2020. június 5. péntekFatime
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Pillanatkép az irodisták ételkedvenceirõl

Sipos Zoltán 2003. március 25. 18:54, utolsó frissítés: 18:54

Mit esznek a bürokraták, amikor éppen idejük van rá? A chatszolgáltatókon végzett villámfelmérésbõl kiderül, hogy #b#kedvenc a banán meg a kefíres kifli#/b#, de a "lázadók" akár ebédet is fõznek munkahelyükön.

A "bocs, de nekem most erre igazán nincs idõm" kategóriába tartozó

irodai alkalmazottak körében úgy tûnik, egyértelmûen a a banán a sztár: olcsó, tápláló, natúr csomagolásban kapható (ennnek kapcsán valaki kifejtette, hogy ilyen szempontból a narancs már nem olyan menõ, mert megbontásához kés is kell, ehhez képest a banán oly könnyen kezelhetõ, mint egy nyitófüles konzerv).

Alapélelmiszer, és egyben az irodai alkalmazottak kedvenc extrém sportja a kávé, néha egy-két harapásnyi cigifüsttel felturbózva. Igazi proletár-, avagy "Oldies but Goldies" -kajának számít a szána meg a kifli (utóbbi hazai erjesztésû kefírt jelent), illetve ezeknek bármilyen kombinációja (mindenki tudja, ilyesféle variációból nincsen túl sok).Persze ha az irodista ember már megunta mindezt, korlátlanul variálhat a gyomorszûkítõ élelmek között: kekszen vagy nápolyin órákig el lehet rágódni, és még dolgozni is tud az ember közben (a táplálkozásmód hátránya: még a régi harcosok sem bírnak három egymás utáni napon kekszen és nápolyin élni).Az otthoni szendvics határozottan vonzó annál a tulajdonságánál fogva, hogy habár mindig ugyanaz, az íze valahogy mindig más – azonban akad egy nagy hátránya van: reggelente elõ kell készíteni. A kitartóbbak – nevezzük "hullámlovasoknak" õket -- hetekig ráállnak valamire, míg végképp meg nem unják (vagy utálják?): mert a mákosbejgli-hét után ugyebár jólesik egy kis diósbejgli… A tapasztalat azt mutatja, hogy egyvalami a vonzó az ilyesfajta táplálékokban: munkahelyen garantáltan nem szükséges egy nap két alkalommal is enni. Sõt, néha az is üdítõ lehet, ha az ember nem is eszik semmit…


Akik végképp elunták a fenti menüt

nekilátnak kotyvasztani: szerintünk elsõsorban a majonéz-alapú saláták iránt lehet vonzalmat érezni, miután az ember végigette a sarki élelmiszerbolt polcain található összes mûanyag-csomagolású finomságot. De e tekintetben is megoszlanak a vélemények: van, aki inkább a virslit részesíti elõnyben, más a tojásrántottát vagy fõtt tojást, levesporokat vagy konzerveket, illetve ezeknek bármilyen kombinációját.

Egy igazi iroda-gourmand feltalálta a krémjoghurttal kevert tonhal-konzervet, friss kenyérre kenve. Egy olyan irodáról is hallottunk, ahol amikor éjszakába nyúlik a munka, egyvalaki ebédet fõz a munkatársaknak. Egyesek szerint fizetésnapkor nagyon jólesik egy pizza- vagy kínai menü-rendelés, sõt azok, akik szeretik a hasuk, még egy futószalagszerû gyorsétkezdét is megkockáztatnak ilyenkor.Hátrányok

Minél kiadósabban étkeznek egy irodában, annál inkább kárát látja annak a munka, illetve a berendezés – kellemetlen élmény lekváros billentyûzeten gépelni, kólában úsztatni az egeret vagy összemorzsázni egy fontos dossziét, ami rövidesen valaki más elé kerül. A hagymaszagú PR-iroda sem túl bizalomgerjesztõ… Így az, aki igazán ad magára és meg is teheti, ebédszünetekben étterembe jár. Ez azonban nem általános gyakorlat, sõt…

Egy jelenkori pszichológiai elmélet szerint a táplálék nagyban befolyásolja az agresszív viselkedést – a közelmúltban olyan fiatalkori bûnözõknek kialakított klinika nyitja meg kapuit Angliában, amelyben a táplálkozástudomány és a pszichoterápia segítségével igyekeznek jó útra téríteni a bentlakókat.

"Minden további nélkül elfogadjuk, hogy a komlóból vagy a szõlõbõl nyert 'táplálék' hatással van az agymûködésre és a viselkedésre. Miért találjuk ugyanezt hihetetlennek, ha más táplálékfélékrõl van szó?" - teszi fel a kérdést Janice Hill, az egyik kutató.

Hill kísérlete azt mutatta, a friss zöldségben, gyümölcsben gazdag, változatos és jó minõségû táplálékot kapó javítóintézetes fiatalok agresszivitása határozottan csökkent az ételek hatására. A szokványos börtönkosztosak bûnelkövetõi hajlamai ugyanolyan intenzívek maradtak. Ezekszerint, ha a mindenféle rendû-rangú, hazai közhivatalnokok tudományosabban táplálkoznának, kevésbé lennének az ügyfelekkel oly undokak?

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS