2020. május 31. vasárnapAngéla, Petronella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A legmagasabb torony épül a WTC helyére

S. G. 2003. február 27. 18:46, utolsó frissítés: 18:46

Amerika függetlenségét idézi a pont #b#1776 láb#/b# magasságú felhõkarcoló, melyet egy berlini építész tervei alapján a WTC romjaihoz építtet New York városa. A tervet 407 pályamunka közül választották ki most.

New York városa a világ legmagasabb, de ugyanakkor szellõs, levegõs kinézetû épületegyüttest szándékszik felépíteni a romba döntött World Trade Center romjai mellett. Az 541 méteres felhõkarcolót öt kisebb, geometrikus torony övezi. A tervet már elfogadta a bírálóbizottság, mely a Ground Zero dél-manhattani környékének újrafejlesztésére alakult (LMDC, tagja New York és New Yersey kikötõi hatósága, Alsó-Manhattan fejlesztési társasága, valamint George Pataki kormányzó és Michael Bloomberg polgármester, illetve hivatalaik), de még nem jelentették be hivatalosan a gyõztes pályázatot.A gyõztes kilétét ellenben egy, a testülethez közel álló személy kiszivárogatta az Associated Press hírügynökségnek. Eszerint Daniel Libeskind berlini építész terve a nyertes. Libeskindrõl az építészet-kritikusok mint a gyakorlati építészet és a várostervezés ismert alakjáról írnak, munkásságát új kritikai szemlélet és multidiszciplináris megközelítés jellemzi. Két éve õ nyerte a Hirosima építészeti díjat.Terve részben megõrzi a 411 méter magas WTC-tornyok alapzatát, ahova múzeumot és emlékhelyet tervez a szeptember 11-én itt meghalt 2800 áldozat emlékére. A magasépületek egy-egy csapott síkja az emlékhely felé fog lejteni. A legmagasabb torony tûszerûen emelkedne olyan magasságba, mely meghaladná a malajziai (Kuala Lumpur-i) Petronas-torony 444,9 méteres rekordját.

Lee Ielpi, akinek fia egyike volt a 343 tûzoltó-áldozatnak, azért üdvözölte lelkesen a Libeskind-tervet, mert az – mint mondja – tiszteletben tartja az áldozatok családja szerint megszentelt gödröt. E terv mellett a New York-i Think építészcsoport 499,5 méteresre tervezett, modern Eiffel-toronynak hívott felhõkarcoló-kettõse jött komolyan számításba.

Az LMDC elnöke, John Whitehead az AP szerint hívta fel a hírrel a berlini építészt, mondván, terve "reményt és ihletet ad a tragédiából még csak kilábaló városnak". Libeskind a hírügynökségnek nem kommentálta a döntést, de az AP szem- és fültanúja szerint az építész azt mondta: ez fordulópont életében.

Libeskind, aki Berlinben mûködtet építészirodát, 330 millió dollárra becsüli az építés költségét. A döntéshozók az ikertornyok biztosítási díjából és egyéb közpénzekbõl szándékoznak fedezni a költségeket, de még nem világosak a pénzügyi alap részletei. Az sem tisztázott, mikor épül fel a toronyötös, és az sem, az építmények maguk mennyire pontosan fogják tükrözni a Libeskind-féle tervet. Az áldozatok emlékhelyére tavasszal újabb pályázatot fog kiírni New York.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS