2019. október 15. keddTeréz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A család elindíthatja a rehabilitációt

szerk. 2003. március 12. 18:06, utolsó frissítés: 18:06

Elképzelhetõ, hogy a napokban #b#Wass Albert#/b# két fia is Romániában tartózkodik. Wass Endre édesapja rehabilitációja és az írói hagyatékára vonatkozó szerzõdés ügyében, Huba pedig valószínűleg a US Army tábornokaként a konstancai támaszponton.

A per

Vannak, akik eltüntetnék
<br />
a Wass-szobrokatVannak, akik eltüntetnék

a Wass-szobrokat
Pár napja Erdélyben tartózkodik Wass Albert fia, Wass Endre, ahol meglátogatta a Czegei Wass Alapítvány által mûködtetett holtmarosi árvaházat, és szeretné elindítani édesapja jogi rehabilitálását. Az eljárás beindítását az a feljelenés tette szükségessé, amelyre hivatkozva román nacionalista részrõl el akarják távolíttatni a helyükrõl a Wass Albertet ábrázoló szobrokat.

A szobrok ellen tiltakozók azzal érveltek, hogy több mint ötven évvel ezelõtt a kolozsvári népbíróság Wass Albertet háborús bûnösként elítélte. A Mûvelõdési és Vallásügyi Minisztérium államtitkára, Hidegcuti Ioan szakértõk által készített történelmi tanulmányt kér, amelyet a minisztérium fog finanszírozni. Megígérte, hogy a tanulmány elkészültéig a szobor-ügyet leállítja.

Közben az RMDSZ adatokat gyûjt a per újrafelvételére. De a néhány éve elhunyt író Amerikában és Németországban élõ fiai sem maradtak tétlenek. Az örökösök azért nem léptek fel korábban a rehabilitáció ügyében, mert úgy vélték, egy jogállamban egy ilyen ügy önmagától megoldódik, és maga az állam hivatalból visszaállítja az apjuk jóhírét, mert ez hozzátartozik a demokratikus folyamathoz. – nyilatkozta a Népújságnak Wass Endre, az író fia, aki szerint a papírok készen állnak, és Frunda György szenátor lesz az ügyvédjük a rehabilitációs perben.


Amerika tisztázta Wass Albertet

Wass Albertet a tengerentúlon háromszor is kivizsgálták a háborús bûnösségével kapcsolatban. A nyomozás kiderítette, hogy Wass Albert soha nem volt a Nemzeti Szocialista Párt tagja, és semmilyen más szervezeté, amit szélsõségesként tart nyilván az Egyesült Államok Fõügyészsége, ezért a vádakat megalapozatlannak minõsítették.
Az anyagot Amerikában irattárakban õrzik, ami mivel nem nyilvános, a család sem férhet hozzá.

Az 1978-1979-ben végzett ellenõrzés két fia, Wass Géza és Huba kérésére történt, mert tisztázni akarták apjukat a román kommunista rendszer vádjai alól. Harmadszor pedig akkor vizsgálódtak, amikor Wass Huba az amerikai hadsereg szolgálatába szegõdött. Wass Huba, akkor még csak alezredes, maga szorgalmazta az ügy tisztázását az amerikai igazságügyi minisztériumnál. Az ügyet Amerikában ezzel ejtették, de Romániában Wass Albertet mind a mai napig nem rehabilitálták.


Wass Huba Konstancán tartózkodik?

Wass Huba, az amerikai hadsereg tábornoka 1941-ben született Kolozsváron. 1964-ben évfolyamelsõként végezte el a West Point-i Katonai Akadémiát. Harcolt a vietnámi háborúban is. Az Evenimentul zilei által "román származásúként" említett tábornok egyike az ún. "Jedi Lovagoknak", akik az Öböl-háborúban összeállították az iraki hadsereg megsemmisítésére vonatkozó terveket. Az utóbbi években az amerikai hadsereg harcászati kísérleteinél volt tanácsadó, emellett a Fort Riley 1 Hadosztály parancsnok-helyettese, és az Európai Szövetséges Erõk fõparancsnoka.

Wass Huba a vietnámi 
<br />
háborúbanWass Huba a vietnámi
háborúban
Testvére szerint, Wass Huba számára is fontos az ügy "sürgôs és megnyugtató" rendezése. Újságírók kérdésére a tábornok konstancai tartózkodását Wass Endre se megerõsíteni, se cáfolni nem tudta. A tábornok ugyanis mostanában sokat utazik, ezért nem kizárt, hogy Konstancára is eljutott. Civilként viszont -- a család többi tagjához hasonlóan -- már megfordult Erdélyben.
A kolozsvári városháza Anyakönyvi Hivatalának bejegyzése szerint Wass Huba még mindig román állampolgárnak számít, mivel az esetleges lemondásáról nem kaptak hivatalos értesítést a rendõr-fõkapitányságról.


Könyvkiadás és alapítvány

Wass Endre szerdán utazott Marosvásárhelyre, hogy a Wass Albert hagyatékának kiadására vonatkozó szerzõdés meghosszabbításáról tárgyaljon a kiadóval. Wass Albert Erdélyben kiadott könyvei nyereségébõl a fiai által létrehozott Czegei Wass Alapítvány árvaházat mûködtet Holtmaroson. Az alapítvány tevékenységei és projektjei között szerepel még a mezõségi kistelepüléseknek szánt kölcsönprogram, fafeldolgozó gyár, farm, cserkészcsapat, magyar és román népi tánccsoportok fenntartása. Wass Albert családja azért is sürgeti a rehabilitációt, az ellene felhozott vádak árthatnak az író könyveinek kiadásából fenntartott jótékonysági céloknak is.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS