2020. március 31. keddÁrpád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

EmpirX kísérleti vasárnap fotókban

fotók: Kún Ákos 2011. április 12. 09:28, utolsó frissítés: 17:39

Háríthatunk-e villámot kézrátétellel, hogyan zsonglőrködjünk mechanikai szempontból helyesen, és lefagy-e az ujjunk a folyékony nitrogénben?


Nehéz lenne hirtelen eldönteni, hogy az EmpirX által szervezett kísérletvasárnapot a szülők vagy a gyerekek élvezték-e jobban, de azt minden résztvevő megtapasztalhatta, hogy a természettudományok a megfelelő módszerekkel minden korosztály számára élvezhetőek és fejfájás nélkül fogyaszthatóak.

Habár az egészen kicsi gyermekekkel érkező szülőknél a remélt hatás elmaradhat: nekik még minden „csoda” teljesen rendjén való, nem igazán hajlandóak meglepődni azon, ha valaki a szemük láttára szegi meg a fizika törvényeit.

galeria_1001.jpg
Így működik egy miniatűr vulkán
galeria_1002.jpg
Dűne-gyártási folyamat
galeria_1003.jpg
A geológusok bemutatója
galeria_1004.jpg
galeria_1005.jpg
galeria_1006.jpg
Dinó-kirakós


A Babes-Bolyai Tudományegyetem központi épületében vasárnap nemcsak a termekben, a folyosókon is zajlottak a bemutatók, a látványos kísérletek, és mindenhol nagy volt a tülekedés – gyakran sorba kellett állni, hogy tetszés szerint magyarul vagy románul végighallgathassuk a tudományos magyarázatot arra, amit a gyerekek éppen lélegzetvisszafojtva figyelnek. Az egyetem fél napra egészen megtelt a kíváncsiskodó közép- és kisiskolásokkal.Megtudhattuk többek között, miért lesz vékony a hangunk a héliumos lufitól, hogyan törjünk diót folyadékkal és injekciós tűvel, vagy hogyan hozzunk létre fraktálokat egy kamerával. "Kézzel foghatóvá" vált a széndioxid és a nitrogén, a Newton csőben pedig végre súrlódás és versengés nélkül eshetett lefele a papír és a kő.galeria_1016.jpg
galeria_1017.jpg
galeria_1018.jpg
galeria_1019.jpg
galeria_1020.jpg
galeria_1021.jpgÉs miközben a robotautók a kiutat keresték a labirintusokból, a háttérben csilingelő szék hangját elnyomta a lézercélfotót átszakító gyerekek ujjongása. A geológiai részleg vendégei villámot háríthattak kézrátétellel, csodát láthattak a mikroszkópban, szökőárt és dűnét hozhattak létre egy akváriumban. Aki pedig elfáradt, egy besötétített teremben, a képernyőn kitörő vulkánok hangjára kicsit megpihenhetett, vagy báránykákat számolgathatott a messzelátókkal.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS