2020. január 27. hétfőAngelika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

EU-infóközpont nyílt Kolozsváron

szerk. 2003. március 31. 17:53, utolsó frissítés: 17:45

Mi vár ránk, ha 2007-ben belépünk az Európai Unióba? Az #b#átlagpolgár bevonását#/b# a csatlakozási folyamatokba: ezt szeretné elérni az Európa Információs Központ.

Kolozsvár Európa Információs Központja hétfõn 11-kor tartotta bemutatkozó sajtókonferenciáját. A központ fõcélja az Európai Unió romániai népszerûsítése, valamint a lakosság felvilágosítása a csatlakozási folyamat részleteirõl. A kolozsvári információs központot az Etnokulturális Kisebbségek Forrásközpontja (EDRC) hozta létre, az Európai Unió Phare programjának pénzügyi támogatásával. A 32 ezer euróval gazdálkodó program bemutatásán részt vett Rarita Szakáts, a projekt vezetõje, Roxana Morea az Európai Bizottság romániai küldöttségének sajtóosztályának munkatársa, valamint Salat Levente, az Etnokulturális Kisebbségek Forrásközpont vezetõje.

Roxana Morea elmondta, hogy tavaly 19 projektjük zajlott le e témában, amelyek az információs központok kialakítására vonatkoztak, és ebben együttmûködtek a helyi közigazgatási szervekkel és a civil szervezetekkel. Ebbõl 12 program konkrétan az információs hálózat kiépítésérõl szólt, amit hat megyében – Arad, Arges, Mehedinti, Vrancea, Iasi és Buzau – sikerült is megvalósítani. Morea hozzátette, hogy a központnak azért az kisebbségi forrásközpont ad otthont, mert az etnikai változatosság fontos szerepet játszik az ország EU-csatlakozási folyamatában.Rarita Szakáts hozzátette, hogy az Etnokulturális Kisebbségek Forrásközpontjában már megtalálható a megfelelõ infrastruktúra a központ mûködtetéséhez. Ugyanebben az épületben mûködik a roma közösséget vizsgáló központ, a társadalomtudományi könyvtár és az angol nyelvtanítási központ, és ezeknek a programoknak már mind megvan a maga közönsége. Céljuk különbözõ események, szemináriumok, fórumok szervezése a témában, valamint ingyenes kiadványok, szórólapok megjelentetése. Szeretnének ott lenni a különbözõ összejöveteleken, akár vásárokban is, május 9-én pedig megtartanák az Európa Nap ot.

Salat Levente kifejtette, hogy a központ célja, hogy az Európai Uniós csatlakozással kapcsolatban egyértelmû, pontos üzeneteket jutasson el a lakossághoz, és ezzel legyõzze a polgárok EU-bõvítéssel kapcsolatos félelmeit. Ugyanakkor szoros kapcsolatot kell kialakítani különbözõ szervekkel és intézményekkel, hogy ez a kezdeményezés minél nagyobb visszhangra találjon. -- Az új Európa Központ képes lesz felhasználni a roma és az etnokultúrális központokban végzett kutatások eredményeit. Különösen nagy hangsúlyt fektetnek az iskolák bevonására, és az olyan – nagy tömegeket felvonultató – helyekre, mint például az állomások – tette hozzá Salat.A központ munkatársai

minél szélesebb körû tömeget szeretnének érzékennyé tenni erre problémára, hogy merjenek kérdezni és kezdeményezni, ahogy a választott jelszavuk is azt hirdeti, hogy Az európai csatlakozás veled kezdõdik! A központ legfõbb célcsoportja a vidéki lakosság, akiknek kevesebb a lehetõségük, hogy a EU-csatlakozást érintõ információhoz jussanak. A központ már együttmûködik a prefektusi hivatalokban megalakított integrációs irodákkal, és ezek léte jelentõsen megkönnyíti a dolgukat.

A központ folyosóján egy érintõképernyõs számítógépet is mûködésbe helyeztek, ahol bárki letesztelheti általános tudását az EU-ról, valamint választ is kaphat a leggyakrabban feltett kérdésekre.
A ma megnyílt központ elsõ vitájára délután került sor, amelynek címe Románia Európa határán – 2007. jelentõsége az EU-csatlakozásban.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS