• Megosztás:
    •  Életmód RSS
    •  Elküldöm e-mailben
    •  Kinyomtatom
    • Utolsó frissítés: 08:50 GMT +2, 2011. május 27.

Fülöp Noémi
LUXUS KÍSÉRTETVÁROS
Avasújfalu, ahol több a Mercedes, mint a traktor


A több emeletes villákkal teli falu lakói külföldön dolgoznak, az itthon maradt családtagoknak Mercedes S-Klasse-t küldenek haza. A Szatmári Srácokkal térképeztük fel.


HIRDETÉSAvasújfalunak magyar neve is van, de idegenvezetőm: a Szatmári Srácok című blog szerzője is csak Certezeként emlegeti az Avasújváros szomszédságában található települést (a faluban összesen három magyar lakos él). Aki a falut keresi, annak útjelző táblák helyett inkább a szembejövő autókat érdemes figyelnie: minél több francia, amerikai, esetleg ír rendszámtáblával találkozik, annál biztosabb lehet benne, hogy jó helyen jár.


A rendszámokhoz persze nem akármilyen járgányok tartoznak.

Avasújfaluban alig lehet Daciával, szekérrel vagy bármilyen mezőgazdasági géppel találkozni, a Mercedesek vagy a különböző márkájú luxusterepjárók viszont mindennaposnak számítanak. Hetvenötezer euró, százezer euró – sorolja az autók árfekvéseit blogger idegenvezetőm, aki nálam messze otthonosabban mozog a témában.galeria_1715.JPG
Avasújfalusi látkép quaddal
galeria_1716.JPG
Az utolsó előtti előtti divat: még akad néhány kicsempézett falú ház a településen
galeria_1717.JPG
Az utolsó előtti divat: a rikító színű ház ma már nem menő
galeria_1718.JPG
Aminek nincs emelete, az nem is ház. Legalábbis Avasújfaluban
galeria_1719.JPG
galeria_1720.JPG

A falu főutcáján alig látni olyan házat, amelyiknek nincs legalább egy emelete, a kovácsoltvas kapuk mögött tükörüveggel borított luxusvillák magaslanak. A látvány inkább emlékeztet valamelyik nagyváros rózsadombjára, mint egy háromezer lakosú községközpontra. És mindenféle, általam ismert falutól eltérően nem látok a házak előtti padon beszélgető néniket, sőt, egyetlen kutyát, macskát vagy tyúkot sem.

Szombat délelőtt van, holtszezon: a külföldön, főként építőiparban dolgozó falubeliek csak az ünnepekre járnak haza. Az a néhány néni viszont, aki szembejön az utcán, a vidék fekete, rakott szoknyás, fejkendős népviseletét hordja. A szotyizó srácokról pedig sokadjára sem lehetne megállapítani, hogy nem valamelyik külvárosból jöttek látogatóba, ha nem egy cabriót támasztanának éppen.


„A tulajdonosok külföldön vannak, üzleti úton” –

mondja a település leglátványosabb (a Szatmári Srácok által csak Notre Dame-ként emlegetett) háza előtt sepregető takarítónő, aztán készségesen arrébb állítja a vadiúj Volkswagent, hogy a fotókon jobban látsszon az épület. Az a néhány helybéli, akitől van alkalmunk engedélyt kérni a fotózásra, ugyanilyen készségesen, sőt, büszkén áll kötélnek.


A luxusvillák lakatlannak tűnnek, bútort egyikben sem látunk, a Szatmári Srácok szerint a családok többsége a telek végében megbúvó nyári konyhában lakik. „Van a faluban egy Ferrari, azzal csak száz méteren lehet végighajtani, annyira rossz az út” – meséli a környék egyik urban legendjét idegenvezetőm, és hozzáteszi, Szatmárnémetiben időnként látni Mercedes S-Klasse-t vezető avasújfalusi nénikéket.

Alig látszanak ki az autóból, amit persze a külföldön dolgozó családtagok küldtek haza. Avasújfalura jellemzőek a sokgyerekes családok, amelyek tagjai egymásnak szereznek munkát külföldön. A családnevek olyannyira gyakran ismétlődnek, hogy a falubéliek a csúfnevükről azonosítják egymást – tudom meg, miközben elhajtunk egy kutyakozmetika-szalon előtt. Egyébként bármit is árusítsanak Avasújfaluban, a cégtábláról nem hiányzik az import felirat. A faluban


Jehova Tanúinak több gyülekezete is működik –

ez utóbbit már a felekezet avasfelsőfalui kongresszusközpontjának gondnokától tudjuk meg. A több focipályányi telek közepén 1500-2000 személyes terem áll, mellette ötezer embert befogadó szabadtéri amfiteátrum. A legutóbbi, nemzetközi rendezvényen kilencezren fordultak meg, magyarázza a gondnok, aki látható büszkeséggel, de mindenféle térítő szándékú körítés nélkül mesél a központról.


A padok fenyőfából készültek, és mivel az nem bírta a strapát, most készülnek kicserélni őket tölgyfára – a munkálatokat, akár az építést és a karbantartást, a gyülekezet tagjai önkéntesként végzik. A központ 2004-ben épült, hasonló méretű csak két helyen (Tordán és Bukarestben) található még az országban. A patyolattiszta teremben baba-mama helyiség és elsősegély-szoba is van, a pódiumon magyar felirat: a legutóbbi kongresszus magyar nyelven zajlott.

Ugyancsak a gondnok az egyetlen, aki felhívja a figyelmünket a gyönyörű kilátásra. Az avasújfalusiakat nem érdekli a turizmus, a környékbeli egyetlen vendéglő nem eléggé bizalomgerjesztő ahhoz, hogy ott ebédeljünk. A luxus-kísértetvárosból nem utálják ki a nézelődőt, és nem firtatják azt sem, honnan, milyen célból érkezett – de az is egyértelmű: a csodavillák és csodaautók pompája nem a kívülállónak szól.


  • Megosztás:
HIRDETÉS
8. Sz.Sz.
2011 május 27 00:45 Replikázok

Ferrári...a Hummereket meg azért vették hogy fel tudjanak menni Huta Certezére meg Moisenre.

7. szatmarisracok
2011 május 26 22:01 Replikázok

Ó, nem is kevesen :)

6. Boer Ádám
2011 május 26 17:49 Replikázok

@superxaba, hópapa: örülök, hogy vanna itt a transindexen még szatmári srácok :)

5. superxaba
2011 május 26 15:37 Replikázok

jómongya hópapa, valóban jómunkásemberek. Karácsony táján a pópa, meg a harangozó járja végig a falut legyakni a disznyót, mert a férfiak utcsó pillanatig odavannak dolgozni.

ház végében mert azért a kislak az élettér, mert az öreg vasány nem költözik be a nagyhézba, mert az a gyereké, nem fogja ő lelakni! kecske, bárány, tik néhol lakik benne, de a zöregek nem!

a Notre Dame meg igazán ízléses darab, ha kicsit (nagyon), túlspilázott is!

a román pénzügyminisztérium nyilvántartásában meg külön statisztikai adat ám minden évben, a vendégmunkás vasányok által hazaküldött pénzecske!

4. hópapa
2011 május 26 14:22 Replikázok

Csak azok kedvéért, akik nem ismerik jól e környék embereit:
az avasi emberek nagyon keményen tudnak dolgozni.
Évtizedek óta foglalkoznak fakitermeléssel, állattenyésztéssel, és van egy nagyon kemény meló, amit már annak idején, az átkosban is nagyon profin csináltak, és ez a fakivágások után történő gyökértelenítés.
Ez egy piszok kemény munka, és csak hogy érzékeltessem a súlyát, álljon itt egy érdekes adat:
annak idején, amikor az átkosban 1500-1800 lej volt egy átlagos fizetés, ezek az emberek már akkor havi 20-25ezreket vittek haza, legális, becsületes munkával! Aki sajnálja tőlük a lóvét, az beállhat hozzájuk segítőnek egy kicsit. :o)

3. no para
2011 május 26 10:49 Replikázok

aztaa... mii vaaan? na ne má na...
na ettől felébredtem... már egyből gyanús volt, hogyan lehet ilyen egységes egy falu a baromságban... azt hittem valami szekta, de a végén látom hogy az. tényleg az na. hát ettől beszartam... azoknak lehet szétcsúszva az agyuk... nem is, basszus, ez a mennyország a földön, pont így van lefestve a brosúráikban is. toleráns vagyok én de ezen még a jehova is felháborodna...
lefogadom, hogy a felhőt is odarendelték :))

2. bacsa
2011 május 26 10:43 Replikázok

pff, rohej. kivancsi lennek, mifele "kulfoldi munka" meg "uzleti ut" amin annyi Certezei joember meggazdagodik. Mer becsuletes munkabol "Nyugatrol" se lehet szazezres autokat kuldozgetni haza a nenikeknek...

Amugy tipikus: "a családok többsége a telek végében megbúvó nyári konyhában lakik"

Cifra palota, zoldazablaka, gyere ki te tubarozsa.

1. Kozocsay
2011 május 26 10:31 Replikázok

remélem, hogy az avasújfalusi Notre Dame homlokzati alanyait a ház tulajdonosáról és annak becses családtagjairól mintázták, hanem nem ér semmit az egész.
SZAVAZÓGÉP

Mit tennél, ha titkos ügynök lennél?

Martinit innék. Rázva, nem keverve 119
Tanácsot kérnék Pontától 15
Indulnék az elnökválasztáson 17
Titkolnám 47
Lelepleznék valaki mást 13
Hogy jöttél rá, hogy az vagyok? 45

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK


24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS