozó. Mindez reggel nyolc óráig lejár. Ezután munka, képzések délig. Délben ebéd. Délutáni takarítás. Délután újabb munka, képzések este hat óráig. Vacsora, majd hajnal hat óráig szabad foglalkozás. Ez idő alatt ki lehet menni a városba, az ezredben sporttevékenységgel lehet foglalkozni. Általánosan péntek este hat órától, hétfő hajnalig szabad hétvége.


Hol került sor az első éles bevetésedre? Milyen érzésekkel ébredtél azon a reggel?

– Első küldetésemet Koszovóban teljesítettem, hét hónapos szolgálattal indultam. Tudtam, hogy Balkánra érkezünk, orosz, magyar, lengyel, bulgár társakkal tudtuk, hogy lehet a szerbekkel beszélni a “has” nyelvén. Két hét után egy szerb többségű városban már töltelékes káposzta és jó házipálinkás lakoma mellett adták meg a szükséges válaszokat a kérdéseinkre, hogy segítsük a rend helyreállítását a tartományban. Szentmisén vettünk részt gyönyörű kolostorokban. Négy hónapot teljesítettem itt. Attól, hogy háború szagatta vidék volt, az emberek igyekeztek élni, törekedtek, hogy a béke tartóssá váljon.


Halálfélelmed volt? Hozzá lehet szokni az állandó életveszélyhez?

– Egy küldetés nem állandó csatákból áll. Nincsen állandó életveszély. Kockázat van, ha áthajtasz egy aknamező mellett, ami még nincs felszedve. Ilyen helyen nem szállsz le az úttestről. Mindenre vannak szabályok. Hónapok, évek során újra és újra tanulja a katona ezeket. Ha mindenki betartja, minden küldetésből hazatér a csapat.Feleséged és gyereked van. Mennyire nehéz összeegyeztetni a légiós életet a családdal?

– Kezdetben nem volt család. Mondhatom, együtt teljesitjük a szolgálatot. Áldozatokkal jár. Én kint, ők itthon. Telefonon, interneten tarjuk a kapcsolatot. Szabadságokon meg hazajárok. Öt év szolgálat után lehetőség van kivinni hivatalosan a családot is. Ezen munkálkodunk. De a végén mindannyian hazatérünk!


Mi vár a légiósokra a leszerelés után? Mennyire nehéz visszailleszkedni a civil életbe? Hol tudnak elhelyezkedni?


– Ez személyenként nagyon változó. Ha valaki célokkal kezdte szerződését, megalapozta jövőjét nagy eséllyel. De sokan csak a mának élnek. Kikerültek már magánvállalkozók, tüzoltók, van, aki sikeresen mezőgazdálkodik.


A légiósok fizetése hallatán elismerően szoktak bólogatni az emberek. Hány havi fizetésből jön ki egy Dacia Logan?

– Mivel nem ismerem az autópiac árait, hogy viszonyítsak, csak leírom, hogy mennyit kapok: egy kiképzést elvégzett légiós fizetése 1200 euró. Küldetéseken ezen összeg két és félszeresét adják. Én 1400-at kapok, mivel 5 éves szolgálatot elmúltam, megnősülhetek. Tehát családfő vagyok.


Mit javasolsz azoknak, akik az idegenlégióba való jelentkezésen törik a fejüket?


– A legfontosabb, hogy ne vegyék könnyelműen a lehetőséget. Készüljenek legalább egy évet állóképességi edzésekkel. Bejutni hamar be lehet, ha jó a kiállása, de bennmaradni nehéz. Ha nem eléggé teherbíró a szervezet, hamar térdkalács, gerinc, sípcsont, boka rendellenességek jelentkezhetnek, és mindez huszonévesen túl nagy ár lenne.

Ha csak a pénz s a csata érdekli, ne is próbálja meg.

Mi, akik szolgálunk jelenleg, nagyon sokat adunk a nemzeti önérzetre. Aki “tápos” magyar vagy székely, az rendre van tanítva. Ha bent vagy, álld meg a helyed, légy becsületes, megbízható, tanulj és fejlődj, hogy mások példaképévé válj.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS