2018. május 23. szerdaDezső
17°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Avasújfalu, ahol több a Mercedes, mint a traktor

Fülöp Noémi 2011. május 26. 10:02, utolsó frissítés: 2011. május 27. 08:50

A több emeletes villákkal teli falu lakói külföldön dolgoznak, az itthon maradt családtagoknak Mercedes S-Klasse-t küldenek haza. A Szatmári Srácokkal térképeztük fel.


Avasújfalunak magyar neve is van, de idegenvezetőm: a Szatmári Srácok című blog szerzője is csak Certezeként emlegeti az Avasújváros szomszédságában található települést (a faluban összesen három magyar lakos él). Aki a falut keresi, annak útjelző táblák helyett inkább a szembejövő autókat érdemes figyelnie: minél több francia, amerikai, esetleg ír rendszámtáblával találkozik, annál biztosabb lehet benne, hogy jó helyen jár.


A rendszámokhoz persze nem akármilyen járgányok tartoznak.

Avasújfaluban alig lehet Daciával, szekérrel vagy bármilyen mezőgazdasági géppel találkozni, a Mercedesek vagy a különböző márkájú luxusterepjárók viszont mindennaposnak számítanak. Hetvenötezer euró, százezer euró – sorolja az autók árfekvéseit blogger idegenvezetőm, aki nálam messze otthonosabban mozog a témában.galeria_1715.JPG
Avasújfalusi látkép quaddal
galeria_1716.JPG
Az utolsó előtti előtti divat: még akad néhány kicsempézett falú ház a településen
galeria_1717.JPG
Az utolsó előtti divat: a rikító színű ház ma már nem menő
galeria_1718.JPG
Aminek nincs emelete, az nem is ház. Legalábbis Avasújfaluban
galeria_1719.JPG
galeria_1720.JPG

A falu főutcáján alig látni olyan házat, amelyiknek nincs legalább egy emelete, a kovácsoltvas kapuk mögött tükörüveggel borított luxusvillák magaslanak. A látvány inkább emlékeztet valamelyik nagyváros rózsadombjára, mint egy háromezer lakosú községközpontra. És mindenféle, általam ismert falutól eltérően nem látok a házak előtti padon beszélgető néniket, sőt, egyetlen kutyát, macskát vagy tyúkot sem.

Szombat délelőtt van, holtszezon: a külföldön, főként építőiparban dolgozó falubeliek csak az ünnepekre járnak haza. Az a néhány néni viszont, aki szembejön az utcán, a vidék fekete, rakott szoknyás, fejkendős népviseletét hordja. A szotyizó srácokról pedig sokadjára sem lehetne megállapítani, hogy nem valamelyik külvárosból jöttek látogatóba, ha nem egy cabriót támasztanának éppen.


„A tulajdonosok külföldön vannak, üzleti úton” –

mondja a település leglátványosabb (a Szatmári Srácok által csak Notre Dame-ként emlegetett) háza előtt sepregető takarítónő, aztán készségesen arrébb állítja a vadiúj Volkswagent, hogy a fotókon jobban látsszon az épület. Az a néhány helybéli, akitől van alkalmunk engedélyt kérni a fotózásra, ugyanilyen készségesen, sőt, büszkén áll kötélnek.


A luxusvillák lakatlannak tűnnek, bútort egyikben sem látunk, a Szatmári Srácok szerint a családok többsége a telek végében megbúvó nyári konyhában lakik. „Van a faluban egy Ferrari, azzal csak száz méteren lehet végighajtani, annyira rossz az út” – meséli a környék egyik urban legendjét idegenvezetőm, és hozzáteszi, Szatmárnémetiben időnként látni Mercedes S-Klasse-t vezető avasújfalusi nénikéket.

Alig látszanak ki az autóból, amit persze a külföldön dolgozó családtagok küldtek haza. Avasújfalura jellemzőek a sokgyerekes családok, amelyek tagjai egymásnak szereznek munkát külföldön. A családnevek olyannyira gyakran ismétlődnek, hogy a falubéliek a csúfnevükről azonosítják egymást – tudom meg, miközben elhajtunk egy kutyakozmetika-szalon előtt. Egyébként bármit is árusítsanak Avasújfaluban, a cégtábláról nem hiányzik az import felirat. A faluban


Jehova Tanúinak több gyülekezete is működik –

ez utóbbit már a felekezet avasfelsőfalui kongresszusközpontjának gondnokától tudjuk meg. A több focipályányi telek közepén 1500-2000 személyes terem áll, mellette ötezer embert befogadó szabadtéri amfiteátrum. A legutóbbi, nemzetközi rendezvényen kilencezren fordultak meg, magyarázza a gondnok, aki látható büszkeséggel, de mindenféle térítő szándékú körítés nélkül mesél a központról.


A padok fenyőfából készültek, és mivel az nem bírta a strapát, most készülnek kicserélni őket tölgyfára – a munkálatokat, akár az építést és a karbantartást, a gyülekezet tagjai önkéntesként végzik. A központ 2004-ben épült, hasonló méretű csak két helyen (Tordán és Bukarestben) található még az országban. A patyolattiszta teremben baba-mama helyiség és elsősegély-szoba is van, a pódiumon magyar felirat: a legutóbbi kongresszus magyar nyelven zajlott.

Ugyancsak a gondnok az egyetlen, aki felhívja a figyelmünket a gyönyörű kilátásra. Az avasújfalusiakat nem érdekli a turizmus, a környékbeli egyetlen vendéglő nem eléggé bizalomgerjesztő ahhoz, hogy ott ebédeljünk. A luxus-kísértetvárosból nem utálják ki a nézelődőt, és nem firtatják azt sem, honnan, milyen célból érkezett – de az is egyértelmű: a csodavillák és csodaautók pompája nem a kívülállónak szól.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS