2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"A zsarukkal semmi gond, testvér"

S.M. 2003. február 21. 17:32, utolsó frissítés: 17:26

Leleplezõ riportok adták bizonyítékát a Bukarestben rendõri segédlettel virágzó felnõtt- és gyermekszex-iparról és emberkereskedelemrõl. Ennek ellenére Marian Tutilescu továbbra is talál mentségeket beosztottjainak.

A fõkapitányi variáns

A Prima Tv-n sugárzott Reporter Incognito film számos jól kivehetõ, egyértelmû képsort tartalmaz. A titokban filmezõ riportereknek ugyanis sikerült lencsevégre kapniuk Bukarest legismertebb stricijét, amint bensõséges viszonyban társalgott a B-24- XGV rendszámú rendõrautó járõreivel, február 8-án éjjel 11 órakor.

MarianTutilescu bukaresti rendõrfõkapitány viszont így magyarázta a történteket: "A Matasari körzetben járõrözõ B-24-XGV rendszámú 1400-as Dacia 21.00 órakor kezdte meg a mûszakot, és 23.00 órakor ért az illetõ körzetbe, amely a környék prostituáltjainak és futtatóiknak ismert találkozóhelye. A helyszínen több személyt is talált, köztük a Piciuként ismert Dobre Diamantot, akit felkértek a környék elhagyására.A járõrkocsi ezután folytatta az útját, majd 24.00 órakor visszatért a helyszínre, ahol ismét Dobre Diamantba botlottak, aki éppen alkoholt fogyasztott. A járõrcsapat vezetõje, ezt látván, odahívta Piciut a gépkocsihoz, és 400 ezer lejre büntette közterületen való italozásért, a 2003 február kilencedikén 0.05-kor felvett AS 2320486 számú jegyzõkönyv alapján.

Az éjszakai szolgálat ideje alatt az öt rendõr összesen öt bírságot szabott ki, a 61/1991-es törvény értelmében pedig három személyt bekísértek az õrszobára. Megjegyzem, hogy az ezt megelõzõ napon szintén az adott körzetben járõrözõ csapat öt büntetést szabott ki különbözõ szabálysértésekért: hármat prostitúcióért, kettõt alkoholfogyasztásért."


Zsaru-strici barátság

A rendõrség akár a tömegkommunikációból is értesülhet bizonyos ügyekrõl, a legfontosabb úgy is az, hogy fellépjen ellenük -- teszi hozzá Tutilescu. Az inkognitóban forgató riporterek azonban bebizonyították, hogy mikor a rendõrökre terelõdött a szó, az alvilág képviselõi nyomban igyekeztek megnyugtatni õket, hogy "nincs semmi gond a zsarukkal, testvér", kenõpénzzel mindent el lehet intézni.

A rendõrfõkapitány magyarázatában nem tért ki Piciu közismert múltjára, miszerint emberkereskedelemmel foglalkozik, holott a nevére leánykereskedelem vádjával kiállított bûnvádi iratról nyilvánvalóan tudomása van. Közlése szerint csak azért büntethették, amivel akkor tetten érték, vagyis a közterületen való alkoholfogyasztásért.

Marian Tutilescu szerint a filmszalag aprólékos elemzésével sikerült azonosítaniuk a prostitúcióval kapcsolatba hozható személyeket, és mindegyiküket legtöbb 100 millió lejre büntették.


Vámszedõ rendõrök

Február 11.-e óta, amikor a Reporter Incognito elsõ részének adásba kerülése után a kapitányságon elhatározták egy különleges osztály létrehozását a prostitúció megfékezésére, a rendõrség hatékonysága érezhetõ mértékben nõtt. Az év kezdete óta 51 prostitúciós esetet derítettek fel, és körülbelül 100 büntetést szabtak ki -- jelentette ki a fõkapitány.

A "Szemtanúk" néven jegyzett anyag megjelenésének napján egy taxis felhívta az Evenimentul Zilei szerkesztõségét, és közölte, hogy a stricik napi járulékot fizetnek a rendõröknek, és az általuk fizetett összeg a Belügyminisztérium bennfenteseihez is eljut. Az illetõ olvasó még az összegek mértékére is kitért.

"Reggeltõl estig egy-egy rendõrcsoport áll a szállodák többsége elõtt, akik fejenként 10 dollárral rendszeresen megsarcolják az arra járó prostikat. Kivétel a Marriott és a Crown Plaza hotel, ahol ez az összeg már 20 dollár a környéken mûködõ hölgyeknek. Újabb példa rá, hogy a rendõrség nálunk az egyenruhás maffia."


A csúszópénzek õrzõi

Az Antena 1 riporterei ugyancsak akcióba lendültek titkos kameráikkal, és bebizonyították, hogy kenõpénz még egy olyan fontos intézmény, mint az Egyesült Államok Nagykövetsége ajtaját is meg tudja nyitni. Az újságírók úgymond vízumért álltak a sorban a bukaresti követség elõtt, ahol a várólistán a 110-es számot kapták. Mivel nem akarták sorukat kivárni, elindultak megkeresni azt, aki megfelelõ juttatás ellenében hamarabb beengedné õket.

Az illetõ a nagykövetséget õrzõ terrorelhárító csoport tagja volt, 300 ezer lej ellenében hajlandó volt a riportereket az utolsó helyrõl a harmadik helyre „elõléptetni”. A terroristaellenes csoport altisztje szó nélkül, rutinosan ült be az újságírók kocsijába, ahol aztán a kamera mindent rögzített.

A riporterek négy és fél óra múlva újra visszatértek, és egy másik altisztnek ismét felajánlották az összeget. A következõ tranzakció helyszíne a követséggel szembeni étterem volt. A riporterek szerint már szinte összebarátkoztak a nagykövetség védõivel, akik még a telefonszámaikat is megadták a „következõ alkalomra”.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS