2019. november 13. szerdaSzilvia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tudor Runcanu egy napja

Sipos Zoltán 2003. március 18. 14:49, utolsó frissítés: 14:49

"Ha ismer valakit, akinek ma van a születésnapja és #b#kedve lenne megtréfálni#/b#, akkor hívjon fel engem" – kezdi mûsorát Tudor Runcanu CD Radio-szerkesztõ, aki kölcsönházban lakik, bujkál rajongói elõl és még sohasem tréfálta meg senki.


Az itt látható kolozsvári sorház egyik lakásában lakik Tudor és családja. "Nyugi – nevet -- nem az enyém a ház, csak kölcsönkaptam." Hamarosan vissza kell majd költözni a tömbházlakásba. Mindenesetre jól megbámulták a szomszédok, amikor a Mercik és Jeep-ek közé egy lepattant Fiat Unóval parkolt – meséli.


Tudor felesége, a fia, Aki és a dajka, amint épp orvoshoz indulnak meghallgatni az ennedik diagnózist. Csak az a biztos, hogy a gyermek napok óta nyûgös, és piros a torka.Aki, mielõtt digitáliskamera-vadászatra indulna.


"Sajnos mióta megszületett Aki és a rádióban dolgozom, már nincsen idõ komolyan zenélni, legfennebb számítógépen keverek valamit egy-egy vasárnap délután" – Tudor együttese, a Hará egyik albuma.


Hej, azok a régi szép idõk – ma már számítógéprõl szól a zene, Tudor pedig nosztalgiázva kíséri.

Déli 12 óra tájt útban a Hajnal negyed legvégén levõ szerkesztõségbe."Unalmas papírmunka" -- Tudor, amint sietve ellátja mûsorigazgatói teendõit. Ez az egyik oka annak, hogy a Conspiratiara (Összeesküvés) már nincsen annyi ideje és energiája, sõt, újabban a mûsor neve is változott. Valamikor akár napi 12 hallgatótnak kívánt egy kis átveréssel boldog születésnapot, ma már jó, ha 3-4 embert felhív.


Cigiszünet Tibivel, aki éppen befejezte a mûsorát.


"Jó napot kívánok, Tudor Runcanu vagyok, az önök házigazdája délután 2 és 5 között a 92.8 FM-es hullámhosszon. Ha ismer valakit, akinek ma van a születésnapja, és kedve lenne megtréfálni, akkor hívjon fel engem" – kezdõdik a mûsor. Sajnos nem telefonált be senki, ezt azonban Tudor nem is bánta, annyi nyereményjátékot kellett aznap vezetnie.

"Egyszer meghívtuk Mircea Dinescut a Conspiratia – ra, aki fel is hív egy negyvenvalahány éves asszonyt, hogy jó napot, õ Dinescu, éppen modellt keres a Plai cu Boi következõ számához, és ha nincsen semmi kifogása ellene, öt percen belül átmennének a fotóssal -- addig is vetkõzzön le. Az asszony szabadkozik, hogy éppen születésnapi ebédnél ülnek a családdal. Erre Dinescu: Semmi gond, akkor vetkõzzön le az egész család."


Zajlanak a nyereményjátékok: Tudor az egyik nyertessel beszélget.Rajongók elõl nincs menekvés – hiába bújik el a szerkesztõség legeldugottabb zugába, úgyis át kell vennie az üdítõüveg-kupakokból készült CD Radio-lábtörlõt.


Az eddig talán legmeredekebb konspiratív telefonhívás célpontja fehérnemûraktár éjjeliõre volt: Tudor olasz üzletemberként mutatkozott be azzal, hogy kellene neki egy kamionrakománynyi ilyen és ilyen fehérnemû. Éjszaka menne az áru után egy autóval. Ha az éjjeliõr rakodás közben becsukná a szemét, kapna párszáz dollárt... Legnagyobb meglepetésére az éjjeliõrt nem kellett sokat gyõzködni – miután boldog születésnapot kívánt az éjjeliõrnek, Tudor nagyon remélte, hogy aznap a raktár tulaja nem hallgatta a rádiót.

Ebbõl látszik, hogy van esti mûszak is… Nappal azért már régóta nem iszik senki a stúdióban.


Amit a hallgatók sohasem láthatnak: Tudor, amint nagy mûgonddal sodor magának egy cigit."Nagyon ritkán tervezem el részletesen, hogy mit fogok mondani. Általában megjegyzek néhány adatot, és improvizálok. A Conspiratia közben legfennebb az alaphelyzetet találom ki – hogy én például rendõr volnék, aki valamiért keresi az ünnepeltet. Elõfordult már olyan is, hogy egyáltalán semmilyen ötletem nem volt, de amikor az illetõ felvette a telefont, irtózatos csörömpölést hallottam – hopp, akkor én vagyok a szomszéd, aki a zaj miatt nem tud aludni. Az furcsa, hogy habár én már évek óta tréfálgatom az embereket, eddig nem tréfált meg senki.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS