2020. január 27. hétfőAngelika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Krúdy álmoskönyve a Transindexen

Soós Róbert 2003. április 10. 17:57, utolsó frissítés: 17:57

Az éjszakáikra is gondolunk: aki nem tud aludni, s már unja táncpartnerét, az cseveghet. Ki remekül alszik, ám bizonyos álmai nem hagyják nyugodni, és szeretné megfejteni jelentésüket, az a mi Krúdynkban támaszra találhat.

Elõször is jó tudni: "nincsen rossz álom" -- mondja Krúdy Gyula. "Mert, amikor álmodunk: azt jelenti, hogy még élünk. A halottak nem álmodnak, mert hiszen õk már mindent tudnak. Tehát a legrosszabb álom sem jelent egyebet, mint azt, hogy még nem léptük át a halál néma kapuját; tennivalónk, elfoglaltságunk van a földön."

Az Álmoskönyv Krúdy legkedvesebb mûvei közé tartozott. Bár csak egy részét írta -- az anyag jó részét gyûjtötte -- mégis jellegzetes Krúdy-mû jött létre ezáltal. Úgy érdemes olvasni ezeket az álomleírásokat, mint egy-egy szürrealista verset: gyönyörködni az ötletekben, megmosolyogni szellemi bukfenceit, de nem szabad túlságosan komolyan venni.

A rosszul alvóknak, az álomfejtõknek és az irodalom böngészõkedvû barátainak 3539 álom különbözõ magyarázataival próbálunk segíteni. Az egyes álomleírások a kötet ábécérendbe szedett sorrendjében is olvashatók, de a netes felület elõnye, hogy a Krúdy-szöveg bármely szavára könnyedén rákereshetünk, így mindenki találhat magának kedvére való magyarázatot. Aki internettel, J. Lopezzel, Shrekkel és egyéb hasoló, ezredeleji, kispárnára nem illõ dolgokkal álmodik, csak magára vessen.
Kattintson ide, szép álmokat!Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS